KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Femara lek za stimulaciju ovulacije

4 posters

Ići dole

Femara lek za stimulaciju ovulacije Empty Femara lek za stimulaciju ovulacije

Počalji od Cecana 1/2/2012, 16:53

Molila bih ako ima neko iskustva sa koriscenjem ovog leka u stimulaciji ovulacije da napise.

Meni je dr.Kopitovic prepisala ovaj lek za stimulaciju ovulacije da bismo uradili inseminaciju.
Rekla je da je to lek kao Klomifen,cak bolji, i da na njega jako dobro reaguju zene sa insulinskom rezistencijom.Na kraju je dodala da ne gledam sta pise na uputstvu u kontraindikacijama i nezeljenim dejstvima,kao to moraju da napisu.
Nakon kratkog istrazivanja na internetu uplasila sam se posto pise da je citostatik koji se koristi za lecenje raka dojke i da moze da izazove kognitivne malformacije na detetu.

Evo sta sam nasla na drugom sajtu:

Novartis izdao upozorenje o lijeku za rak dojke

Proizvođač lijeka za rak dojke, letrozola, upozorava liječnike koji se bave plodnošću da je povezan s kongenitalnim malformacijama, a oprezu su uzrok izviješća da se lijek koristi kao pomoć u postizanju trudnoće.
Letrozol je odobren samo za upotrebu u postmenopauzalnih žena s rakom dojke. Ali postoje dokazi da ga neki doktori propisuju kao terapiju za neplodnost jer suprimira estrogen i može potaknuti ovulaciju. Proizvodi se pod imenom Femara.
Švicarski proizvođač lijekova Novartis šalje pisma liječnicima koji liječe neplodnost širom svijeta da bi ponovno istaknuli upozorenje da se lijek ne smije davati ženama koje bi mogle biti trudne.
Uputa u USA upozorava da je povezan s malformacijama ali briga je počela kad je istraživač u Kanadi objavio izvještaj o slučajevima kad je lijek davan trudnicama.
Nakon izvještaja, Novartis je pregledao bazu podataka o sigurnosti i našao 13 izvještaja o trudnicama koje su u svijetu primile lijek, usprkos upozoravajućoj uputi.
Od tih 13 najmanje 2 su imale spontani pobačaj a dvije djecu s malformacijama. Nije jasno da li su lijek dobivale za povećanje plodnosti ili zbog drugih razloga.
Health Canada, državna zdravstvena agencija, izdala je upozorenje zajedno s Novartisom, za specijaliste za plodnost, ginekologe i obstetričare.
U svom pismu u Kanadi, Novartis kaže da je "svjestan da se Femara koristi za stimulaciju ovulacije kod neplodnih žena ili onih koje ne mogu zatrudnjeti, kao terapija za povećanje šanse za trudnoću".
Lijek "ne smiju koristiti žene koje bi mogle zatrudnjeti, koje su trudne ili doje, zbog mogućeg rizika za majku i dijete, uključujući rizik od fetalnih malformacija." , rekla je kompanija.
Trudnice koje su uzimale lijek trebaju kontaktirati svog liječnika.

Cecana
Cecana

Broj poruka : 34
Godina : 51
Datum upisa : 05.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Femara lek za stimulaciju ovulacije Empty Re: Femara lek za stimulaciju ovulacije

Počalji od Mirjana 1/2/2012, 17:22

Cecana, ja sam čula negde taj naziv Femara, ali do sada nisam znala ni koja je to vrsta leka, ni za šta ga sve prepisuju. Po meni, nemaš mnogo opcija.
Prva, i ujedno ona koju ti ja preporučujem, je da otvoreno kažeš doktorki da te je njeno upozorenje da ne čitaš uputstvo samo dodatno podstaklo da uradiš ono što uvek radiš-pročitaš uputstvo. Da si pročitala i ova upozorenja Novartisa i da ti ne želiš da piješ taj lek.
Druga opcija, koju ne preporučujem, je da prećutiš da si čitala i umesto ovog leka piješ neki drugi po savetu ginekologa. Znači, morala bi da odeš kod nekog drugog da se posavetuješ. Ali, ovo je....bezveze i ružno ćeš se osećati.
Treća opcija je da zaboraviš šta si pročitala i uradiš onako kako ti je dr rekla.
To je moje mišljenje, a najteže je na tebi, jer ti moraš da odlučiš. Držim fige da sve bude bolje no što očekuješ!
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 48
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Femara lek za stimulaciju ovulacije Empty Re: Femara lek za stimulaciju ovulacije

Počalji od senka 1/2/2012, 19:34

draga cecana, ja Femaru nisam (još) koristila za stimulacij, mada nameravam.

Čitala sam dosta na forumu roda o tome i tamo (u HR) se uveliko koristi umesto Klomifena koji stanjuje endometrijum. Konsultovala sam se i sa mojom dr o tome i ona nema ništa protiv Femare... Ja se lično ne bih obazirala na uputstva u lekovima, pa pročitaj samo u Gonal F-u šta piše... Mada, najbolje bi bilo da sama odlučiš.

senka
senka

Broj poruka : 495
Godina : 49
Datum upisa : 28.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Cecana 1/2/2012, 19:37

Hvala ti Mirjana,ne znam sta cu,videcu da jos malo istrazujem.
Mada kad sam prvi put dobila Klomifen da koristim znam da sam se isto uplasila i odustala neko vreme od njega posto je bilo puno kontraindikacija i nezeljenih reakcija na lek.
Cecana
Cecana

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Cecana 1/2/2012, 19:50

Senka bas sam napisala isto sto i ti.Verovatno je samo prvi shok,,jedino me malo odvraca ovo pismo Novartisa lekarima da ga ne prepisuju za stimulaciju ovulacije.
Cecana
Cecana

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 19:07

http://www.drugs.com/pro/femara.html

Za sve one kojima lekari preporucuju stimulaciju ovulacije femarom...Procitati pasus o kontraindikacijama !!!!
A i sve sto je vec napisano, dovoljno govori...
Ja zaista cenim misljenje FDA, imaju vrlo stroge kriterijume.
Devojke, nemojte me pogresno shvatiti, ne pljujem ja po lekarima, samo zelim da skrenem paznju da bi trebalo kriticki razmislajti, ipak ovo nije aspirin.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu