KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bakterijska vaginoza

+7
buby
plava glava
BiKsi :)
SladZana
Ema78
korpica
HappyGirl
11 posters

Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Bakterijska vaginoza

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 17:13

BAKTERIJSKA VAGINOZA

Bakterijska vaginoza ne predstavlja bolest u klasičnom smislu, već ,više sindrom poremećenosti u sastavu vaginalne flore, a nastaje kao rezultat simbiotskog međusobnog dejstva nekoliko različitih bakterijskih vrsta. U 30 % slučajeva protiče potpuno asimptomatski ili se manifestuje obilnijim vaginalnim sekretom zaudarajućeg karaktera, mirisa ustajale ribe - tzv. fishy odor. Dugo se smatralo da predstavlja manje značajno stanje, ali u poslednje vreme dovodi se u vezu sa infekcijama gornjeg genitalnog trakta, postoperativnim infekcijama i cervikalnim novotvorevinama, a u trudnoći izaziva upalu plodovih ovojaka, preveremeno prsnuće plodovih ovojaka i posleporođajnu upalu materične sluzokože. Incidenca se kreće oko 15-25 % u adolescentkinja i u 25-35 % žena reproduktivnog doba. Dokazane su češće infekcije izazvane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom kod bakterijske vaginoze. Kod bakterijske vaginoze postoji smanjen broj laktobacila (odgovornih za stvaranje mlečne kiseline i kiselost vagine), uz povećanu koncentraciju bakterija kojima za rast i razmnožavanje nije potreban kiseonik (anaerobi) i Gardnerelle vaginalis.
Dijagnoza se postavlja na osnovu preparata vaginalnog sekreta bojenog po Gramm-u uz korišćenje Nugentovog skoring sistema. Amsel je, takođe, dao kriterije za dijagnostiku bakterijske vaginoze:
• homogeni vaginalni iscedak
• pH vagine > 4.5
• pozitivan amin test
• nalaz "clue" ćelija
Vaginalni sekret je beličasto siv, mlečne konzistencije često penušav i obilan, karakterističnog mirisa, pH veći od 4.5 određuje se potapanjem lakmus hartije u zadnji forniks vagine, pozitivan amin test je veoma snažan miris na ustajalu ribu naročito posle dodavanja 10 % hydroxida, a nalaz "clue" ćelija znači grupisanje ćelija koje su preplavljene bacilima.
Lečenje se provodi lokalno ili opšte, primenom metronidazol-a u dozi od 2.0 gr, 5-7 dana, a u SAD metronidazol se daje 500 mg 2 puta dnevno 5-7 dana oralno uz Orvagil vaginalete 10 dana. Efikasno je i lečenje Klindamicin-om 300 mg, 2 puta dnevno, 7 dana oralno uz primenu vaginaleta napravljenih na bazi Klindamicin-a. Efikasnost ovog načina lečenja iznosi 70-75 %.

Autor: Prim. Dr Stevan Milošević


Bakterijska vaginoza
Anaerobna vaginoza je najčešći oblik vaginalnog poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi.
To je polimikrobna, primarno anaerobna infekcija. Ona je posledica poremećenog balansa među različitim tipovima bakterija u vagini. Umesto normalne predominacije Lactobacillusa, u vagini žena sa bakterijskom vaginozom postoji prekomeran rast nekih drugih mikroorganizama, koji daju karakterističan neprijatan miris vaginalnog sekreta.

Simptomi: glavni simptom je pojačan, sivo-beli, redak, vaginalni sekret sa mirisom na pokvarenu ribu, što je naročito izraženo posle seksualnog odnosa. Ipak, u oko 50% slučajeva, bakterijska vaginoza ne daje nikakve simptome.
Lečenje: Lekar propiše obično lokalnu terapiju

Bakterijska vaginoza (BV) je promena normalne vaginalne mikroflore. Normalna flora u kojoj dominiraju laktobacili je odsutna ili veoma umanjena i zamenjena mešovitom, uglavnom anaerobnom florom koja se sastoji od sledećih vrsta bakterija: Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, Mobiluncus spp, Bacteroides spp, Prevotela spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium spp i Porphyromonas spp. Četiri studije, objavljene i izvedene u zemljama SAD-a, Africi i Tajlandu pokazale su da žene sa bakterijskom vaginozom imaju povećanu prevalencu HIV infekcije. Veliki broj epidemioloških studija pokazao je da postoji "dozno-zavisna" veza izmedju stepena promene vaginalne flore kod BV i rizika od HIV infekcije. Razumevanje ove " dozno-zavisne" veze izmedju BV i HIV infekcije pomaže u pojašnjavanju patogenetskog mehanizma ove komplikacije. Takodje je jednom opsežnom multi-varijantnom studijom utvrdjeno da su žene bez laktobacila 70% podložnije oboljevanju od gonoreje i drugih seksualno prenosivih bolesti. Kod žena sa BV-om može doći do sledećih komplikacija: salpingitisa i/ili endometritisa, posthirurških infekcija (endometritis, posle porodjaja carskim rezom, posthisterektomijski vaginalni celulitis), i lošeg ishoda trudnoće, uključujući prevremeno pucanje plodovih ovojaka, prevremeni porodjaj i horioamnionitis. Postoji mogućnost da je BV na neki način povezana sa razvojem cervikalne intraepitelijalne neoplazije (CIN). Takodje, postoje podaci koji povezuju BV sa citološkim upalnim promenama na cerviksu. Povezanost BV sa brojnim akušerskim i ginekološkim komplikacijama zahteva obavezan skrining žena i lečenje BV kod različitih drugih kliničkih stanja. Dodatna istraživanja ove bolesti moraju uključiti i pronalaženje načina sprečavanja komplikacija u trudnoći, kao i postupka izlečenja BV kod žena koje nisu gravidne.


Poslednji put izmenio HappyGirl dana 23/11/2009, 21:04, izmenio ukupno 3 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 17:20

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza Gardne10
Porast psihosocijalnog stresa je povezan s većom pojavnosti - prevalencijom i incidencijom bakterijske vaginoze, neovisno o drugim poznatim rizičnim čimbenicima, rezultat je istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Bakterijska vaginoza je često stanje, čiji nastanak je ponekad vrlo teško objasniti, jednako kao i stupanj zdravstvene ugroženosti ili način prevencije," navode američki istraživači iz Nacionalnog instituta za istraživanje zdravlja djeteta i humanog razvitka u Bethesdi, Maryland.

Postoje dokazi, navode autori aktualnog istraživanja, kako bakterijska vaginoza podstiče prijenos i infekciju s HIV, povisuje rizik postoperacijskih infekcija, te povisuje rizik prijevremenog poroda kod trudnica. No međutim, eradikacija je ponekada otežana, te se infekcija često ponavlja.
Kako bi se bolje razumjela bolest, američki znanstvenici su pratili 3.614 žena, životne dobe između 15 i 44 godine, koje nisu bile trudne, nisu uzimale antibiotsku terapiju dulje vrijeme i nisu spadale u skupinu imuno-kompromitiranih osoba. Ispitanice su redovito pregledavane svaka 3 mjeseca tijekom godinu dana.
Znanstvenici nalaze da je pojavnost bakterijske vaginoze bila povezana s životnom dobi, rasom, prihodima, učestalošću tuširanja, učestalošću spolnih odnosa, brojem aktualnih spolnih partnera i uporabom hormonskih kontraceptiva.
Znanstvenici su ispitivali psihosocijalni stres kod ispitanica pri svakom pregledu uporabom subjektivnog indeksa stresa "Perceived Stress Scale" (raspon 1.00 to 5.00).

Ukupno je prosječan zbroj u indeksu stresa iznosio 2.68 od mogućih 5 bodova. Prosječan zbroj u indeksu stresa za žene s bakterijskom vaginozom je iznosio 2.71, dok je kod žena bez ove infekcije iznosio 2.63. Razlika je bila statistički znakovita.

Stres je bio povezan s pojavnošću bakterijske vaginoze, svaki porast zbroja indeksa stresa za 1 bod je bio povezan s 1.15 puta većim rizikom pojavnosti bakterijske vaginoze (nakon isključenja drugih rizičnih čimbenika porast ovog rizika je iznosio 1.10 puta).
Pri promatranju ispitanica koje su pri prvom pregledu bile negativne na bakterijsku vaginozu i potom kod dva slijedeća pregleda imale bakterijsku vaginozu, svaki porast zbroja indeksa stresa je vodio porastu pojavnosti bakterijske vaginoze za faktor 1.28.
Moguće je da stres ima utjecaj na modulaciju imunološkog odgovara što bi vodilo porastu rizika bakterijske vaginoze, navode autori. "Pretpostavka je da su kronični stres i neki oblici defekata lokalnog imunološkog odgovara povezani," ali je nužna daljnja dokumentacija uočenog.

Gardnerella vaginalis (ranije Haemophyllus vaginalis) se i u normalnim uvjetima nalazi u rodnici, kao i debelom crijevu, a kod njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bolest - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis. Ovdje se radi prije o neugodnoj i bolnoj poremetnji normalne vaginalne flore, nego o tipičnom upalnom procesu. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najvjerojatnije produkcijom sukcinata omogućuje rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Karakterističan neugodan miris iscjetka dolazi pri tome od amina kadaverina i putrescina kojeg stvaraju anaerobne bakterije. Populacija laktobacila je sasvim potisnuta ili se ovi prirodni stanovnici rodnice nalaze tek pojedinačno. Ovo je najčešća forma vaginalne infekcije, a osobito su pogođene mlađe žene. Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim čimbenikom u nastanku spontanog pobačaja kao i prijevremenog poroda, drugih infekcija tijekom trudnoće, kao i komplikacija kod operativnih zahvata. Česte su udružene infekcije s gonokokom, trihomonadama i klamidijom.

Bakterijska vaginoza Gardn_10
Simptomi: Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati oskudnim/obilnim, bjelkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe). U nekim slučajevima se javlja nadraženost nakon spolnog odnosa. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo, bolovi ili svrbež najčešće odsutni. pH vrijednost rodnice je > 4,5, a amintest pozitivan. Kod ovog testa se dodatkom 1 - 2 kapi 10% KOH na predmetno stakalce s vaginalnim iscjetkom razvija karakterističan neugodan miris ribe.

Mikroskopski se nalaze tipične stanice clue cells ili Schlüsselzellen - stanice vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu ili paprom. Određivanje pH vrijednosti i/ili amintest, uz mikroskopski pregled iscjetka iz rodnice sigurni su i dostatni pokazatelji bakterijske vaginoze.

Liječenje: Lijekovi izbora su derivati 5-nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma. Djelotvorna doza je 2 g metronidazola (Medazol, Fasygin, Orvagyl) što se uzima tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz 5 dana. Vaginalete se koriste 10 dana, a klindamicinska krema (Dalacin V) tijekom 7 dana. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno liječiti partnera. Za vrijeme liječenja se preporučuje suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnos (kondom).

Alternativne mogućnosti: Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu rodnice može prouzročiti infekciju. Otuda je u prvoj liniji potrebno obratiti pozornost na prehranu, gdje se preporučuje povećani unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil). Na isti način kod lakših slučajeva, u trudnoći, kao i kod čestih recidiva preporuča se jednostavno zakišeljavanje rodnice uporabom vaginalnih tableta koje sadrže vitamin C (Vagi C) ili obnavljanje prirodne vaginalne flore, u koju svrhu se koriste vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koja se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. U tu svrhu možete koristiti i 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofil kaps. koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode.

Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Kod upornih slučajeva preporuča se homeopatski lijek Gynatren. Gynatren se nalazi na tržištu u vidu ampula koje sadrže specijalne inaktivne, ali imunogene sojeve laktobacilusa, i predstavlja vrstu intramuskularnog cjepiva. Primjenjuje se u 3 doze, svaka 2 tjedna, a nakon godinu dana se preporučuje još 1 doza za održavanje efekta.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od korpica 20/11/2012, 22:42

Vidim da osim nase drage Happy koja je napisala dosta o ovoj temi,niko nije imao ovakav rezultat brisa.
Iskrena da budem,prvi put sam cula za ovako nesto danas,kada sam podigla rezultate vaginalnog i cervikalnog brisa
Pise,bakterijska vaginoza,Gardnerella vaginalis Shocked affraid
Svasta sam za ove godine cula,znala,ali sa ovim se prvi put susrecem.
Koji sam baksuz!
Od decembra meseca,ni sama neznam koliko puta vadih briseve i sve u redu,dobro.Sad me bas poteralo,bas me nece,cista,priprema za operaciju i "slag na tortu"OVO nesto Rolling Eyes
Happy,hvala ti puno na informaciji i tekstu,bar se malo upoznah i sa ovom boljkom,u ponedeljak idem kod dr,verovatno mi mora odrediti terapiju Rolling Eyes
korpica
korpica

Broj poruka : 2143
Godina : 41
Datum upisa : 30.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od Ema78 23/11/2012, 10:26

Korpice, ja dg bakterijske vaginoze imam od srednje skole. Nekad imam simptome, nekad ne, ne utice mi ni na trudnocu, ni na zacece, zivim s tim...nije nista strasno, samo da znas. Postoje vaginalete, daju se na osnovu antibiograma, ali najvaznije je da ne koristis nikakve intimne sapune i gelove. Meni jedino odgovara lactogyn, i koristim g smo kda imam neprijatnost. Znam da zvuci grozno, ali ja sam sve to izbacila po savetu ginekologa.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od korpica 23/11/2012, 18:03

Ema,hvala.I meni su rekli da nije nista strasno ali,nije mi to sad bilo potrebno Rolling Eyes
Sto se tice sapuna i kupki,iskreno,to bas izbegavam,samo mlaka voda,tako mi rekao dr.Sad,od cega je,nemam pojma
korpica
korpica

Broj poruka : 2143
Godina : 41
Datum upisa : 30.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od SladZana 17/6/2013, 20:29

Drugari evo i mene posle duzeg vremena opet sa BV. Dobila sam Neo Penotran, mislila sam da uzmem lactogyn da pijem.
Korpice jesi li rijesila problem bv?
SladZana
SladZana

Broj poruka : 2915
Godina : 39
Datum upisa : 23.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od BiKsi :) 17/6/2013, 21:41

Pokušavam da se setim šta sam ja koristila, pre postupka sam imala bakterijsku vaginozu, neke vaginalete, da, makmiror, ako se ne varam da se tako zovu, 6 komada stavljala pre ciklusa, 6 komada posle i nakon toga je sve bilo ok.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od SladZana 17/6/2013, 21:43

Jesi li radila posel terapije bris i st cistoce? Ja imam sad 7 dana Neo penotran.
Znam da se razumijes u cajeve, ima,li sta sto pomaze u ovoj situLaciji?
SladZana
SladZana

Broj poruka : 2915
Godina : 39
Datum upisa : 23.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od BiKsi :) 17/6/2013, 21:48

Ne, ništa od čajeva, koliko mi je poznato, baš sam pitala moju dr, jer sam tada uzimala čaj od divljeg origana, ona rekla ne, vaginoza se u suštini lako i brzo reši dobrim vaginaletama. Tako je kod mene bilo, uradila kontrolni bris i sve je bilo ok.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od SladZana 17/6/2013, 21:55

Oki, primljeno K znanju usne
SladZana
SladZana

Broj poruka : 2915
Godina : 39
Datum upisa : 23.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od plava glava 25/2/2014, 15:52

Je li dovoljan vaginalni bakteriološki bris ili papa da bi se otkrila BV i gardnerela? Ili se mora uzeti poseban bris za njih (kao na hlamidiju/mikoplazmu/ureaplazmu)?

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od plava glava 11/3/2014, 15:12

Ima li neko voljan da mi odgovori?
Hvala.

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od buby 11/3/2014, 15:21

javice se valjda neko ko zna  Rolling Eyes  ja mislim da moze al nisam bas sto posto sigurna
buby
buby

Broj poruka : 4093
Godina : 44
Datum upisa : 19.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od Vuchica 12/3/2014, 08:19

plava glava ::Je li dovoljan vaginalni bakteriološki bris ili papa da bi se otkrila BV i gardnerela? Ili se mora uzeti poseban bris za njih (kao na hlamidiju/mikoplazmu/ureaplazmu)?

ne znam odakle si i da li ti je dostupno, i ne znam tacan odgovor na tvoje pitanje, ali na cenovniku Konzilijuma vidim da ima posebno navedena i analiza "Bakterijaska vaginoza" - 565 rsd.

Ja sam jednom na nalazu pored Candide imala i clue celije. Tada sam imala i Ureaplasmu. Po savetu mikrobiologa, prvo sam morala da se resim ove dve bestije, jer se nadala da ce nakon toga titar Ureaplasme biti mali. Medjutim, I posle toga je Ureaplasma bila pozitivna, pa sam morala i tu terapiju da prodjem
Vuchica
Vuchica

Broj poruka : 3208
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 09.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od Ema78 12/3/2014, 08:44

Plava glvo, mislim da se uzima klasican bris, pa se na osnovu nalaza sa tih briseva donosi zakljucak.
To nije sexualno prenosiva, niti specificno izazvana infekcija, vec poremecen broj tj odnos vec prisutnih mikroorganizama.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od bundevica 12/3/2014, 09:01

Ja sam za BV uzimala poseban bris, tako sam naglasila, a i u cenovniku je to bila zasebna stavka.
Za tu drugu, gardenelu (ili kako vec se pise), mislim da se ona pokaze (ako je ima) na obicnom cervikalnom i vaginalnom brisu, isto onako kao npr eserihija.
bundevica
bundevica

Broj poruka : 128
Location : Beograd
Datum upisa : 01.03.2014

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od plava glava 19/3/2014, 07:32

Hvala vam na odgovorima Wink 

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od ragaco 18/8/2016, 10:25

Ako neko zna-koliko nakon terapije treba čekati za kontrolni bris?
U direktnom mikroskopskom preparatu cervikalnog i vaginalnog brisa nađena bakterijska vaginoza .Lek izbora Orvažil oralno 7 dana.
Nema gljivica ni izolovanih bakterija u tim brisevima.
Do duše,test na Ureaplasmu pozitivan,manje od 10 na 4.
Sutra kod dr.
A sve sam pozaboravljala.
Padoh na prvim analizama na novu VTO 😦

ragaco

Broj poruka : 1821
Godina : 43
Location : Beograd
Datum upisa : 28.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od Ema78 19/8/2016, 13:23

Devojke, ako vam ista znaci... probajte GLIZIGEN sprej, ili gel za intimnu higijenu.
Licno probala i odusevila se. Zimus sam se bas borila sa kandidom i vaginozom, dr mi preporucila taj glizigen, i ja se preporodila. Dodje mu ko neki prirodni antiseptik, nema kontraindikacije. A bas sam se namucila par meseci, da ne pominjem da od porodjaja imam vaginozu, i ov je sve sredilo samo tako.

Ragaco, ja uvek kontrolne briseve radim 7-10 dana posle prestanka terapije. Ili posle prvog sledeceg ciklusa.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od ragaco 19/8/2016, 14:34

Hvala ma preporuci i savetu ❤

ragaco

Broj poruka : 1821
Godina : 43
Location : Beograd
Datum upisa : 28.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od BiKsi :) 23/8/2016, 08:34

Ragaco, kod mene jedna tura vaginaletama ocistila sve sto je trebala, i bris bio ok. Cini mi se da sam ga radila nakon sedam dana od poslednje vaginalete.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od bobica83 23/8/2016, 08:51

Sta je ovo sa vaginozama i ja je imam sad pred postupak i dobih orvazil vaginalete...imam vremena da je se resim...sedam dana pa kontrolni bris..a moja dr kaze ako ne postoje znaci kolpitisa,upale,ona se ne leci... Bem li ga..
bobica83
bobica83

Broj poruka : 2140
Godina : 40
Location : zemun
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od BiKsi :) 23/8/2016, 09:02

Ja sam je imala pred dobitni postupak! sreca Mozda bude dobar znak, koliko god da je smor!
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bakterijska vaginoza Empty Re: Bakterijska vaginoza

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu