KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako vratiti bebu na dojku i uspesno dojiti

Ići dole

Kako vratiti bebu na dojku i uspesno dojiti	 Empty Kako vratiti bebu na dojku i uspesno dojiti

Počalji od nena beba 7/3/2011, 18:10

bicu kratka jer nemam vremena a znate i zasto :)
meni treba pa sam nasla-mozda ce jos nekom koristiti
Uvod
Ovaj tekst je bio od pomoći mnogim majkama koje sui male širok spektar problema koji su vezani za odbijanje dojke. Tu se pre svega misli na bebe koje:
su tek rođene (ili usvojene bebe) i koje pokušavaju da savladaju tehniku dojenja
su prestale sa sisanjem ali žele ponovo da sisaju
odbijaju da sisaju (čak i da se drže u položaju za dojenje)
imaju problem sa dojenjem jer su hranjene flašicom (nipple confusion)
nervozno sisaju ali ne odbijaju podoj
su u štrajku dojenja
Čak i ako je vaša beba uporna u tome da odbija dojku moguće je vratiti je dojenju ali će Vam za tako nešto trebati vreme i strpljenje. Očekujte situaciju "dva koraka napred jedan korak nazad."

Osnove
Pratite uputstva
Dva osnovna pravila kojih trebate da se pridržavate kada imate bebu koja ima problem sa dojenjem su:
Nahranite bebu. Da bi beba bila raspoložena da uči tehniku dojenja potrebno je da bude sita. Prvi izbor kada je u pitanju šta dati da jede bebi koja ne sisa je mamino mleko, drugi izbor je mleko druge majke, treća opcija je adaptirano mleko.
Održavajte količinu mleka u dojkama. Što uspešnije održavate količinu mleka u dojkama beba će imati više prilika u toku dana da pokušava da sisa i njen trud će biti bolje nagrađen (većom količinom mleka).
Predlog kako bi tipičan podoj mogao da izgleda
Obratite pažnju na položaj u kom držite bebu. On treba da je pun pažnje i podrške.
Ukoliko beba prihvata da je držite u nekom od položaja za dojenje znači da možete da krenete sa postavljanjem bebe na dojku. Pokušajte, ako to prija bebi, da provede na vašoj dojki 10 minuta, a ako se beba unervozi, vreme može da bude i kraće. Nije dobra ideja da se pokušava duže od 10 minuta po podoju – duži period će umoriti bebu, postavljanje na dojku će biti teže, a ukoliko insistirate postoji mogućnost da će beba povezati dojenje sa neprijatnim iskustvom.
Ukoliko se Vi ili beba unervozite pri postavljanju bebe na dojku stanite; sačekajte malo, pre novog pokušaja koliko je to moguće da umirite bebu ili sebe – dajte bebi svoj prst da ga sisa, postavite bebu da legne koža na kožu između maminih grudi ili neka bebu tata malo uzme u svoje ruke.
Ponekad može da bude od pomoći ako bebi ponudite malo dohrane pre pokušaja dojenja; na ovaj način će bebina glad biti malo ublažena, a kao rezultat toga beba će biti smirenija i lakše će pokušati da doji. Ukoliko je postavljanju bebe na dojku prepreka njena glad što pre je nahranite bez obzira koju metodu hranjenja koristite. U situaciji kada ste oboje frustrirani tada dajte bebi ceo obrok ali ako mislite da je beba spremna da pokuša da doji (a i Vi ste spremni) dajte bebi samo onoliko koliko je potrebno da se smiri i da pokuša da doji.
Ukoliko beba ne prihvata dojku ili ne sisa efikasno (neće da sisa vise od 3 gutljaja) ponudite bebi dohranu (20-30ml), a zatim pokušajte još jednom sa podojom. Ukoliko beba odbija da sisa prestanite sa pokušajem i odložite ga za sledeći podoj, a bebu nahranite kao što ste je hranili i do sada.
Uvek kada beba ne sisa za vreme podoja ili kada je sisala samo malo ali ne dovoljno da bude sita obavezno se izmlazajte posle takvog podoja. Ovo će Vam pomoći da odrzavate količinu mleka ali ćete takođe imati i nešto mleka za sledeći podoj ukoliko beba ne bude želela da sisa.
Nahranite bebu!
Ne pokušavajte da izgladnite bebu da bi sisala. Vaša beba ne odbija da sisa samo zato što ne želi da sisa ili je jednostavno tvrdoglava i baš zbog toga ignorišite sve one koji Vam kažu "Beba će da sisa kada bude dovoljno gladna."
U suštini beba koja neće da sisa ona neće zato jer nezna kako. Vaš cilj je da (nadam se uspešno) pronađete uzrok zbog kog beba nemože da sisa i da ga rešite, prevaziđete i (ili) da sačuvate količinu mleka sve dok se problem reši sam od sebe (ovo se odnosi na bebe koje imaju zdravstveni problem zbog kog nisu u stanju da sisaju, koje su prevremeno rođene ili previše male da bi sisale). Dobra kvalitetna podrška u tim trenutcima je neophodna.
Održavajte bebu sitom i raspoloženom koliko god je to moguće. Naprimer nastavite da je hranite Vašim izmuzenim mlekom, mlekom druge majke, adaptiranim mlekom ili čvrstom hranom (ukoliko je beba dovoljno stara da već uzima nemlečnu hranu) ali se trudite da što više beba bude u direktnom kontaktu koža na kožu sa Vama i da sisa u toku dana i noći ako je to moguće izvesti.
Održavanje količine mleka kada beba ne sisa
Jako je važno da izmlazate svoje mleko da bi se održala proizvodnja mleka sve dok beba ne pređe sa drugih metoda ishrane u potpunosti na dojenje.
Privolite bebu da doji
Opšti saveti
Vaš cilj je da privolite bebu da prihvati dojku. Ne pokušavajte da bebu na silu terate da doji. Vršenje pritiska na bebu jednostavno ne uspeva, unosi nervozu i kod bebe može da stvori averziju prema dojkama. Kako se bebina tehnika sisanja bude popravljala beba će dobijati sve više mleka iz dojki, a to će uticati na nju da bude strpljivija jer će shvatiti da je njen trud nagrađen. Baš zbog toga beba će postati strpljivija pri podojima.
Nosite garderobu u kojoj su dojke lako dostupne Vašoj bebi. Bebe mogu da izgube strpljenje dok otkopčate bluzu i brushalter. Ukoliko je moguće boravite u toploj prostoriji u kojoj i Vi i beba možete da se raskomote od struka na gore.
Mnogo kontakta koža na kožu može da pomogne Vašoj bebi da bolje sisa i da brže napreduje u težini. Neka beba bude što više vremena u Vašoj blizini i pružite joj što više pokušaja da doji (čak i ako su pokušaji neuspešni). Mazite se često, kada je beba pospana posle dobijenog obroka. Na ovaj način će se beba uspavati i buditi zadovoljna uz maminu blizinu uz mnogo kontakata koža na kožu, a Vi ćete biti u mogućnosti da bebi ponudite dojku odmah pri prvom znaku da je gladna. Ukoliko se desi da je beba u polusnu potražila dojku ili čak posisala par gutljaja to je znak da se sve kreće u pravom smeru. Samo napred.
Često nudite dojku. Eksperimentišite, pokušajte da dojite bebu na mestu gde znate da bebi prija, menjajte položaje za dojenje, u kadi, dok se šetate po kući, dok ležite i odmarate, dok beba spava, u trenutku dok se budi, uvek kada mislite da je beba zainteresovana. Jednostavno rečeno bilo kada i bilo gde.
Izbegavajte da vršite pritisak na bebu da doji. Nudite podoj na što smireniji način, pretvarajte se da Vam je svejedno da li će beba da sisa ili ne. Ovo je lakše reći nego izvesti ali je važno da beba i Vi budete što smireniji da bi dojenje povezali sa prijatnim trenutcima bez stresa. Nemojte svojom rukom da držite bebinu glavicu od pozadi ili da je gurate na dojku. Jednostavno ako beba pomera glavu od dojke sačekajte pa ponudite malo kasnije. Ako se beba unervozi pri pokušaju da joj ponudite dojku ponovo povećajte količinu kontakta koža na kožu bez nuđenja dojke. Prepustite kontrolu i odluku da li će da doji ili ne Vašoj bebi. Na Vama je da budete dostupni, a beba donosi odluku da li želi i da li joj to prija.
Nosite svoju bebu često. Koristite kengura, maramu, sling... bilo šta što Vam prija. Nosite se i mazite što više. Igrajte se i pružite bebi što više pažnje.
Spavajte u blizini Vaše bebe. Ukoliko beba spava sa Vama to Vam olakšava da budete što više zajedno tj da imate što više kontakta koža na kožu, a i dojke su uvek u blizini. Ukoliko ne spavate u istom krevetu poželjno je da se bebin krevet nalazi ili uz Vaš krevet ili bar u istoj prostoriji gde i Vi spavate. Na ovaj način ćete biti u prilici da prepoznate znake da je beba gladna, lakše ćete joj ponuditi dojku i imaćete više sna.
Silikonske bradavice (šeširići) mogu da budu od koristi za bebe koje prelaze sa flašice na dojku.
Utešno dojenje se najčešće javlja pre dojenja koje služi da zasiti bebu. Nudite dojku uvek čak i kada vidite da želi, a neće da sisa: na kraju obroka, kada je beba pospana, kada se probudi. Tek kada beba prihvati dojku kao nešto šta joj prija i stvara prijatna osećanja e tada možete aktivnije da se posvetite dojenju radi jela.
Ono na čemu sada radite je to da privolite bebu da sisa a ne da je primorate da sisa!

Flašica - da ili ne?
Veliki deo stručnjaka ne preporučuje upotrebu flašica i cucli varalica sve dok beba uči pravilno da sisa jer će bebina potreba za sisanjem biti zadovoljena čestim postavljanjem bebe na dojku. Naravno ukoliko Vaša beba ima problem sa pravilnim sisanjem jer je hranjena flašicom (nipple confusion) tada bi bilo najbolje da izbegavate hranjenje flašicom što je više moguće (pogotovo ako ste stalno sa bebom) sve dok beba ne počne pravilno da sisa. Ukoliko beba ne dozvoljava postavljanje na dojku tada ćete morati sami da se snađete da pronađete adekvatan način da Vaša beba prevaziđe potrebu za sisanjem bez ovih pomagala, a da bude zadovoljna.
Razmislite koji način hranjenja bebe osim flašice bi Vam najviše prijao: hranjenje iz šoljice, kašikom, špricem, slamčicom za dojenje , pipetom... Slamčica za dojenje može da bude od velike pomoći ukoliko beba zna kako da prihvati dojku ustima. Ona će pomoći tako što će podstaći bebu da još više doji jer će beba svo vreme dobijati mleko (Vaše izmuženo ili adaptirano), a u isto vreme će vršiti odličnu stimulaciju Vačeg tela da proizvodi više mleka.
Ukoliko ipak više volite da nastavite da hranite bebu flašicom i to je uredu, nije kraj sveta. Nekim majkama je flašica ipak nezaobilazno sredstvo i jednostavnije za upotrebu od svega gore predloženog.
Zaključak: prelazak na dojku je moguć, nudite bebi dojku kao što je gore navedeno da bi povećali količinu mleka i da bi bebu navikli na to da u dojkama ima mleka ako se potrudi. Vremenom će se količina mleka koju proizvodite povećati a količina mleka koju dodajete bebi smanjiti. Važno je da prelazak na Vaše mleko i dojenje ne bude prisilan i težak ni za Vas ni za bebu.
Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Prevod: Tereza Miljkovic,
savetnica za dojenje
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu