Torba za porodiliste
+28
Niny
zvoncica36
sareni leptir
Stenli
Smrdica
Ema78
plavaptica
cufta
MIRKA85
mijaki
cici
lilly13
dr mali pariz
penelope
Orline
lena
Marija86
Mirjana
mamaK
MARA
caci
BiKsi :)
buby
Sneza
Tinche
Milijana
maus
nena beba
32 posters
KUTAK :: TRUDNOĆA I POROĐAJ :: Porođaj
Strana 3 od 4
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Torba za porodiliste
Meni je već loše
Ok, i ogradila sam se od šoka posle CR-a...jer kao što rekoh, to ne znam.
Nego daj taj spisak
Ok, i ogradila sam se od šoka posle CR-a...jer kao što rekoh, to ne znam.
Nego daj taj spisak
Mirjana- Broj poruka : 10482
Godina : 48
Datum upisa : 30.05.2009
Ma otkud lose? Sad sam te jos uplasila, to su samo neke bezvezne sitnice i njihova pravila o kojima tada, od toliko uzbudjenja i radosti, ni ne razmisljas, videces! Sve je to nista, naspram onoga zbog cega si tamo.
Sto se tice tog drugog spiska, sada ga gledam, to je sve ono sto je potrebno obezbediti za bebu kada dodje kuci, znaci ono sto je minimum sto se, po njima (a te casove nam je drzala patronazna sestra), mora imati.
Mislim da ima neka tema vezano za to sta je potrebno za bebu za pocetak, sad cu da bacim pogled.
Sto se tice tog drugog spiska, sada ga gledam, to je sve ono sto je potrebno obezbediti za bebu kada dodje kuci, znaci ono sto je minimum sto se, po njima (a te casove nam je drzala patronazna sestra), mora imati.
Mislim da ima neka tema vezano za to sta je potrebno za bebu za pocetak, sad cu da bacim pogled.
penelope- Broj poruka : 329
Godina : 43
Datum upisa : 07.06.2011
penelope :: Nije, Mirjana, sve pacijentkinje posle carskog idu u sok sobu, tako je u ovom porodilistu. Nas je, prvi dan, bilo 7, a nijednu drugu nije operisao nas doktor, nego ko zna ko, ima ih tamo kol'ko hoces. U sok sobi se ostaje taj dan, znaci dan porodjaja i jos jedan, a mozes izaci iz nje samo onda kad imas stolicu i istu pokazes sestri, zoves je u wc koji koristis tako sto ne smes da zatvoris vrata. .
ne mogu da verujem ... prosla sam i operaciju mioma u "Frontu", sve isto kao CR, kako rece dr u sali, samo sto nije bilo bebe, pa ni za sta slicno ovom "uslovu za izlazak sa intenzivne nege" ne videh! i jos sestru da zoves...... eto, da ne bi ko podmetnuo tudje...
lena- Broj poruka : 4087
Godina : 54
Datum upisa : 18.02.2010
svasta stvarno...ja sam u soku bila taj dan dan carskog reza koji je trajao beskonacno dugo posto sam se porodila u 00:44,i sledeci dan popodne sam prebacena na poluintenzivnu naravno peske sve,ali nisam nista morala nikome da pokazujem niti sam morala da imam stolicu..kada sam rekla da sam samostalno isla da mokrim bile su sestre super srecne
Marija86- Broj poruka : 1794
Godina : 38
Datum upisa : 23.09.2010
Ja ovako upadam ali...
Meni nije jasno, kako kad imaš stolicu? Zar prije CR ne rade klistiranje? a pošto si u šok sobi ne jedeš nego si na infuziji, pa otkud ti onda stolica tj od čega?
Meni nije jasno, kako kad imaš stolicu? Zar prije CR ne rade klistiranje? a pošto si u šok sobi ne jedeš nego si na infuziji, pa otkud ti onda stolica tj od čega?
lilly13- Broj poruka : 1504
Godina : 42
Datum upisa : 29.11.2010
A ja mislila da je svuda tako.
Taj drugi dan moras popiti litru soka od breskve i pola litre jogurta (da znas, Mirjana, to treba neko da ti donese) i dobijes 2 tablete Dulkolaxa i cekas.
Nas je taj dan bilo bas dosta i nije bilo mesta u sok sobi i sestra je isla redom i kljukala svaku na slamcicu, misleci tako cemo pre da se, da prostite , uneredimo.
E pa stvarno ne mogu da verujem da je to samo ovde tako.
Taj drugi dan moras popiti litru soka od breskve i pola litre jogurta (da znas, Mirjana, to treba neko da ti donese) i dobijes 2 tablete Dulkolaxa i cekas.
Nas je taj dan bilo bas dosta i nije bilo mesta u sok sobi i sestra je isla redom i kljukala svaku na slamcicu, misleci tako cemo pre da se, da prostite , uneredimo.
penelope :: A ja mislila da je svuda tako.
Taj drugi dan moras popiti litru soka od breskve i pola litre jogurta [/b][/b](da znas, Mirjana, to treba neko da ti donese) i dobijes 2 tablete Dulkolaxa i cekas.
opet, svasta! "morate" da pijete sok od breskve i jogurt koji ce vam, pride, doneti porodica?! i plus tablete dulkolaksa?!
a lepo lilly primetila da je pre CR obavezno klistriranje i svojevrsna kratka dijeta. dakle, na silu!
kao sto se praktikuje nakon svake operacije, pa i posle CR, sa ishranom se pocinje postepeno i lagano... prvi dan (sutradan) nakon CR dobile smo samo solju caja, za ceo celcijati dan nam je to bile sve ice i pice (uz upozorenje da pijemo polako, da "rastezemo"). tek narednog dana smo mogle nesto malo vise da pojedemo. a ja, blesava, popila na kvarnjaka jogurt i pojela kiflu, nakon cega sam pravac isla u toalet (kao da sam znala pravila subotickog porodilista, ha, ha) i tako su me zestoko iskritikovale sestre kojima sam poverila tajnu o svojoj alavosti...
Stvarno ne mogu da verujem da je samo ovde tako.
Ja sam se porodila ujutru u 9.30h i taj ceo dan i noc nisam nista ni jela ni pila, ali su mi odmah rekli da mi neko donese neki bilo koji kasasti sok i pola litre jogurta, lepo su upisali ime na njih i stavili u frizider i onda su mi sledeci dan popodne to dali da pijem i predvece sam dobila Duklolaks (2 tabletice). Tako su sve porodilje, a i neka operisana baka koja je lezala odmah uz moj krevet u sok sobi, znaci i za nju je to vazilo. Kada smo dosli na odeljenje, a to je uglavnom 3.dan, onda smo mogli da jedemo i pijemo sta god. Nama sa spinalnom su rekli da trebamo piti jako puno vode.
No, dobro, vec smo vise puta zakljucili da je svuda drugacije, sve to prodje dok si rek'o keks, a zna se sta ostaje.
Ja sam se porodila ujutru u 9.30h i taj ceo dan i noc nisam nista ni jela ni pila, ali su mi odmah rekli da mi neko donese neki bilo koji kasasti sok i pola litre jogurta, lepo su upisali ime na njih i stavili u frizider i onda su mi sledeci dan popodne to dali da pijem i predvece sam dobila Duklolaks (2 tabletice). Tako su sve porodilje, a i neka operisana baka koja je lezala odmah uz moj krevet u sok sobi, znaci i za nju je to vazilo. Kada smo dosli na odeljenje, a to je uglavnom 3.dan, onda smo mogli da jedemo i pijemo sta god. Nama sa spinalnom su rekli da trebamo piti jako puno vode.
No, dobro, vec smo vise puta zakljucili da je svuda drugacije, sve to prodje dok si rek'o keks, a zna se sta ostaje.
Da dodam šta je na našem spisku, što ostale niste spominjale...ne znam da li vam je promaklo, ili ne traže, u sv.sl. moj spisak je spisak stvari za porođaj carskim rezom, i između ostalog-a ništa preterano navedeno, potrebne su K vitamin amp. za bebu-za mene x2
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010
Pari, kod nas se dobila u poreodilistu, nista se ne kupuje. Videla sam na otpusnoj listi da je primio a niko mi nije trazio da donesem. A zasto i za tebe?
cici- Broj poruka : 2588
Datum upisa : 17.02.2010
za moj slučaj puta 2 jer je dve bebe.
da, ukapirala samdr mali pariz ::za moj slučaj puta 2 jer je dve bebe.
cici- Broj poruka : 2588
Datum upisa : 17.02.2010
I ja videla tek na otpusnoj listi da je primio taj K... Stvarno nema smisla da se negde kupuje a negde (u Bgd.) dobija normalno, za "dz"... Iznenadjenjima nikad kraja...
taj vitamin sam dzabe nosila...dobili su u bolnici, nego...nesto korisno.
Posto je nemoguce belugu vuci sa sobom u porodiliste
moj savet za one koje ne podnose lezanje na skroz ravnom,ili neudobnimbolnickim jastucima...ponela sam jastuce za put-silikonsko,i neverovatno mi sluzilo i za glavu i medju kolena,ko belugu sto sam drzala...eto, mozda ce nekom ovo znaciti.
Posto je nemoguce belugu vuci sa sobom u porodiliste
moj savet za one koje ne podnose lezanje na skroz ravnom,ili neudobnimbolnickim jastucima...ponela sam jastuce za put-silikonsko,i neverovatno mi sluzilo i za glavu i medju kolena,ko belugu sto sam drzala...eto, mozda ce nekom ovo znaciti.
jagodica ::Pravila sam spisak kumi, šta joj treba da pripremi za
porodilište. Iskopirala sam tekst, ako još nekom zatreba. Stvari sam
stavljala u kese, pa u veću torbu, činilo mi se praktičnijim. Možda
nekome i od vas bude korisno:
Spisak stvari za bolnicu, prva kesa:
-zdravstvena knjižica
-lična karta
-krvna grupa, Rh faktor
-uput za porođaj
-tast na žuticuHBsAg
-rezultati 2 poslednja uz
-zadnji iveštaj lekara
ako bude CR onda ti treba i : vreme krvarnja i koagulacije, PTT, urea, kreatinin, mokraćne kiseline i ŠUK
(Znam da ovo gore već svi znaju i da ste vadila i neke druge nalaze, ali ipak kuckam sve, mislim da ne smeta)
-spavaćica
-bade mantil
-papuče
-mrežasti ulošci, pakovanje (nosiš ih u porođajnu salu kao i mobilni, samo ga naravno ugasite)
(odeću kad skinete vraćaju ti kući, a ovo gore obučete)
druga kesa:
-neseser
( četkica za zube, pasta, gel za tuširanje u kesici-nemate gde da
spuštate u kupatilu, tabla paracetamola ili analgin-kako god da se
porodite posle boli- ja sam tu noć popila paracetamol, a nisam opet
spavala skoro uopšte, lanolin kremu za bradavice-kupite original oko
1.000 din.stvarno deluje, mrežaste gaće)
-peškir
-podmetač za krevet (kod nas ne menjaju posteljinu u bolnici)
-spavaćica
-peškir
-podmetač
-2 kese mrežastih uložaka
-plazma, voda, sok
-spavaćica
Da
vas ne zbunim, još jednom napominjem, ja sam tako stvari ređala u
kesu-trebaju vami sigurno 3 spavaćice, možete da kupite sa otvorima za
grudi ili da se otkopčava do grudi; ponesite male peškire jer nemate gde
da ih kačite-isuširate se i posle koristite drugi.
Treća kesa:
-10 pampersa veličina od 3-6kg (ja sam sve potrošila za dva dana, pa može i neki više)
-5
običnih pamučnih pelena (gledajte da su porubljene sa min dve strane,
poželjno sa tri i da su guste, ne žalite pare- kupiš loše i ubijaš se da
ih ispeglaš posle)
-2 benkice
-manja pavlovićeva krema
-vlažne maramice
-prekrivač za bebu ili džačić (kod nas nemaju sa čim da ih pokriju, pa traže)
Sve ove 3 kese, naravno možete staviti u veliku torbu da bude lakše.
Kad izlazite, mužić donosi:
-kapicu za bebu (nema veze što će biti toplo vreme)
-1 pampers pelenu
-1 običnu pelenu
-švedske gaće
-odelce
-korpicu za iznošenje bebe (mi smo u auto sedalici)
Po izlasku iz bolnice
Spisak stvari koje kupuješ u apoteci kad treba dođeš kući (mi smo kad sam ušla u deveti počeli da kupujemo):
Za obradu pupka- šta vam od ovoga treba, reći će ti patronažna, svaka drugo koristi-ovo je bar jeftino, pa slobodno sve uzmite
-alkohol 70%
-hidrogen 3%
-dermatol prašak
-komprese (gaze) dimenzije 5x5, 30-tak komada
-povidon jod (njega je naša patronažna koristila)
-štapići za uši
-četka od veštačke dlake da ne elektriše kosu i češalj (njega još nismo koristili)
-makazice
sa zaobljenim vrhom za bebe (prvih mesec dana bebi se ne seku nokti
zbog zanoktica, pošto će biti veliki stavljajte im rukavice na ruke)
-bebisol ampule (kapi su za oči i nos)
-vigantol kapi (od 15-tog dana se koristi po jedna kap dok ne napuni godinu)
-2-3
male flašice od 125 ml Avent (kupite plastične); jedno vreem je bila
povika na Avent, ali ja bih se lično opet za njih odlučila;
-duda varalica Nuk silikonska
-pavlovićevu kremu sa kamilicom
-vlažne maramice
-pampers
-6 pakovanja mrežastih uložaka
-pakovanje febriceta, paracetamola, analgina
-kapi za skupljanje materice, nije bitno koje (piju se od izlaska iz bolnice 3x15 kapi nedelju dana)
-za
ranu hipermangan ili rivanol ili octenisept (njega sam ja koristila,
jer se sad preporučuje, ali ko će na CR, to mu neće trebati)
-10-tak podmetača za krevet (velikih)
-nekoliko mrežastih gaća (ako bude CR preporučuju, a i inače ti trebaju kad dođeš kući)
-sapun za bebu (seba med ili chicco)
-toplomer za bebu i termometar za merenje toplote vode
kupiti još za prvu ruku da imate u kući:
-plastični bokal za polivanje bebe
-kadica veća sa ravnim dnom
-kupko (kad počnete sami da ga kupate trebaće vam-metalni okvir na koga se uvuče frotir)
-10 benkica (ja sam koristila samo bodiće, mnogo su praktičniji, ali to sve zavisi šta kome odgovara; u bolnici traže benkicu)
-30 do 40 pelena platnenih
-10
do 15 platnenih švedskih gaća (sve su pamučne, ali gledaj da su kao
uštirkane, te zovu platnene, čvršća ti je beba kad je držiš)
-2-3 kapice
-poneko odelce (moj sinčić je jedno obukao kad je izlazio i jednom sam mu obukla kod doktora, inače bodić i zeku)
-5, 6 zeka (tako zovem pantalone sa nogicama)
-posteljina (dovoljna je jedna, to često poklanjaju)
-najlon koji ide na dušek, da ga ne zapiški
E, sad čujem da se u Bg dobijaju paketi za bebu, pa nešto od ovoga će sigurno biti i u njemu.
Čitajte
obavezno o upalama grudi –mastitisu. Mene nije zakačilo, jer mi je dugo
i dolazila patronažna, a i cedila sam se i mazala lanolinom. Obavezno
platite ženu, jer će ti dati dosta korisnih saveta-svaki dinar se
isplati. Ja nisam kupila pumpicu za ceđenje, patronažna mi je pozajmila.
Može da zatreba, a moža i neće trebati. Najbolja je Aventova i tad je
koštala oko 3.500 din, ali je nemojte odmah kupiti-ako ti zatreba ima je
u svakoj apoteci. Vidite samo cene, jer dosta variraju.
Pisala sam
sve šta sam i ja imala na spisku-dosta toga, a možda i sve vam je
poznato, ali nema veze- od viška glava ne boli. Nešto je zbog perioda
koji je prošao i prevaziženo, ali nekom će i koristiti, nadam se.
Telefon
halobeba, koji smo nekad okretali da čujemo još neko mišljenje, je 011
3237-357 i 3237-358. Doduše, prošlo je 4 godine, pa se možda i
promenio.
Dok sam ovo pisala, obraćala sam se kumi, a sad sam
ispravljala na množinu, ali moguće da se potkrala neka greškica, tako da
znate o čemu se radi. Nije mi baš pregledno dok kuckam.
Pusa za sve!
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
meni kada su pokazali kolika sme da bude torba za porodiliste (GAK Visegradska) pitam se da li da ista ponesem???
pogotovu ako budem isla dan, dva ranije na prijem, zbog konzilijuma...
samo sredstva za higijenu i dezinfekciju zauzmu pola torbe....hranu da ne pominjem (sva sreca da ona prodavnicica ima sendvice i jogurt)...
jagodicin spisak mi je jako koristan, sa sve ovom podelom po kesama...tako nekako i planiram da se organizujem...a kod kuce cu ostaviti sortirano po kesama sta treba da se donese naknadno, pa ce se valjda ovi moji snaci....(dovoljno je da vam kazem da ja posaljem muza u Maxi po cureca prsa a on kupi curetinu belo meso zivooooo), e sada zamislite nasu komunikaciju sta treba da se donese u bolnicu, nadrljala sam....
ja sam stvari za bolnicu poredjala po krevetu, i treba da poslozim, imam jos dve nedelje do ulaska u deveti, pa se ne zurim, mada volim da uvek budem spremna....
pogotovu ako budem isla dan, dva ranije na prijem, zbog konzilijuma...
samo sredstva za higijenu i dezinfekciju zauzmu pola torbe....hranu da ne pominjem (sva sreca da ona prodavnicica ima sendvice i jogurt)...
jagodicin spisak mi je jako koristan, sa sve ovom podelom po kesama...tako nekako i planiram da se organizujem...a kod kuce cu ostaviti sortirano po kesama sta treba da se donese naknadno, pa ce se valjda ovi moji snaci....(dovoljno je da vam kazem da ja posaljem muza u Maxi po cureca prsa a on kupi curetinu belo meso zivooooo), e sada zamislite nasu komunikaciju sta treba da se donese u bolnicu, nadrljala sam....
ja sam stvari za bolnicu poredjala po krevetu, i treba da poslozim, imam jos dve nedelje do ulaska u deveti, pa se ne zurim, mada volim da uvek budem spremna....
mijaki- Broj poruka : 2537
Datum upisa : 25.04.2011
Mijaki, ja sam kod kuće bila ostavila 3 "rezervne opreme" i to u kesama. Iste sam zatvorila, a na njima nalepila brojeve 1, 2 i 3. Kod sebe u notesu sam imala zapisan sadržaj svake od njih i samo kaže mm-u:"Donesi mi dvojku." Nema šta on tu da razmišlja.
vidim da niko ne spominje za porodiliste grudnjak i tufere za grudi.nosi li se to?
MIRKA85- Broj poruka : 374
Godina : 39
Datum upisa : 18.04.2011
ja sam to pripremila da mi donesu ako bude trebalo...
Mijaki, tamo sam se poradjala i dosla 2 dana ranije kao sto i ti planiras. NEMOJ nositi bade mantil, greju kao ludi, i hodnike, sve. ne treba ti! Dobices NJIHOVU spavacicu, a kada se porodis opet NJIHOVU. MORAS je nositi. Ni to, nemojda nosis. Kreme, sminka, iostalo NE dolaze u obzir, ne treba. Sapun, cetkica, cetka za kosu sapun, peskir. Hrana im je super, a u prodavnici dole ima sve, kao i aparat sa fenomenalnom kafom bas pored prodavnice.
Kada se porodis, trebaju ti ulosci, podmetac za krevet, mrezaste gace. Hrana i voda suuprodavnici, imas lift. I taman kad sve potrosis ides. Pred polazak, mm moze da donese odecuza bebu, ne moras da nosis sa sobom.
Dokumanta, rezultati i uput. Ne preteruj, nece imati gde sve to da stavis. Tvoja garderoba celokupna sa cipelama ostaje odmah u graderobi, i dok oni kupaju i oblace bebu, i ti ides u garderobu po stvari da se iti obuces. Odlicno suorganizovani, nece ti nista faliti. Moja iskustva iz Visegradske su DIVNA!
Kada se porodis, trebaju ti ulosci, podmetac za krevet, mrezaste gace. Hrana i voda suuprodavnici, imas lift. I taman kad sve potrosis ides. Pred polazak, mm moze da donese odecuza bebu, ne moras da nosis sa sobom.
Dokumanta, rezultati i uput. Ne preteruj, nece imati gde sve to da stavis. Tvoja garderoba celokupna sa cipelama ostaje odmah u graderobi, i dok oni kupaju i oblace bebu, i ti ides u garderobu po stvari da se iti obuces. Odlicno suorganizovani, nece ti nista faliti. Moja iskustva iz Visegradske su DIVNA!
cufta- Broj poruka : 5392
Godina : 56
Datum upisa : 20.05.2010
Cuftice hvala ti puuuno, znaci mi svako iskustvo a pogotovu pozitivno!
Mene najvise brine hrana, jer sam ja alava i prozdrljiva (a i izbirljiva), ali tu je mama koja ce mi doneti svaki dan rucak, dok se ne porodim, a posle ionako ne mogu da jedem vec idem po njihovom rezimu...
Ona prodavnica je spas, u njoj stvarno ima od ''igle do lokomotive''....
samo da me sto pre porode, reci cu dr-u, ako ce da ceka kraj nedelje za CR, da me lepo pusti kuci, jer i inace zivim jako blizu bolnice pa da ne zauzimam mesto bezveze...
u svakom slucaju planiram da nosim kompjuter pa cu da ubijam vreme na net-u....dug je tamo dan....
Mene najvise brine hrana, jer sam ja alava i prozdrljiva (a i izbirljiva), ali tu je mama koja ce mi doneti svaki dan rucak, dok se ne porodim, a posle ionako ne mogu da jedem vec idem po njihovom rezimu...
Ona prodavnica je spas, u njoj stvarno ima od ''igle do lokomotive''....
samo da me sto pre porode, reci cu dr-u, ako ce da ceka kraj nedelje za CR, da me lepo pusti kuci, jer i inace zivim jako blizu bolnice pa da ne zauzimam mesto bezveze...
u svakom slucaju planiram da nosim kompjuter pa cu da ubijam vreme na net-u....dug je tamo dan....
Mijaki, ako budeš carskim rezom porodjena, jača hrana ti i ne treba.
Meni je mm hteo da donese, ali ja nisam dala, od te bolničke hrane brže
creva prorade, pa ne popiješ novu klizmu
Tupfere
i brus sam ponela, ali mi tupferi nisu trebali, jer nije mleko toliko
nadošlo da curi kao sad. Ali bilo je devojaka kojima jeste.
Meni je mm hteo da donese, ali ja nisam dala, od te bolničke hrane brže
creva prorade, pa ne popiješ novu klizmu
Tupfere
i brus sam ponela, ali mi tupferi nisu trebali, jer nije mleko toliko
nadošlo da curi kao sad. Ali bilo je devojaka kojima jeste.
Uvek se ubijem od smeha kad ćufta napiše mm za nečijeg muža umesto tm Odmah zamislim njenog muža kao potrčka, da ga ona šalje svima kad trebacufta :: Pred polazak, mm moze da donese odecuza bebu, ne moras da nosis sa sobom.
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
nije losa ideja, zvacu Cuftinog muza, istrenirala ga Cuftica, pa ima iskustva
Orle, nisam ni provalila . A sto se porodilista i beba tice, tu je mm i bio i sada je bolji od mene. Samo javite, stize!!!!
cufta- Broj poruka : 5392
Godina : 56
Datum upisa : 20.05.2010
Strana 3 od 4 • 1, 2, 3, 4
KUTAK :: TRUDNOĆA I POROĐAJ :: Porođaj
Strana 3 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu