KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

+3
Sami
rsrce
HappyGirl
7 posters

Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 3/1/2008, 21:32

Razvoj bebe do VI nedelje trudnoće

Tokom prve dve nedelje menstrualnog ciklusa, telo vam se priprema da ovulira - hormoni stimulišu jajnike da naprave i oslobode jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod i istovremeno signaliziraju unutrašnjosti vaše materice, endometrijumu, da se zadeblja, i tako se pripremi za oplođenu jajnu ćeliju. Oslobađanje jajne ćelije - ovulacija, događa se najčešće oko dve nedelje nakon PRVOG dana menstrualnog ciklusa, ali to zavisi od dužine ciklusa, tako da ovulacija nije uvek četrnaestog dana ciklusa.
Kada dođe do ovulacije, jajna ćelija počinje da putuje niz jajovod, gde se obično i oplodi. Kada dođe do oplodnje jajne ćelije (fertilizacije), jajna ćelija nastavlja svoj put ka materici, gde će se ugnezditi u njenoj unutrašnjosti (implantacija). Tokom puta kroz jajovod jajna ćelija počinje da se deli i kada stigne do materice, već ima oko 100 ćelija, a unutrašnjost joj je ispunjena tečnošću i zove se blastocista.
Blastocista ima dva sloja ćelija - unutrašnji i spoljašnji. Od spoljašnjeg će postati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Prečnik blastociste je 0.1-0.2 mm. Istovremeno se žumančana kesa, koja će biti bebi izvor hrane sve dok se ne formira posteljica koja će potom preuzeti tu funkciju. Ako se iz jajnika oslobode dve jajne ćelije i oplode sa dva odvojena spermatozoida, stvoreni su dizigotni ili dvojajčani blizanci, koji imaju različit genetski materijal. Oni mogu biti istog ili različitog pola, mogu ličiti, ali i ne moraju. Ako se jedna jajna ćelija oplodi, a tek kasnije podeli na dva dela, dolazi do stvaranja identičnih JEDNOJAJČANIH, MONOZIGOTNIH blizanaca. Ako se podeli na tri dela, stvaraju se trojke, itd…Identični blizanci imaju isti genetski materijal tako da su istog pola i lice. Samo jedna trećina blizanaca su identični, tj monozigotni. Od oplodnje do 12. nedelje trudnoće plod se naziva "embrion". Embrion se nalazi u materici, a ćelije koje se nalaze sa spoljne strane razvijaju izraštaje poput pipaka da bi se povezale sa krvlju koju treba da obezbedi majka. Unutrašnji sloj ćelija obrazuje prvo dva a posle tri sloja, a iz svakog od njih diferencira se drugi organski sistem - iz jednog se razvije mozak i centralni nervni sistem, koža, oči i uši, iz drugog pluća,
želudac i creva, a iz trećeg srce, krv, mišici i kosti. Oko pete nedelje na delu embriona od koga će postati leđa, formira se neuralna cev, iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

V NEDELJA
bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Embryo10


Razvoj bebe od VI nedelje trudnoće

VI NEDELJA
-formira se bebina glava glava i mozak u njoj. Mogu da se vide otkucaji srca! Na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja, koja ce jednom biti oči. Beba ima telo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih ce nastati ruke i noge. Formiraju se usta i vilica. Veličina bebe je sada oko 6 mm.

VII NEDELJA
- Srce bebe podeljeno je na levu i desnu komoru, mogu se videti pupljci nogu i ruku sa mestima gde će biti prstići. Razvili su se primarni vazdušni putevi. Glavica je mnogo veća od tela. Razvijaju se očna sočiva, nozdrve, gušterača I bronhije. Beba je sada oko 8-10 mm - veličine zrna graška!

VIII NEDELJA
- Vaša beba se menja iz dana u dan! Polako se formira lice, oči se sad bolje vide i postoje usta. Nazire se i vrh nosa. Najvažniji organi su već formirani - srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva. Počinju da se granaju bronhije. Srce bebe se čuje na ultrazvuku i kuca mnogo brže od vašeg, oko 160 otkucaja/min. Formirane su oči i uši, a beba može da otvara usta. Noge i ruke se miču i izdužuju, a beba dobija laktove. Na UZ se mogu videti mali pokreti glave i tela. Počinju da se obrazuju creva. Dužina bebe je oko 25 mm.
bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Wc_fd_10
IX NEDELJA
-
U ovoj nedelji može se videti spoljašnje uvo vaše bebe. Počinju da se formiraju kosti i hrkavice, ruke i noge rastu brzo i razvijaju se i prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama se vide bolje od stopala i prstiju na nogama. Creva počinju da izlaze iz pupčanika i sele se u stomak, jer telo raste i sad ima više mesta. Beba se pokreće mnogo jasnije. Beba je od temena do kraja kičme (guze) dugačka oko 30 mm, a teška oko 3 gr.

X NEDELJA
-
Da možete sad izbliza da vidite svoju bebu, bili biste iznenadjeni koliko liči na pravog čoveka! Razvijeni su prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova - laktovi, rame, koleno, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva unutar materice, a kada mama i tata to vide na ultrazvuku, ne mogu da shvate da im se beba pokreće, a da majka još ne oseća pokrete. To je normalno, jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a dete dovoljno veliko da bi ih majka mogla osetiti. Dužina bebe je oko 35 mm, a težina 5 gr.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 3/1/2008, 21:45

XI NEDELJA
-
Ove nedelje se polako završava razvoj svih glavnih organa i polako se možete opustiti - prolazi period u kome je dete jako osetljivo i u kome može da dođe do razvoja teških anomalija. Vaša beba ulazi u period brzih promena i za nekoliko nedelja će joj se dužina udvostručiti!
Formiraju se jajnici i testisi, a razvijaju se i spoljni polni organi, ali je čak i na veoma dobrim ultrazvučnim aparatima teško sa sigurnošću reći da li je beba devojčica ili dečak. Glava je još uvek nesrazmerno velika - otprilike čini jednu polovinu tela. Kapci su zatvoreni, a ove ili sledeće nedelje počinje da cirkuliše krv izmedju bebe i materice i posteljica počinje da vrši svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je oko 55 mm, a težina 10 g.

XII NEDELJA
-
Od ove nedelje vaša beba se zove fetus. Sa 12 nedelja beba je potpuno formirana, ima sve organe, mišiće, udove i kosti - od sada do rođenja samo raste i sazreva. Glava postaje okrugla. Vidi se i kičma, ručice i nožice, prsti na nogama i rukama su potpuno razdvojeni. Ima lep profil i skače na sve strane! Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju. Počinje da se nakuplja plodova voda pošto bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju mokraću. Mišići u zidu creva počinju da vežbaju pokrete peristaltike - crevne pokrete koji služe za varenje hrane. hipofiza počinje da stvara hormone. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je oko 65 mm, a težina 18 g

XIII NEDELJA
-
Lice sve više liči na pravo lice jer se oči približavaju, a uši se pomeraju na uobičajena mesta. Glava polako počinje da usporava svoj rast, a telo brže raste, pa ona ne deluje jako velika u odnosu na telo - kada se beba rodi trebalo bi da bude oko 1/4 dužine celog tela. Creva se povlače još dublje u telo, jetra pocinje da luči žuć a pankreas da proizvodi insulin. Dužina bebe od temena do kraja kičme (guze) je 75
mm, težina 30 gr

XIV NEDELJA - Beba je mnogo elastičnija i može da pomera glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, i do pre nekoliko nedelja, bebina brada je morala da se naslanja direktno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca se sve jasnije čuju na UZ i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160/min. Oči se i dalje razvijaju i pomeraju a uši su sve bliže svojoj konačnoj destinaciji. Sve više ima i plodove vode, koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je da se plodova voda delom sastoji i od mokraće bebe, ali tačan sastav još uvek nije sasvim poznat. Beba pliva u plodovoj vodi, čime se amortizuju svi pokreti majke, a ona i ispunjava disajne puteve bebe pre rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu deteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvek se razvijaju spoljni polni organi, ali se sada već lakše može videti pol bebe. Dužina bebe od temena do karlice je 80 - 85 mm, težina 60 gr.

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 14nede10

XV NEDELJA
-
Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće - ne zaboravite da svaki dan unosite dovoljno kalcijuma (mleko, mlečni proizvodi). Lice počinje da liči na čovečje, polako rastu obrve i trepavice. Koža je tanka i prozirna. Po koži se javljaju fine, tanke dlake - lanugo malje, koje će od sada rasti po koži bebe. Dete sada zaista liči na čoveka, noge su mu duže od ruku, a kosti svakim danom postaju čvršće. Dužina bebe od temena do karlice je 10-12 cm, težina oko 80-100 gr.


XVI NEDELJA
-
Oči su sada tamo gde će i ostati i razvijaju se reflksi poput treptanja. Počinju se razvijati pluća - period od sada do sredine petog meseca je najvažniji period za razvoj pluća. Noge su sada duže nego ruke i beba često pomiče i noge i ruke, a pošto ima dosta plodove vode, dete može da se slobodno pokreće a da ga vi još uvek ne osetite. Beba mokri u amnionsku tečnost svakih 40-45 minuta. Formiraju su linije na koži prstiju, pa će dete imati svoje otiske. Na nervima se stvara "mijelin", koji ubrzava prenose impulsa kroz nervni sistem. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna - pupčana vrpca raste I zadebljava se. Dužina bebe je 14-16 cm, težina oko 90 gr.

XVII NEDELJA
-
Razvijaju se uši, dete postaje osetljivije na zvuk, i čuje vaše srce. Oči su sada upravljene sasvim napred. Ako je beba dečak, počinje da mu se razvija prostata. Kosti nastavljaju osifikaciju, dalje se razvijaju jagodice na prstima. Koža fetusa je prozirna - jako je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 21 cm, težina 140 gr

XVIII NEDELJA
-
Beba počinje da dobija masno tkivo ispod kože, koje će do momenta rođenja činiti oko 3/4 ukupne težine deteta. Beba i posteljica su otprilik iste veličine. Posteljica od sada raste u prečniku, ali ne i u debljini. Na ultrazvuku se vidi da beba sisa, guta i trepće, trepavicama koje su tek počele da rastu. Počinju da se stvaraju obrve.
Kod ženskih beba formira se materica. Dužina bebe je oko 20 cm, težina oko 200 gr

XIX NEDELJA
-
Ranije se beba merila od temena do trtice, a sada se već meri od glave pa do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini i dalje dobija ubrzanim tempom. Organi i dalje sazrevaju. Ako nosite devojčicu, u njenim jajnicima sada se nalaze primitivne jajne ćelije. Mlečni zubi su razvijeni, a sada počinju da se formiraju i stalni, iza njih. Zajedno sa lanugo maljama, na bebinoj koži pravi se i "verniks kazeoza", bela sirasta smesa koja štiti kožu vaše bebe - zamislite kako bi vaša koža izgledala kad biste proveli u vodi devet meseci! Beba može da čuje jake zvuke iz spoljašnje sredine i ponekad je možete osetiti kad se "iznenadi" na takve zvukove. Dužina bebe je oko 23 cm, težina oko 230 gr.

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 19_ned10

XX NEDELJA
-
Sada smo na pola trudnoće i beba sada provede otprilike isto vremena u spavanju i u budnom stanju kao što će i kada se bude rodila. U ovom periodu počinje izuzetno brz razvoj mozga, koji će trajati do pete godina života deteta. Počinje da se pomalja kosa na glavi. Beba se stalno pomiče - to što vi toga niste svesni sve vreme ne znači da ona miruje. Ako želite da je osetite, primirite se i koncentrišite - još uvek to nisu jaki pokreti, i nisu suviše česti. Ako blago pritisnete stomak, videćete da će i to izazvati bebine pokrete. Verniks kazeoza prijanja čvrsto za nabore na bebinoj koži i za lanugo malje, koje sada prekrivaju celo telo a koncentrisane su oko glave, vrata i na licu. Verniks pokriva bebu od glave do pete i verovatno će nestati kompletno do rođenja, naročito ako beba bude rođena na vreme. Ako se rodi pre vremena, biće ga još po telu. Dužina bebe je oko 25 cm, a težina oko 280-300 gr


bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2010
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 3/1/2008, 21:51

XXI NEDELJA
-
Faza "brzog rasta" se malo usporava, srce jača i noge dobijaju proporcije kakve će imati nakon rodjenja. Sluh je sve bolje razvijen, pa dete može da čuje i zvukove iz spoljne sredine. Ako se jako pomera i to vam smeta, blago joj pričajte i nežno držite stomak. Dužina bebe je oko 28 cm, a težina oko 370 gr

XXII NEDELJA
-
Koža počinje da bude deblja. Beba je "vitka", ali odlično razvijena. Kapci i obrve su formirani, a mozak počinje da se ubrzano razvija. Kosti bebe su sada već čvrste, a ubrzano mu sazrevaju i nervne ćelije. Očvršćuju kosti uha - čekić, uzengije i nakovanj i zato sad beba bolje čuje. Dužina bebe je oko 30 cm, a težina oko 420 gr

XXIII NEDELJA
-
Telo postaje proprorcionalno sa glavicom. Koža je nežno ružičasta i još uvek providna. Ako imate devojčicu, u njenim jajnicima se vec stvaraju jajne ćelije, a kod dečaka su skrotumi dobro razvijeni. Počinje da se stvara mekonijum, bebina prva stolica.Ako se beba sada rodi, ukoliko preživi, za šta nema velike šanse, ali u zemljama sa visokim nivoom novorođenačke nege i to je moguće, boraviće još dugo u specijalnim jedinicama za intezivnu negu, uz veliki rizik od mnogobrojnih posledica. Dužina bebe je oko 31 cm, a težina 480-500 gr.
bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 23imag10

XXIV NEDELJA
-
Bebino telo se polako popunjava. Sada bebu već veoma dobro osećate i znate da prepoznate kada je budna a kad spava - sama uspostavlja neki svoj ritam ponašanja. Usta i usne postaju osetljivije, oči reaguju na jak izvor svetlosti ako se uperi u stomak, a počinju da se otvaraju nozdrve. Poboljšavaju se refleksi. Dužina bebe je 30-32 cm, a težina oko 550-600 gr


XXV NEDELJA
-
Jeste li već osetili kako vam dete štuca? Štucanje je u stvari reakcija na to što, vežbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad je proguta više no što bi trebalo. Dužina bebe je 32-34 cm, a težina oko 650-700 gr

XXVI NEDELJA
-
Krvni sudovi u plućima počeli su se razvijati tokom prethodne nedelje, a ove nedelje se počinje razvijati samo plućno tkivo. Pluća počinju da luče "surfaktant", smesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tokom disanja, sprečavajući da se pluća "slepe". Ispod kože se razvija potkožno masno tkivo koje će omogučiti regulaciju temperature posle rođenja - sada ga ima oko 2 do 3%. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja. Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700-800 gr

XXVII NEDELJA
-
Tokom ove nedelje mozak nastavlja svoj brzi razvoj, a pluća svoje sazrevanje. Kapci su dobro razvijeni i dete može da otvori oči. Dužina bebe je oko 36 cm, a težina 800-900 gr

XXVIII NEDELJA
-
Beba ima obrve i trepavice, polako počinje da raste kosa na glavi, kapci su otvoreni a oči kompletno formirane. Površina mozga je smežurana - vijuge povećavaju površinu mozga i time i broj ćelija. Mozak sada kontroliše ritmične disajne pokrete i telesnu temperaturu. Telo je sve više zaokrugljeno, a koža je sve manje naborana. Tonus mišića se povećava. Pluća mogu da prave disajne pokrete, ali bi se beba, da se sada rodi, mučila dok diše, a i svi ostali organi bi bili jako nezreli, tako da bi zahtevala dugotrajnu posebnu negu. Beba može da prepozna vaš glas. Beba udiše i izdiše plodovu vodu, koju isto tako guta, ali i mokri u nju. Polako počinju da nestaju lanugo malje, koje će se zadržati samo na leđima i ramenima. Kostna srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Dužina bebe je 35-37 cm, a težina oko 1000 gr

XXIX NEDELJA
-
Beba sada zauzima većinu prostora u vašoj materici, jako je pokretna i stalno vežba - to vi sve jače osećate kao udarce. Na ultrazvuku se može videti kako zatvara i otvara očne kapke i ima obrve. Počinje da pokušava da fokusira pogled. Masno tkivo nastavlja da se nakuplja ispod kože - to se na ultrazvuku vidi kao "zaokrugljivanje obraščića". Težina bebe je oko 1100-1150 gr, a dužina oko 38 cm

XXX NEDELJA - Kapci se otvaraju i zatvaraju, rastu nokti na nogama. Raste količina masnog tkiva ispod kože i dete počinje ubrzano da dobija na težini. Sada je već moguće da je zauzela pravi položaj "bebe u stomaku" - sa prekrštenim rukama i nogama. Povećava se veličina glave jer sve veći mozak oblikuje lobanju. Kosa na glavi je sve deblja. Težina bebe je oko 1200-1350 gr, a dužina 37-39 cm
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 3/1/2008, 21:57

XXXI NEDELJA
-
Rast počinje polako da se usporava, ali se mozak i dalje ubrzano razvija. Sazrevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka je završeno i beba može da oseća dodir i bol. Videćete da ako je gurnete spolja, reagovaće pokretom na dodir. Jedini organ koji još treba da se potpuno razvije su pluća. Najveći problem sa prevremeno rođenim bebama su nerazvijena pluća. Ako se početak prevremenog porođaja otkrije na vreme, bebi može da pomogne kortikosteroid, lek koji može da ubrza sazrevanje pluća. Ako je beba dečak, testisi počinju da se spuštaju u skrotume. Dužina bebe je oko 40 cm, a težina 1400-1500 gr

XXXII NEDELJA - Svih pet čula su funkcionalna u ovom periodu, nokti na nogama su formirani, a kosa na glavi nastavlja da raste. Uskoro će se većina beba namestiti tako da im je glava u vašoj karlici i na taj način počinje priprema za porođaj. Oči su otvorene tokom budnog stanja, a zatvorene dok spava. Boja očiju je uglavnom plava, bez obzira kakva će boja kasnije biti jer se pigmentacija nije potpuno razvila. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja. Ispod kože počinje da se formira "belo" masno tkivo, što bebu čini svetlijom - koža iz crvene prelazi u ružičastu. Dužina bebe je 40-41 cm, a težina 1600-1700 gr. Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje ne dele matericu.

XXXIII NEDELJA
-
Rastu nokti deteta i sad mogu narasti i do jagodica prstiju. Sada ima najviše plodove vode. Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga. Smanjen prostor u materici onemogućava bebu da se kreće slobodno kao do tada, pa će se i pokreti osećati manje intenzivno, ali istom učestalošću. Bebina pluća su i dalje prilično nezrela, ali beba sve više vežba disanje. Sirasti maz po koži deteta postaje sve deblji. Težina bebe je oko 1800 gr, a dužina oko 42 cm

XXXIV NEDELJA
-
Polako sazrevaju pluća deteta, mada još uvek nisu sasvim spremna. Razvija imunitet da bi se mogla boriti protiv blagih infekcija. Ako je beba dečak, testisi su se spustili u skrotume. Posteljica je sada teška oko 1/6 težine fetusa. Ako su u pitanju blizanci, verovatno je da će ostati u položaju u kome strenutno nalaze sve dok ne izadju napolje - sad više nemaju mesta da se mnogo pomeraju. U oko polovine blizanačkih trudnoća do porođaja dođe između 34 i 37 nedelja gestacije. Težina bebe je oko 2000 gr, dužina 42-43 cm

XXXV NEDELJA
-
Polako se smanjuje količina plodove vode, materica se povremeno, mada još uvek relativno retko, steže a dete ubrzano dobija na težini. Potkožno masnog tkiva u nogama i rukama nagomilava se i u rukama i nogama bebe. Težina bebe je 2150-230 gr, a dužina oko 44 cm.

XXXVI NEDELJA
-
A četiri nedelje pred porođaj, dete je gotovo potpuno spremno za spoljni život, tako da čak i ako krene porođaj, ne treba da se suviše nervirate - jeste da je pre vremena, ali nije više zabrinjavajuće. U ovom periodu glavica deteta počinje da se spušta niže u karlicu, pripremajući se za porođaj. Ove nedelje potkožnog masnog tkiva je sve više i na rukama i na nogama, pa bebe dobijaju one slatke rupice na kolenima i na laktovima, a na vratu i zglobovima se stvaraju nabori. U crevima se nagomilava određena količina mekonijuma - prve bebine stolice, koja će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Ukoliko beba pati, desi se da ispusti sadržaj creva u plodovu vodu koja postaje zelena. Težina bebe je 2300 -2600 gr, a dužina oko 45-46 cm

XXXVII NEDELJA
-
Svilenkaste dlačice - lanugo malje, koje su pokrivale telo vašeg deteta, polako nestaju. Beba vežba disajne pokrete, pripremajući se za život van materice. Pluća su sada već gotovo potpuno spremna za izlazak bebe i ako se sad rodi, ogromne su šanse da će sve biti u redu. Težina bebe je 2800-3000 gr, a dužina oko 47 cm.

XXXVIII NEDELJA
-
Beba je spremna za porođaj i ako se rodi u 38 nedelji i nakon toga, smatra se da je rođena "u terminu". U crevima se nalazi prva stolica, koja je zelena i zove se mekonijum, a koja podstiče creva da rade. Obim bebine glave i stomaka su otprilike podjednaki. Beba u ovom periodu može da dobija i do 25 g dnevno. Težina bebe je 3000-3200 gr, a dužina oko 48 cm.

XXXIX NEDELJA
-
Organi deteta rade kao što će raditi i kad se rodi. Posteljica polako stari, što se na ultrazvuku može videti kao pojava kalcifikacija unutar njene strukture. Većina lanugo malja je nestala, pluća su zrela i proizvodnja surfaktanta, supstance koja omogućava normalno disanje, sve je veća. Težina je 3200 - 3300 gr, a dužina oko 49 cm.

XL NEDELJA
-
Dete je spremno da izađe napolje i u najvećem broju slučajeva, u položaju je koji mu najviše odgovara pri izlasku u spoljni svet - prednjači glavicom, što znači da će prvo izaći glavica, pa onda telo. Mnogo ređe, prednjači zadnjica bebe i u tom slučaju potrebno je dogovoriti se sa lekarom o načinu završavanja porođaja. Veoma retko, beba je u kosom ili poprečnom položaju, i tada takođe slede dogovori oko načina završetka porođaja. Uglavnom nema više verniksa - sirastog maza, a 15% tela čini masno tkivo. Veličina i težina su prosečno oko 3500 gr i 50 cm, ali to varira od bebe do bebe i zavisi od mnogo činilaca. Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva i nema potrebe govoriti o "idealnim težinama i dužinama".
bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Jjr2310
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 7/1/2008, 21:04

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 110bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 210bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 310bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 410bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 510bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 610bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 710bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 810bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 910
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 21:04

Prvi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 110
Ovdje je mjesto glavne radnje sljedećih devet mjeseci!

Mame
Ako ste planirali trudnoću i željno očekujete blaženo stanje, odmah se počnite ponašati kao da ste trudni sve dok se ne pokaže suprotno. Vjerojatno će vam svaki ginekolog preporučiti uzimanje prenatalnih vitamina, a posebnu pozornost obratite na uzimanje folne kiseline (vrsta B vitamina) izuzetno bitne za sprečavanje defektnosti nervnih kanala vaše bebe. Odmah prestanite sa uzimanjem bilo kakvih štetnih tvari, tipa alkohol i cigarete i pazite da slučajno ne dođete u dodir s x-zrakama, odnosno pod rendgen!

Beba
Sluznica maternice se lagano zadebljava, a hormoni pripremaju još jedno jedno zrelo jajašce. Ako vaš menstrualni ciklus traje 28 dana, vjerojatno ćete ovulirati i zatrudnjeti tek za 14 dana.

Očevi
Prehrana i životne navike oca također igraju veliku ulogu u razvoju i zdravlju djeteta. Sada je pravi trenutak da prestanete pušiti i razvijete bolje prehrambene navike. Dokazano je da konzumiranje marihuane i težih droga itekako može ostaviti traga na djetetu. Ne zaboravite da ni vi, budući očevi niste pošteđeni odricanja!

Drugi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 210
I tako su se sreli!

Mama
Sluznica maternice se zadebljala i maternica je spremna za zrelo jajašce, odnosno ovulaciju. Neke žene čak i osjete ovulaciju kao tupu bol, dok je nekima bolnija i od menstruacije.
Potrudite se saznati sve o povijesti obiteljskih bolesti. Čak 75% bolesti i komplikacija vezanih uz trudnoću i porod može se ustanoviti već na prvom pregledu.

Beba
Samo što nije!

Tate
Jeste li znali da nošenje bokserica može povećati broj spermija? Nošenje običnih gaćica ili uskog donjeg rublja, pa čak i hlača, može utjecati na pregrijavanje testisa i tako nepovoljno utjecati na kvalitetu sperme.

Treći tjedan

Ovako izgleda blastocista!
bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 310

Mama
Ovulirat ćete ovaj tjedan i uz malo sreće ostati trudni. Međutim, vaša će se trudnoća brojati od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana oplodnje! Prilikom probijanja sluznice može doći do laganog krvarenja. To je normalno i nije ništa zabrinjavajuće. Vaše tijelo tada ispušta imunosupresivni protein poznat kao "rani trudnički faktor" koji pomaže da vam tijelo ne prepozna vašu tek začetu bebu kao uljeza.

Beba
Oplodnja će se dogoditi ovaj tjedan. Jajašce i spermij će se sresti u tzv. Fallopijevoj tubi koja povezuje jajnik s maternicom. Oplođeno jajašce dalje putuje i ugrađuje se u zadebljanu sluznicu maternice. To putovanje može potrajati 7 do 10 dana. Tijekom tog putovanja jajašce se multiciplira dok ne dosegne veličinu od oko 0,1 do 0,2 milimetara. U trenutku kada se jajašce oplodi službeno ime vašeg djeteta je blastocista.

Tata
Jeste li znali da prilikom ejakulacije u prosjeku izbacite oko 200 do 300 milijuna spermija, a samo njih dvjestotinjak stigne do zrelog jajašca?

Četvrti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 410
Kratko upoznavanje

Mama
Vaše tijelo pokušava odgonetnuti što mu se događa. Test urina, koji mjeri razinu trudničkog hormona - humanog korionskog gonadotripona(HCG), već bi trebao pokazati pozitivan rezultat. Vjerojatno ćete se početi osjećati umorno, češće ćete mokriti, često mijenjati raspoloženje i vjerojatno imati napete ili bolne grudi. Ako se još niste priklonili zdravom životu, sada je vrijeme da to učinite. Prvo tromjesječje najkritičnije je razdoblje u razvoju vaše bebe. To također podrazumijeva prestanak pušenja, izbjegavanje alkohola i droga, ograničavanje ili potpuni prestanak pijenja kave. Zbog mučnina ili preosjetljivosti na mirise moguće je i da će vam aromatičnije namirnice smetati.

Beba
Vaša beba, ili blastocista, razvija se dvojako. Vanjski sloj postaje posteljica, a unutarnji embrij iz kojega se razvija beba. Embrij se sastoji od tri sloja - vanjski se razvija u živce i kožu, središnji stvara kosti, hrskavicu, mišiće, krvotok, bubrege i spolne organe, a unutarnji u sustav za disanje i probavu.
Posteljica se formira sve do kraja 12. tjedna, a pričvršćena je za sluznicu maternice i razdvaja djetetov krvotok od majčinog. Propušta kisik i hranu, ali i zaštitna antitijela koja kroz pupčanu vrpcu dolaze do djeteta.
Razvija se i žumanjčana vrećica, koja će proizvoditi bebine krvne stanice sve do negdje 11 tjedna razvoja.

Tata
Već imate u glavi kako ćete reagirati na rezultate testa? Možda će vas žena zamoliti da upravo vi prvi i pogledate. Pobrinite se da ih znate pravilno pročitati. I pazite kako ćete reagirati na pozitivan test. To je jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravljaju!

Peti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 511
Smiješe vam se mali blizanci!

Mama
Ako ste stvarno u petom tjednu, od zijevanja vjerojatno nećete moći sve ovo skupa normalno ni pročitati. Spavanje u udobnom, ali čvrstom grudnjaku može pomoći kod bolnih grudi. Većina simptoma ista je kao i prošli tjedan. Neke će žene zbog zbrke među hormonina patiti i od glavobolje. Vjerovali ili ne, ima žena koje će kroz ranu trudnoću proći bez ijednog klasičnog simptoma i izići će iz nje bez smušenosti, vrtoglavica ili povraćanja. Blago njima! Za druge je opet normalno da imaju sve moguće simptome. Ne paničarite ako ih uopće nemate, ali ako ih imate i osjetite da su prestali, obavezno o tome obavijestite liječnika.

Beba
Vaša se blastocista od ovoga tjedna naziva embrij! Ovo je i tjedan u kojem se razvilo srce i počelo kucati! Iako je jedva vidljiv golim okom, moguće je razlikovati glavu od ostatka tijela u obliku repa. Od ovoga tjedna će vam se isplatiti uzimanje folne kiseline jer se moždane ovojnice počinju spajati. Prosječna dužina embrija je oko 2,5 mm. U žumanjčanoj vrećici i bebi počinju se pojavljivati krvne žile i stvoren je primitivni kardiovaskularni sustav bebe!


Tata

Već znate kako ćete reagirati na rezultate testa? Možda će vas žena zamoliti da ga upravo vi prvi pogledate. Pobrinite se da ih znate pravilno pročitati. I pazite kako ćete reagirati na pozitivan test. To je jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravlja!

Šesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 610
Imam već 4 milimetra!

Mama
Mučnine koje vas muče mogu postati još gore s obzirom na povišenu razinu hormona. Bez obzira na to što se često nazivaju jutarnjim mučninama, mogu vas "napasti" u bilo koje doba dana ili noći. Grudi vam mogu biti bolne i teške, a bradavice dobiti tamniju nijansu.
Ako imate mačku, obavezno izbjegavajte čišćenje pijeska s njezinim izmetom. Dajte drugima da obave prljavi posao! Naime, preko mačjeg izmeta možete se zaraziti toksoplazmom, koja može izazvati ozbiljne malformacije fetusa, pa čak i smrt. Većina žena koje imaju mačke vjerojatno je i bila zaražena toksoplazmom, a mislile su da su samo prehlađene. Stoga, ne morate se odricati svojih ljubimica, samo nemojte čistiti njihov izmet.

Beba
Za vašu malu bebu, koja u ovome trenutku izgleda kao maleni škamp, ovo je vrlo zaposlen tjedan. Do kraja tjedna ona će biti duga oko 4-6 milimetara. Počinju se formirati grkljan i unutarnje uho. Unutarnje stijenke posteljice počinju se razvijati, iako posteljica neće preuzeti funkciju stvaranja hormona sve do 12. tjedna. I srce je počelo kucati! Ovoga tjedna pojavit će se i sitna ispupčenja iz kojih će se razviti ruke i noge, vidljivi su i začeci jetre, gušterače, pluća i trbuha.

Tata
Za vas je ovo definitivno jedan od čudnijih tjedana u životu. Bez obzira žurite li se svima objaviti radosnu vijest ili ste odlučili sačekati, žena vam se još ne osjeća trudnom, vi definitivno ne osjećate ništa i sve se odvija nekako smušeno. Normalno je i da imate podvojene osjećaje, čak i ako ste planirali dijete. Sada je već važno da počnete razgovarati s partnericom o svemu što osjećate.

Sedmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 710
Još malo pa će vam i mahati!

Mama
Primjećujete neke promjene na koži koje vas podsjećaju na tinejdžerske dane? Sve su to hormoni, drage moje! I zapamtite da niste jedine. Možda bi sada bilo dobro vrijeme da se raspitate o trudničkim tečajevima u bolnicama ili domovima zdravlja. Vama i budućem tatici to može itekako pomoći da saznate što vas sve očekuje.

Beba
Počinju se razvijati nosnice, usne, jezik i zubi, a malene ručice su već tu! Beba će do kraja ovoga tjedna udvostručiti svoju veličinu pa će imati negdje oko 1,3 cm. Iako se gonade počinju razvijati, još nije moguće razlikovati cure od dječaka. Mozak i kralježnica gotovo su posve razvijeni! Glava je još uvijek veća od ostatka tijela, a rep se smanjuje.

Tata
Nije lako gledati majku vašeg budućeg djeteta kako se muči. Pobrinite se da joj budete na raspolaganju koliko možete. Donesite joj lagani doručak u krevet ili je jednostavno ostavite da bude sama kada to želi. Udovoljavajte joj koliko možete. Koliko god je vama teško, njoj je vjerojatno još teže!

Osmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 810
Mama
Ako već niste bili na prvom pregledu, krajnje vrijeme je da to učinite. Prvi su trudnički pregledi najopsežniji i bilo bi dobro pripremiti se za njih kako psihički, tako popisom pitanja o svemu što vas zanima.
Ono što možete očekivati je:
-krvni tlak, što će se mjeriti na svakom pregledu
-analiza urina
-mjerenje težine
-krvni testovi, ponajprije zbog krvne grupe i Rh faktora
-ginekološki pregled i uzimanje brisa maternice
-palpacija, odnosno opipavanje trbuha dok se ne pronađe vrh maternice
-povijest obiteljskih bolesti kako bi se u startu uvidjele moguće genetski uvjetovane komplikacije

Samo u iznimnim slučajevima bit ćete prisiljeni napraviti i dodatne pretrage. Svaki ginekolog ima svoj način rada i ne budite iznenađeni ako neke pretrage izostavi ili ih napravi nešto više.

Beba
Beba će do kraja tjedna biti duga oko 2,5 cm. Bebin stražnji mozak sada je posve vidljiv.
Ovaj će tjedan bebine gonade postati testisi ili jajnici. Kosti i zglobovi sada će tjedan biti itekako zaposleni. Laktovi se pojavljuju i započinje proces okoštavanja. Pojavljuju se i tračci nožnih prstiju, još malo pa ćete ih moći prebrojati!

Tata
A što je sa seksom? On definitivno nije stvar prošlosti iako će se u početku možda tako činiti. Možda ćete imati čudan osjećaj pri samoj pomisli na seks s trudnicom, dok će nekima to biti sasvim normalna stvar. Najbolje rješenje je popričati s partnericom o tome i uvažavati njezine želje. Najnormalnija je stvar da u prvom tromjesječju ženi nije do seksa zbog mučnina, bolnih grudi i ostalnih komplikacija. Možda ćete morati sačekati drugo tromjesječje kada ti simptomi nestanu i žena ponovno osjeti svoju seksualnost.

Deveti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 00190010
Jel' ja to imam laktove?

Mama

Mogli bi ste se zateći kako stalno šmrcate. Začepljenje nosa i nosna krvarenja prilično su uobičajeni tijekom trudnoće. Pokušajte ublažiti simptome s inhalatorima ili ovlaživačima zraka. Još uvijek se osjećate umorno i vjerojatno imate vrtoglavice. Nošenje djeteta nije lak posao!

Beba
Imamo laktove! Vaša beba sada je duga oko 3 cm, a težina joj je sada vjerojatno dosegnula jedan gram. Tračci nožnih prstiju su tu i prsti počinju dobivati formu. Gonade su postale testisi (kod dječaka) ili jajnici (kod djevojčica). Beba će se pomaknuti ako dotaknete stijenku maternice, a ponekad će se spontano pomaknuti i sama iako je još premalena da biste i vi to osjetili. Okoštavanje kostiju može početi.

Tata
Pronalazite način kako da se odnosite prema njoj? Je li vam palo na pamet izvesti je na ručak ili večeru? Umor u prvom tromjesječju problem je većine trudnica, pogotovo ako su aktivne i rade. Dodatni odmor može pomoći. Ako već imate djece, moglo bi pomoći da vi preuzemete brigu o njima, vodite ih na spavanje, budite ih ujutro i pripremate im doručak. Tako joj možete omogućiti da odspava barem koju minutu više. Osim toga, ona će to znati cijeniti.

Deseti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1010
A gdje mi je rep?

Mama
Još uvijek ste umorni i razdražljivi, ali pričekajte još koji tjedan! Vaš trbuh bi mogao biti lagano vidljiv, ali to je više zbog nadutosti crijeva nego zbog rasta maternice. Međutim, linija struka lagano bi se mogla početi gubiti. Ne zaboravite pratiti težinu, a sada bi već mogli mjeriti i opseg trbuha. Kasnije uspoređivanje može biti zabavno.

Beba
Vaš mali embrij sada postaje fetus. Prosječna dužina mu je oko 4,5 cm i teži oko 5 grama. Glava je još uvijek velika u odnosu na tijelo, ali poprima sve više ljudskih karakteristika. Maleni nožni prsti su se oblikovali. Oči su trenutno širom otvorene, ali se očni kapci počinju spajati i ostat će spojeni sve do 25 ili 27 tjedna. Uši su potpuno formirane, kao i gornja usnica. Najveće dostignuće krajem ovoga tjedna bit će gubitak repa.

Tata
Ne brinite ako se rasplače na reklamu ili na bilo što drugo, iz vama potpuno neobjašnjivih razloga. To su samo hormoni. Isti oni zbog kojih je izražena njezina razdražljivost. I ako vi mislite da ste na rubu živaca jer više ne znate kako bi joj udovoljili, dopustite da vam napomenemo kako nije ugodno osjećati da vaše tijelo više nije samo vaše. Ali dobra je vijest da će posteljica uskoro preuzeti proizvodnju hormona i buduća će se mama odmah osjećati bolje.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od rsrce 11/1/2008, 21:19

HAPPY HVALA ZA OVAJ TOPIK! ljubav
rsrce
rsrce

Broj poruka : 256
Location : Nis
Datum upisa : 23.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 21:33

Sve za moje drugarice! :aa47:

Jedanaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1110
O, koji to broj nosi?

Mama
Dobivanje težine u trudnoći velika je briga za većinu žena, iako u ovoj fazi većina njih nije dobila puno dodatnih kilograma. Generalno gledajući, prosječni porast težine u prvom tromjesječju bit će od pola kilograma do kilogram mjesečno. Neke će žene čak i izgubiti na težini i biti savršeno zdrave, pogotovo ako su imale problema s mučninama ili povraćanjem. Neke će ostati na istoj težini, dok će se neke udebljati i više od 4 kilograma. Rješenje je u zdravoj prehrani. Kako bilo da bilo, vaša pažnja treba biti usmjerena na namirnice koje unosite, a ne na težinu. Unatoč onoj staroj narodnoj, vi ipak ne jedete za dvoje, a broji se sve što pojedete. Ne zaboravite da je drugo biće u vama samo nekoliko centimetara veliko i da ne trebate duplu količinu kalorija. Između 200 i 300 dodatnih kalorija bit će sasvim dovoljno. Izbjegavajte brzu hranu i pobrinite se da uzimate dovoljno raznovrsnog voća, povrća i proteina. Samo kratka digresija o proteinima - čak ni u trudnoći njih ne trebate uzimati iz mesa. Puno je uspješnih vegetarijanskih trudnoća.

Beba

Rast glave polako usporava, ali zato tijelo nastavlja s ubrzanim razvojem. Ovo je tjedan u kojem će se početi razvijati očna šarenica, a pojavit će se nokti na prstima. Beba je teška oko 10 grama i duga oko 5 cm.

Tata
Jeste li se već pomirili sa stvarnošću? Jeste li se već počeli brinuti kako ćete spojiti kraj s krajem kad ona ode na porodiljni dopust? To je normalna zabrinutost očeva. Smirite se i racionalizirate svoje prioritete. Nije lako sve skupa izdržati, ali nadajmo se da će vremena biti bolja.

Dvanaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1210
Mama
Ovo je tjedan u kojem će se većina vas početi osjećati bolje nakon silnog umora i mučnina. Neke će ipak još malo morati pričekati. Trbuh bi vam mogao početi rasti, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Posteljica će preuzeti proizvodnju hormona.

Beba
Iako bebin mozak nije iste veličine kakav će biti kada se rodi, već sada ima istu strukturu. Ona ili on sada teži oko 18 grama i ima oko 6 cm.
Ruke su već propocionalne ostatku tijela, dok se noge još razvijaju. Vaša beba ima svoje reflekse, a također vježba pokrete probavnog trakta. Sve su to pripreme za vanmaterični život. Ako vaš ginekolog koristi doppler, moći ćete čuti i otkucaje srca vaše bebe koji će biti vrlo brzi. Rizik od spontanog pobačaja uvelike je smanjuje od trenutka kada možete čuti te otkucaje.

Tata
Jeste li išli s njom na pregled? Ako još niste, svakako idite sljedeći put, jer ćete čuti otkucaje bebinog srca. Sudjelovanje u pregledima dobar je način i da postanete ravnopravan sudionik u trudnoći. Ako vam posao ne dopušta odlazak, pokušajte nekako uskladiti raspored. Ipak su to dragocjena iskustva.

Trinaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1310
Mama, znam gdje mi je palac!

Mama
Dobrodošli u drugo tromjesječje! Obično je ovo razdoblje u kojem se trudnice osjećaju najbolje. Presretne su zbog rane trudnoće i imaju više energije. Osim toga, napokon se počnu i osjećati kao da su trudne. Neki parovi odgađaju reći sretnu vijest ostatku svijeta do ovoga trenutka. Ako spadate među te parove, "bacite se na posao" i pokušajte biti što kreativniji. Ovo je ujedno i trenutak kada ostatak obitelji počinje više sudjelovati u trudnoći, jednostavno zato što postaju sve svjesniji vašeg blaženog stanja. Ohrabrite ih da sudjeluju u vašoj trudnoći, ali samo do granice koja vama odgovara.
Vaši će se pregledi odsada uglavnom sastojati od:
· mjerenja težine i krvnog tlaka
· opipavanja veličine maternice
· mjerenja visine fundusa (vrha maternice)
· mjerenja otkucaja bebina srca
· analize urina

Beba
Puno se toga događa ovaj tjedan! Svih 20 zuba je formirano i samo čekaju da iziđu. Vaša beba teži oko 30 grama, a duga je oko 7,5 cm. Bebina crijeva premještaju se iz pupkovine u njegov ili njezin trbuh. Gušterača vašeg malenog čak izlučuje inzulin! Oči su razvijene, ali se kapci neće otvarati još nekoliko mjeseci.

Tata
Vrijeme je za slavlje! Izašli ste iz prvog tromjesječja! Možda ste čekali da kažete rodbini i prijateljima. Muškarci se u ovom razdoblju osjećaju sigurnije i slobodnije pričaju o sretnoj vijesti među prijateljima.

Četrnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1410

Mama
Hormonalne promjene u vašem tijelu sada postaju i očite. Veliki broj žena primjećuje promjene na koži. Možda vam se pojavila i tamna linija na donjem dijelu trbuha, tzv. linea nigra. Bradavice su vam vjerojatno potamnile i postale veće. Vaša maternica sada je veličine grejpa.

Beba
Beba sada ima oko 9 cm. Sama proizvodi urin i zapravo mokri u plodnu vodu.
Plodna voda je iznimna tekućina. Regenerira se u potpunosti svaka tri sata. Njezin točan sastav nije poznat, ali se zna da se djelomično sastoji od bebinog urina. I suvremena medicina ima još štošta za otkriti.

Tata
Hoće li konačno biti i seksa? Ako je trudnoća niskog rizika i ona se osjeća dobro nema razloga da ga ne bude. Budite sigurni da vas djete neće čuti, vidjeti ili se bilo čega sjećati. Neke bi žene mogle doživjeti i seksualnu renesansu, a one koje nikada nisu doživjele orgazam (to sigurno nije vaša) sada bi mogle doživjeti i višestruki. Iskoristite te trenutke! Ako joj i dalje nije do seksa, što reći - pomirite se s tim! I to je normalno, ali ne ide u vašu korist.

Petnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1510
Ovako to izgleda u trećem mjesecu trudnoće.

Mama
Srce vam radi pojačano kako bi opskrbilo dijete kisikom. Pumpa oko 20 posto krvi više nego prije trudnoće. Taj će se postotak tijekom trudnoće povećavati i doći će čak do 30 ili 50 posto. Ako vam je odjeća postala pretijesna, ne pokušavajte više ući u nju. Investirajte u trudničku odjeću, posudite od nekog ili nosite muževe hlače i majice. U ovom razdoblju može vam biti ponuđen krvni test alfa-fetoproteina, proteina koji fetus izlučuje i koji ulazi u majčin krvotok. On može upozoriti na defekt neuralne cijevi djeteta, iako visoka koncentracija tog proteina može značiti i da nosite više od jedne bebe. Ta se pretraga najčešće obavlja između 15. i 17. tjedna, iako postoji visok postotak krivih rezultata. Ako se koncentracija tog proteina, međutim, pokaže visokom, a imate i genetskih poremećaja u obitelji, vjerojatno ćete sljedećih tjedana obaviti i amniocentezu.

Beba
Vaša je beba možda razvila naviku sisanja palca! Koža je vrlo tanka i kroz nju je lako vidjeti krvne žile. Beba je teška oko 90 grama. Kosa na tjemenu postaje gušća. Beba sada već vjerojatno može i čuti otkucaje vašeg srca ili rad želuca.

Tata
Kod nas službeno ne postoje grupe koje okupljaju buduće očeve, što ne znači da se ne možete i privatno povezati s nekima od njih. Možda vam oni olakšaju da shvatite što osjećate i posložite sve kockice u glavi.

Šesnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1610
Nekada bebe ne žele odmah otkriti kojega su spola!

Mama
Ovo je tjedan u kojemu bi prvi put mogli osjetiti bebine pokrete, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Drugorotkinje ili one s više djece već znaju što bi trebale osjećati pa će vjerojatno to prepoznati prije prvorotkinja. Nemojte se brinuti ako još ništa ne osjećate, nije neobično da trudnice prvi put osjete bebine pokrete tek negdje oko 22 tjedna.

Beba
Noktići su već dobro formirani. Uši su se pomaknule s vrata na glavu. Beba sada prazni svoj mjehur svakih 40 do 45 minuta. Pokreti udova su pravilniji i bolje koordinirani. Beba teži oko 135 grama i duga je oko 16 cm. Ovo je tjedan u kojem je moguće raspoznati spol!

Sedamnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1710
Profil

Mama
Vaša je maternica sada na pola puta između stidne kosti i pupka. Mogu vam se pojačati tjelesne izlučevine iz svih izvora, kao posljedica povećanog volumena krvi. Ako se pojačano znojite, nos vam je začepljen, imate pojačani vaginalni iscjedak, znajte da je to normalno i prestat će nakon poroda.

Beba
Vašoj se bebi ispod kože počinju skupljati smeđe masne naslage koje će do kraja trudnoće činiti od 2 do 6 posto njezine ukupne težine. To će joj pomoći održavati tjelesnu temperaturu nakon poroda. Beba je sada teška oko 180 grama, što znači i da je teža od posteljice. Mogli bi osjetiti kako beba reagira na glasne zvukove.

Osamnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1810

Mama
Uslijed bujanja vašeg tijela, spavanje bi moglo postati problem. Pokušajte se podbočiti pod jastuke i pronaći što ugodniji položaj. Ako još niste razmišljali o imenima, možda bi sad bio pravi trenutak. Pozabavite se obiteljskim imenima, čitajte knjige, radite kombinacije muških i ženskih imena. I budite obzirni prema djetetu, ipak će to ime nositi cijeli život!

Beba
Beba rapidno raste, sad već ima oko 20 cm i teška je oko 220 grama. Kosti su i dalje u procesu okoštavanja. Jastučići na prstima ruku i nogu su formirani, a uskoro će se stvoriti i jedinstveni otisak prstiju. Beba sada već sliči na ljudsko biće. Oči su se smjestile na prednji dio lica, a uši su zauzele mjesto na bočnoj strani.

Devetnaesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 1910
Ovako to izgleda u četvrtom mjesecu trudnoće.

Mama
Ako se još niste upisali na neki od trudničkih tečajeva, sad bi bilo krajnje vrijeme. To je odličan način da se informirate o svemu što vas očekuje u trudnoći, u porodu, ali i kasnije. Medicinska istraživanja pokazuju da sudjelovanje u takvim tečajevima može olakšati porod i priuštiti vam manje stresa. Ono što ćete tamo sigurno saznati jesu faze poroda, tehnike disanja, kako si pomoći pri porodu, vježbe za lakše nošenje trudnoće i sl.

Beba
Ovo je impresivan tjedan u pogledu rasta. Beba će doći do težine oko 270 grama. Ako nosite curicu, njezini jajnici sada sadrže primitivne jajčane stanice. Za razliku od muškaraca koji svaki dan proizvedu i nekoliko tisuća spermija, žena se rodi sa svim jajašcima koja će ikada imati.
Lanugo, fine bijele dlačice, već su izrasle po cijelom bebinu tijelu. Kako se porod bude približavao, te će dlačice nestajati, iako nekada znaju biti vidljive na licu i ušima i nakon poroda. Zameci trajnih zubi sad će se pojaviti iza već formiranih mliječnih.

Dvadeseti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2010

Mama
Ups! Vaš pupak mogao bi iskočiti van i takav ostati sve dok ne rodite i dok se maternica ne vrati u normalu. Neke će žene imati problema s otežanim disanjem jer pluća pritišću drugi organi. To će potrajati sve dok se beba ne spusti, odnosno dok se ne smjesti u zdjelici. Kod prvorotkinja, to će se dogoditi negdje 3-5 tjedana prije trudnoće, a kod višerotkinja tek kod poroda. Međutim, spuštanje bebe izaziva nove probleme. Naime, opet ćete trčati na WC svake dvije minute. Nije baš utješno, zar ne?

Sada ste na pola svoje trudnoće. Čestitamo!

Beba
Oko kože bebe počinje se stvarati bijela masna tvar, tzv. verniks, koja bebu štiti od plodne vode. Ponekad je vidljiva i nakon poroda. Glasine kažu da primalje tu tvar, zbog njezinih izuzetnih zaštitnih svojstava, koriste kao losion za ruke. Težina se popela na oko 320 grama, a beba je oko 25 cm dugačka.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 21:58

Dvadeset i prvi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2110
Nešto me je malo stislo!

Mama
Vjerojatno ste se susreli s narodnim mudrostima koje "stopostotnom točnošću" predviđaju spol djeteta. Nekima je to zabavno, a nekima zna ići i na živce. Služiti se tehnikama poput - kako ste sjeli na salvetu, nosite li visoko ili nisko, imate li crtu ili ne, zna biti zabavno, ali ne pali baš uvijek. Jeste li već odlučili želite li znati spol bebe? Čak i kada odvagnete svaki plus i minus i odlučite saznati, zapravo vam nitko ne može garantirati da vas beba neće iznenaditi!

Beba
Rast više nije toliko ubrzan, ali beba postaje sve proporcionalnija i još uvijek ima dosta prostora za kretanje po plodnoj vodi. Do kraja ovoga tromjesječja beba će se već početi namještati, najčešće glavom prema dolje (iako se neke ne okrenu do kasnog trećeg tromjesječja) i tako će ostati do poroda. Oko 3-4 posto beba ostat će u tzv. stavu zatkom, odnosno beba će svojim stražnjim dijelom ostati položena prema vašim leđima. Iako će se beba s ovakvim položajem roditi normalno, samo će mu glavica izaći zadnja, porod će biti dugotrajniji i s jakim bolovima u leđima. Beba je sada teška oko 385 grama.

Dvadeset i drugi tjedan

Mama
Još uvijek se osjećate dosta dobro i aktivno u ovom, drugom tromjesječju. Seks u trudnoći zna biti tabu tema. Bilo kako bilo, seksualnost se tijekom trudnoće potpuno mijenja. Najčešće u prvom tromjesječju osjećate mučnine, imate bolne grudi ili ste jednostavno preumorni za takve aktivnosti. Rješenje može biti pronalaženje nekih alternativnih načina izražavanja seksualnosti.
U drugom tromjesječju libido opet ispliva na površinu. Zbog pojačanog kolanja krvi i vaginalnih izlučevina, neke žene dožive orgazme ili višestruke orgazme po prvi put. I još nešto, to je možda prvi put u vašem životu da ne morate brinuti o tome hoćete li ostato trudni i kako se zaštititi. Ne postoji mogućnost da ozlijedite dijete tijekom snošaja, iako je to vrlo česta briga budućih roditelja. Dijete je dobro zaštićeno plodnom vodom i blaženo nesvjesno svega što se događa. Osim ako vam vaš liječnik nije preporučio drugačije, seks je vrlo zdrava aktivnost koju možete prakticirati tijekom cijele trudnoće.
Kada uđete u treće tromjesječje rješenje može biti u kreativnosti. Vjerojatno ćete istražiti neke nove položaje, a studije pokazuju da postoji samo nekoliko razloga zbog kojih se ne možete baviti seksom sve dok ne prođe porod. Ako neki od njih vrijedi i u vašem slučaju, vaš će vas ginekolog upozoriti na njih.

Beba
Beba je sve veća i nastavlja se pripremati za svijet izvan maternice. U ovom su se tjednu vašoj bebi razvile trepavice! Ona ili on sada teži oko 425 grama i ima oko 29 cm. Sada, kad ima već 5 mjeseci, njezin vlastiti imunološki sustav pomaže u obrani od infekcija.

Dvadeset i treći tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2210
Ovako to izgleda u petom mjesecu trudnoće.

Mama
Tijekom pregleda ginekolog će vam opipavati trbuh. To čini kako bi osjetio položaj djeteta. Nemojte se iznenaditi ni ako vidite krojački metar. Njime ginekolog mjeri veličinu trbuha od pupka do stidne kosti. Veličina tako izmjerenog trbuha trebala bi odgovarati broju tjedana vaše trudnoće. No eventualna nepodudarnost ne mora značiti ništa zabrinjavajuće.
Sada bi već mogli osjećati i Braxton Hicksove kontrakcije, odnosno laganu napetost trbuha. Radi se o tome da se mišići maternice pripremaju za porod. Kontrakcije maternice zapravo se događaju u svim fazama ženina života, ali ih žene mogu osjetiti samo kada ima je maternica "nastanjena".

Beba
Koža vaše bebe još uvijek je relativno prozirna, tako da joj cirkulacija daje ružičaste i crvene tonove. Još uvijek je naborana jer se pod kožom još nije sakupilo dovoljno masnoće.
Noktići skoro pa su potpuno formirani, a lanugo dlačice postaju tamnije. Beba ni na koji način nije izložena opasnosti zbog Braxton Hicksovih kontrakcija. Mekonij, tamna tvar koja izlazi iz bebinih crijeva prvih dana nakon poroda ili bebina prva stolica, počinje se stvarati. Beba je sada teška oko 510 grama.

Dvadeset i četvrti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2410

Mama
Vrh maternice sada se nalazi točno iznad vašeg pupka. Sigurno ste već svjesni bebinih pokreta i vjerojatno znate spava li ili je budna. Važno je znati prepoznati znakove preranog poroda.
Prerani porodi zapravo su puno češći u ljetnim mjesecima, ponekad izazvani dehidracijom. Zato, pijte puno vode!

Obavezno nazovite svojeg ginekologa ako imate bilo koji od ovih simptoma:
· kontrakcije ili grčeve, više od 5 u jednom satu
· svijetlocrveni krvavi isjedak iz vagine
· otečenost ili nadutost dlanova, lica ili stopala, što može biti znak preeklamsije
· bolove tijekom mokrenja
· oštre i duge bolove u trbuhu, također znakovi preeklamsije
· kontinuirano povraćanje
· iznenadan mlaz bistre, vodenkaste tekućine iz vagine
· slabu, tupu bol u križima
· intenzivan pritisak u zdjelici

Beba
Vaša je beba skoro sasvim formirana i počinje taložiti masnoću pod svojom kožom. Svrha te masti je zadržavnje tjelesne topline sada i nakon poroda. Novorođenčad ima vrlo lošu regulaciju tjelesne temperature, što je naročito izraženo kod prerano rođene djece.
Formiranjem unutarnjeg uha stekla je osjećaj za orijentaciju.
Bebe rođene u ovom tjednu imaju šansu preživjeti, iako im respiratorni sustav još nije razvijen, ali uz vrlo specifične uvjete i još će dugo biti na intenzivnoj njezi. Obično ostaju u inkubatoru sve do termina normalnog poroda. Osim toga, što veću težinu ima, veće su i šanse za preživljavanje. Beba je sada teška oko 600 grama i oko 33 cm duga.

Dvadeset i peti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2510
Što je ukusan ovaj palac!

Mama
U ovom stadiju trudnoće još biste se trebali osjećati dosta dobro.
Još malo pa ćete svojeg ginekologa često viđati. Kada do toga dođe, mnoge se žene počinju osjećati kao da im "ponestaje vremena". Opremanje dječje sobe i odluka o tome gdje će beba spavati samo su neke od stvari koje morate riješiti. Ipak, dozvolite da vas upozorimo da ćete odluku o mjestu djetetova spavanja mijenjati više puta. Dosta parova prvih nekoliko mjeseci spava s bebom u svom krevetu ili se smjeste odmah do bebinog krevetića ili kolijevke. To majkama olakšava brže reagiranje noću, barem što se tiče hranjenja i previjanja. Uz to, zbog straha da se bebi nešto ne dogodi, osjećaju se sigurnijima kada su u blizini. Neki opet u dječijim sobama imaju monitore i tako imaju nadzor nad mališanima.
Neki roditelji žele imati više privatnosti ili misle da se beba mora naučiti spavati sama od samog početka. Prije negoli se odlučite kako ćete vi postupiti, dobro razmotrite sve mogućnosti.
Ali ne zaboravite da u toj odluci ne morate biti kruti i nefleksibilni. Pripremite se i na to da život s bebom najčešće nije onakav kakvim ste ga zamišljali. Izbor je na vama, apsolutno je osoban i zato se nemojte osjećati krivima zbog svojih odluka.

Beba
Kosti nastavljaju proces okoštavanja, što znači da postaju sve tvrđe. Beba sada aktivno vježba disanje udišući i izdišući plodnu vodu. Ako kojim slučajem počnete štucati, to može značiti da je beba progutala previše plodne vode. Beba sada ima oko 700 grama i duga je oko 34 cm.

Dvadeset i šesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2610
Ovako to izgleda u šestom mjesecu trudnoće.

Mama
Iako vi već neko vrijeme možete osjećati bebine pokrete, ljudi oko vas to dosada nisu mogli. Sada bi se bebini pokreti već mogli osjetiti i stavljanjem dlana na vaš trbuh. Dijeliti s nekim to iskustvo stvarno je dragocjena stvar.
Ovo je vrijeme u kojem bi traženje odgovarajućeg položaja za spavanje moglo postati vaš novi zadatak. Između noćnih posjeta WC-u, buđenja zbog žeđi ili gladi, trebate uhvatiti što više sna možete. Vrlo toplo preporučamo jastuke. Njima možete poduprijeti noge i sve veći trbuh. Problem može postati jedino to, što uskoro neće biti mjesta za više od jedne osobe u krevetu.

Beba
Kroz bebinu kožu vidljive su vene, iako se njihova vidljivost često smanjuje. Beba sada može čuti vas i sve oko vas. Iako neki smatraju maternicu vrlo mirnim i tihim mjestom, beba je već dugo okružena raznoraznim zvukovima. Vaše otkucaje srca, probavu, i ostale tjelesne funkcije, može čuti jednako kao što sada može čuti i vaš glas ili glazbu. Možete osjetiti i kako poskakuje na neke iznenadne zvukove. Ako primijetite da reagira na neki određeni zvuk, možete to pretvoriti i u igru. Također, maternica može propuštati i nešto svjetlosti, pa bi beba mogla biti svjesna izmjena svjetla i mraka. Beba sada teži oko 800 grama i duga je oko 35 cm.

Dvadeset i sedmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2710
Ovako izgleda srce!

Mama
Dobrodošli u treće tromjesječje! Sada biste mogli početi ozbiljnije dobivati na težini i to će trajati negdje do 36. tjedna. Iako neke kulture tvrde drugačije, porast težine u trudnoći nije debljina ili nešto nezdravo. Upravo suprotno, važan je za zdravu trudnoću i bebu. Dodatni kilogrami koje dobijete vjerojatno će se rasporediti na nekoliko mjesta.
U početku trudnoće primijetit ćete da su vam se povećale grudi. Prosječna težina grudi prije trudnoće je oko 200 grama, a u trudnoći mogu narasti i do prosječno 800 grama!
Nešto će kilograma otići i na tjelesne tekućine (plodnu vodu, obujam krvi, i sl.). Ne zaboravite da se vaš krvni obujam povećava za oko 30-50 posto u trudnoći. A ne zaboravimo na bebu i posteljicu! Tome dodajte i jadnih nekoliko kilogramčića masnih zaliha i dobili ste prosječno oko 12-14 kilograma.
Najvažnije je zapamtiti da je važnije ono što unosite u organizam od toga koliko ste kilograma dobili. Neke će se žene udebljati više, pogotovo ako su prije trudnoće bile niže kilaže, ili ako nose blizance. Neke će opet dobiti manje od prosjeka. Trudnoća nije vrijeme za radikalne dijete! Ako ste i predebeli, gladovanje bi moglo naškoditi bebi jer bi sagorjevanjem masnoća moglo doći do ispuštanja toksičnih tvari.

Beba
Koža je od plutanja u vodi skroz naborana. Takva bi mogla ostati i nekoliko tjedana nakon poroda dok se vaše novorođenče ne privikne na "život na zraku". Beba sada poprima oblik koji će imati pri rođenju. Sada već ima oko 900 grama i velika je oko 36 cm.

Dvadeset i osmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 2810

Mama
Sada ćete vjerojatno početi viđati svojeg ginekologa svaka dva tjedna. Ako još niste razgovarali o planu poroda s ginekologom, sada je vrijeme da počnete. Ukoliko ste išli na tečaj, vjerojatno znate što možete očekivati, ali ako niste, pokušajte se što više informirati iz drugih izvora.
Najčešća pitanja su vezana za epiziotomiju, promatranje fetusa i ublažavanje boli. Sada bi vam iz grudi mogao početi izlaziti kolostrum, ali i ako ne izlazi to nije znak da nećete moći dojiti.

Beba
Bebine trepavice se razvijaju, a polako se skuplja i potkožna masnoća. Ako nosite dečka, njegovi će se testisi početi spuštati u prepone. Beba je duga oko 37 cm i teška oko jedan kilogram. Kada bi se beba sada rodila imala bi velike šanse preživjeti uz pomoć suvremene medicinske opreme.

Dvadeset i deveti tjedan

Mama
Vaša beba raste, a raste i vaše tijelo.
Mogli biste početi osjećati kako vam je utroba prenapučena. I jest. Najbolji način da iziđete na kraj s visokom trudnoćom je:
· pravilno držanje
· zdrava prehrana
· lagane vježbe
· odmor
Najveću nelagodu osjećat ćete u leđima, nogama, a možda ćete imati i osjećaj da nikako ne možete udahnuti dovoljno zraka. Izdržite!

Beba
Beba se ubrzano sprema za rođenje. Sama počinje regulirati svoju temperaturu, a koštana moždina potpuno preuzima proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Beba čak ispušta oko pola litre urina u plodnu vodu svaki dan. I bebini pokreti koje osjećate sada će se promijeniti.
Prije ste bili kuća u kojoj živi mali gimnastičar ili gimnastičarka, a sada se prostor malo suzio i osjećat ćete samo manje pokrete, kao što su udarci laktom ili koljenom. Beba sada ima oko 1,16 kg.

Trideseti tjedan

Mama
Vaš položaj još je uvijek vrlo važan za vašu udobnost. Zauzimanjem dobrog položaja smanjit ćete napetost u tijelu sada kada vam se osjećaj za ravnotežu mijenja. Jedan od načina da sačuvate energiju i da održite kondiciju za porod je vježbanje. Važno je samo da u tome ne pretjerujete, pogotovo ako to niste činili do sada. Idite u šetnje ili plivajte.

Beba
Beba je sada vrlo svjesna svojeg okruženja. Mi često mislimo da je maternica mračno mjesto. Ustvari, može biti mračna ili svijetla ovisno o majčinom okružju. Možete osjetiti kada beba spava ili kada je budna, iako se obično čini kako voli spavati dok ste vi budi, a noću ludovati. Ako imate Braxton Hicksove kontrakcije iskoristite ih za vježbanje onoga što ste naučili na trudničkim tečajevima, i znajte da su to znakovi da se vaše tijelo priprema za porod. Beba može osjetiti kontrakcije, ali one nemaju nikakav štetan utjecaj na nju. Beba sada ima oko 1,36 kg, a duga je oko 39 cm.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 22:19

Trideset i prvi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3110

Ovako to izgleda u sedmom mjesecu trudnoće.

Mama
Kako beba sve više raste i zauzima sav mogući prostor, vaš će trbuh samo bujati, a grudni koš i zdjelica mogli bi biti bolni. Iako je zaista sjajno što vaša beba dobiva na težini i uredno raste, vi biste ste mogli upoznati s novim neugodnostima. Obzirom da maternica pritišće unutarnje organe, nekim će se trudnicama pojačati žgaravica. Ona se može umanjiti ako nakon jela ostanete u uspravnom položaju. Moglo bi vam pomoći i ako jedete više manjih obroka na dan, a ne samo tri velika. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom ako odlučite uzimati neki lijek, makar bio i na biljnoj bazi. Jedan od najčešćih problema u trudnoći su bolna leđa. On se može pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće i trajati i nakon poroda. Možda ga možete malo ublažiti laganim vježbanjem i
rastezanjem. I ne zaboravite reći vašoj jačoj polovici da vas izmasira!
Tijelo u trudnoći proizvodi hormon relaksin. Pomoću njega vaša zdjelica postaje rastezljiva i priprema se za porod. Međutim, on može izazvati i osjećaj gubljenja ravnoteže, pa ćete možda osjetiti kako se lagano gegate. To je samo privremeno. Bez obzira na to što vam sada zadaje probleme, bit ćete mu zahvalni kada dođe do poroda.
Neke žene, međutim, neće osjećati nikakve komplikacije u ovoj fazi trudnoće, ali to ne znači da vam se tijelo ne priprema za porod. Možda samo imate višu toleranciju na bol, vježbate, pokretljiviji ste i pripremljeniji za trudnoću. Ako spadate u tu kategoriju, smatrajte se blagoslovljenom!

Beba
Možda brinete da je vaša beba u opasnosti kad ostanete bez daha nakon dugih šetnji ili kad samo sjedite. Ne brinite, beba dobiva dovoljno kisika preko posteljice.
Šarenica bebinog oka sada se može širiti i skupljati u kontaktu sa svjetlom. Obzirom na skupljenu bijelu mast pod kožom bebina put više nije crvena nego ružičasta, a beba teži oko 1,5 kg

Trideset i drugi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3210

Mama
Sada kad su vam Braxton Hicksove kontrakcije sve češće sigurno imate sve više pitanja o porodu i kakve će posljedice imati za vas, obitelj i dijete. Niste usamljeni u tim razmišljanjima! Većina žena ima pitanja o porodu i rođenju djeteta, npr.:
· Je li porod stvarno počeo?
· Gdje trebam ići?
· Kako se mjere trudovi?
· Tko bi trebao poći sa mnom?
· Što trebam ponijeti sa sobom?
· Hoće li stvarno biti bolno?
Ostanimo pri zadnjem pitanju. Oko 10 posto žena reći će vam da je bilo užasno bolno, 10 posto će reći da nisu osjetile nikakvu bol. Ostalih 80 posto smjestit će se negdje u sredinu. Kako će biti vama, teško je uopće pretpostaviti. No žene koje su prošle trudničke tečajeve češće imaju lakše porode s manje komplikacija od onih koje nisu prošle takve tečajeve.

Beba
Pokreti vaše bebe ovaj će tjedan doseći vrhunac. Većina nabora s lica će nestati, a moglo bi biti i dosta kose na glavici. Vaša je beba dobila čak oko 700 grama od prošlog mjeseca, što znači da sada ima oko 1,7 kg. Velika je oko 41 cm. Bebe koje su rođene s manjom porođajnom težinom od ove vjerojatno će imati problema sa sisanjem prilikom dojenja i hranjenja. Sposobnost pravilnog sisanja znak je neuromuskularne zrelosti.

Trideset i treći tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3310
Mama šta me budiš?

Mama
Sada vjerojatno možete razlikovati bebine udarce koljenom od onih laktom, iako su sada ti udarci slabiji. Također možete osjetiti i tupo ritmično bubnjanje u maternici. To znači da beba ima štucavicu i nije razlog za paniku. Nastavite čitati što više o porodu, postporođajnoj njezi i novorođenčadi.

Beba
Beba je sada teška oko 1,8 kg. U ovome trenutku plodna voda je dosegla najvišu razinu i tako će ostati do kraja trudnoće. Možda ćete saznati da imate previše ili premalo plodne vode. Ovo potonje može značiti komplikacije u rastu djeteta. Kako god bilo, važno je da imate na umu da svaka žena ima dugačiju razinu plodne vode i da imati je premalo ili previše ne mora odmah značiti da postoji neki poblem.
Naglim razvojem mozga bebina je glavica do ovoga tjedna dosegla obujam od oko 8 cm.

Trideset i četvrti tjedan

Mama
Vaše tijelo se ubrzano priprema za porod i možda primijetite da imate sve više i više kontrakcija koje ne izgledaju kao priprema. To je odličan znak da je vaše tijelo sve spremnije za veliki dan!
Krvni tlak bi vam mogao biti malo povišen, ali vjerojatno nije ništa zabrinjavajuće. Ako se već niste informirali o porodu, slobodno počnite. Za početak, pročitajte sve o tri porođajna doba koja vas očekuju.

Beba
Neprestano raste i dobiva na težini. Sada je teška oko 2 kg i duga oko 43 cm. Hormoni iz posteljice počinju aktivirati proizvodnju mlijeka u vašim grudima.

Trideset i peti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3510

Ovako to izgleda u osmom mjesecu trudnoće.

Mama
Vaša trudnoća napreduje i možda ćete imati problema sa spavanjem. Neki čak tvrde da je u pitanju majčinski instinkt i da se tako pripremate na život s bebom. Drugi opet vjeruju da je nesanica povezana s brigom o zdravlju djeteta, porodu i svemu nadolazećem. Međutim, postoje i mnogi tjelesni razlozi zašto ne spavate. Nekim trudnicama odlazak na WC svakih 45 minuta, ili češće, baš i ne omogućava spavanje, kao ni stalna bol u križima. Pokušajte ograničavati unošenje tekućine nakon određenog vremena i pazite da ste stvarno umorni kada idete u krevet.
Vrijeme je da naučite i neke osnovne stvari o porodu prije negoli isti započne.
· Kako počinje?
· Praćenje fetusa
· Olakšavanje boli
· Epiduralna anestezija
· Carski rez

Beba
Beba sada teži oko 2,20 kg, iako su varijacije u težini u kasnijoj trudnoći puno češće nego u ranoj. Svi su organi razvojeni već "odavno", a sada se samo razvijaju. Duga je oko 44 cm.

Trideset i šesti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3610

Mama
Odsada ćete svojeg liječnika viđati svaki tjedan, sve do poroda. Većina djece dosada se već smjestila glavom prema dolje. Oko 4 posto djece se ne okrene i ostanu u stavu zatkom. To znači da će kroz porođajni kanal izići prvo njihova stopala i zadak, a na kraju glavica. Međutim, nema razloga za paniku. Još uvijek ima vremena da se beba okrene.

Beba
Beba i dalje raste i počinje se smještati i spuštati prema vašoj zdjelici. Prednost toga je što ćete sada moći lakše disati, ali ćete češće mokriti. Beba je teška oko 2,5 kg i duga oko 45 cm. Međutim, što se više bliži kraj trudnoći to su i veće razlike među bebama. Vaš će vam ginekolog vjerojatno poprilično točno znati reći težinu vaše bebe.

Trideset i sedmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3710

Ovako to izgleda u devetom mjesecu trudnoće.

Mama
Od ovoga tjedna pa nadalje, možete roditi u bilo kojem trenutku bez ikakve opasnosti za dijete. To ujedno znači i da sve stvari koje ste odgađali do zadnjeg trenutka trebate obaviti što prije.
Vjerojatno ste do sada već čitali i slušali o dojenju i hranjenju na bočicu, a ako niste evo nekoliko osnovnih informacija:

Dojenje
Mnogi ljudi nisu upoznati s brojnim prednostima dojenja. Između ostalog, one uključuju manju podložnost alergijama, manji rizik od raka dojke kod mama, viši IQ djece...

Umjetni pripravci
Neke majke iz medicinskih ili drugih razloga odlučuju hraniti djecu pripravcima. No nije posve jednostavno i bezopasno hraniti i učiti djecu hranjenju na bočicu. Zato, pažljivo pročitajte uputstva prije spravljanja hrane.

Beba
Vaša beba i dalje vježba disanje udišući plodnu vodu. Ponekad će dobiti i štucavicu. Beba počinje proizvoditi kortizone, hormone koji pomažu plućima da se potpuno razviju i osposobe se za disanje kada se beba rodi. Dojenje dlačice polako počinju otpadati. Beba je duga oko 46,5 cm i teška oko 2,7 kg.

Trideset i osmi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 3810

Jedna mala cura!

Mama
Možda ćete osjećati trnce u nogama i unutar vagine. To je posljedica smještanja bebe u zdjelicu prilikom čega ponekad pogodi i koji živac. Najviše se vremena u pripremama za roditeljstvo provede educirajući majku o porodu, zato bi bilo vrijeme pozabaviti se i jačom polovicom, odnosno OČEVIMA U RAĐAONICI. U svakom slučaju, ako bolnica u kojoj ćete rađati to dopušta - svakako preporučujemo! To je jedinstveno i nevjerojatno iskustvo. Budite sigurni da očevi neće morati sudjelovati preko one granice koju sami postave i do koje se osjećaju ugodno. Za većinu muškaraca to će biti držanje žene za ruku i vlaženje usnica. Ukoliko poželi aktivije sudjelovati, može vam pomoći i oko disanja, mjerenja trudova, masiranja... Možda mu čak dozvole i da presiječe pupčanu vrpcu, što nije bolno ni za majku ni za dijete.

U ovoj bi se fazi mogli osjećati depresivno pa se zaokupite nečim što ne zahtijeva prevelike fizičke napore, npr. napišite pismo svom nerođenom djetetu i pošaljite nam ga (ukoliko to želite podijeliti).

Beba
Beba bi odsada mogla dobivati na težini i oko 28 grama na dan. Međutim, vaše će se dobivanje na težini usporiti ili potpuno stati.
Verniks koji je štitio dijete od plodne vode sada se počinje rastapati. Beba je duga oko 48 cm i teška oko 3 kg.

Trideset i deveti tjedan

Mama
Sada kada znate kada počinje porod, možda bi bilo dobro govoriti o tome kroz koje sve promjene tijelo prolazi pripremajući se za porod. Beba će se spuštati u vašu zdjelicu. Cerviks, odnosno grlić maternice, počet će se omekšavati i stanjivati. Suprotno nekim narodnim vjerovanjima, ne može se predvidjeti kada će porod započeti prema debljini cerviksa.
U danima neposredno prije poroda možda ćete primijetiti nešto od sljedećeg, iako to često nisu pouzdani znaci da će porod početi:
· Sluzavi trag popraćen sukrvicom
· Iznenadni napadi energije
· Mekša stolica
· Gubitak težine
· Pojačani apetit
Izdržite još malo! Samo što nije gotovo!

Beba
Jeste li znali da se plodna voda kontinuirano izmjenjuje svaka tri sata, čak i za poroda?
Nitko pouzdano ne zna od čega se stvara plodna voda, iako je djelomično sastavljena od urina i ostalih tekućina koje dolaze od bebe. Mekonij (tamna, ljepljiva tvar ) će iz bebinih crijeva izići kao prva stolica nakon rođenja. Može se dogoditi da beba izbaci mekonij i prije rođenja, što može biti znak fetalnog distresa. Problem može nastati i ako beba proguta mekonij.

Četrdeseti tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 4010

Jedno ovako malo plačljivo djetešce uskoro ćete ponijeti kući!

Mama
Vaše se tijelo tijekom proteklih tjedana pripremalo na puno načina. Kao što vjerojatno znate, mnoge zdrave trudnoće neće trajati točno 40 tjedana. Zapravo, samo oko 4 posto žena rađa točno u predviđenom terminu. Ostalih 96 posto rodit će ili oko 2 tjedna prije ili oko 2 tjedna kasnije. To je sasvim normalno. Riječ je o tome da se termin poroda računa obzirom na prvi dan zadnje menstruacije, a ne obzirom na ovulaciju. Ovulacija, opet, ne mora biti točno 14. dana menstrualnog ciklusa kako smo to učili u školi, nego može nastupiti u bilo koje vrijeme. Zato se tih 40 tjedana uzima kao prosječni okvir trudnoće.

Beba
Vaša beba vjerojatno spada u onih 96 posto beba koje su se pravilno okrenule glavom prema dolje i duboko smjestile u vašu zdjelicu. Imunološki sustav vaše bebe još uvijek je nezreo i prima antitijela preko posteljice, a nakon rođenja kontinuirano će ih primati preko vašeg mlijeka. Većina lanugo dlačica već je nestala iako se i sada mogu vidjeti na pojedinim mjestima.
Prosječna težina djeteta sada je oko 3,4 kg a dužina je oko 50 cm. Posteljica će težiti oko 1/8 djetetove težine, a pupkovina će biti otprilike iste duljine kao i beba.
Beba će neposredno nakon poroda i 5 minuta kasnije biti ocijenjena jednostavnim testom prema pet točaka Apgar indeksa. To znači da će se ocjenjivati rad srca, izgled (boja) kože, refleksna podražljivost, tonus mišića i disanje.
Nakon svih tih dugih mjeseci čekanja, uživajte u vašoj bebi! I naravno, ako hoćete, podijelite svoju priču s nama.

Četrdeset i prvi tjedan

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće 4110
Ovako izgleda kada verniks ostane na bebinom tijelu nakon poroda

Mame
Iznenađenje! Još uvijek ste tu! Bez brige, niste jedini. Zbrka u vremenu nastala je jednostavno zato što se porođajni termin bez znanja točnog dana ovulacije ne može precizno odrediti. Možda ćete češće viđati svojeg ginekologa i napraviti neke dodatne testove da bi se vidjelo je li sve u redu s bebom.
Najčešće, beba je sasvim dobro, samo su majke već malo preumorne od trudnoće. Dodatno odmaranje vrlo je bitno i zato skupljajte energiju što više možete. I budite vrlo oprezni prilikom prihvaćanja savjeta dobronamjernih prijatelja i rodbine u vezi izazivanja poroda. Iako su većinom bezopasni i smiješni, mogu biti i vrlo opasni. Zato ništa ne pokušavajte bez znanja svojeg liječnika!

Beba
Ne budite iznenađeni što je beba još uvijek u vašem trbuhu. Ona ili on još nisu odlučili ugledati svijet i zadovoljni su unutra. Vaš će liječnik i dalje promatrati rast vaše bebe, pokrete i eventualne znakove poroda.

Četrdeset i drugi tjedan

Mama
Ok, više stvarno nije smiješno. Leđa vas ubitačno bole, a obitelj vas nikuda ne pušta samu. Nastavite vježbati, spavati, i piti puno vode. Zapamtite – nećete biti trudni vječno!
Možda bi bilo dobro da proučite koje sve metode izazivanja poroda postoje, iako ćete vjerojatno do kraja ovoga tjedna biti u rađaonici. Ponekad se dijete ne razvija dobro i bilo bi mu bolje izvan maternice. Ponekad je majka bolesna, od dijabetesa ili nečeg drugog, zbog čega bi bilo bolje da do poroda dođe prije. No to će vam najbolje znati reći vaš liječnik. Zato se smirite i pokušajte uživati u zadnjim danima trudnoće.

Beba
Bebe nakon 37-38 tjedna više ne rastu tako ubrzano. 'Prenesenost' bebe najčešće se manifestira gubitkom težine i tjelesne masnoće. Ne zaboravite brojati bebine pokrete između posjeta liječniku.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od Sami 29/8/2009, 21:30

Happyce bas sam se pripremala da ovo prenesem sa jednog B H foruma ovde, ali sam odlucila prvo pregledati sve teme o trudnoci na ovom forumu pa vidim da je sve isto osim naziva teme...
Nadam se da ce se ovde svratiti sve trudnice sadasnje i bivse da pogledaju rast svoje bebe...
Hvala ti Happy ti si srce ovog foruma poljubac
Sami
Sami

Broj poruka : 4068
Godina : 49
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od nena beba 16/5/2010, 23:46

http://www.ehd.org/resources_bpd_documentation.php?language=76
potanko objasnjeno
BIOLOGIJA


PRENATALNOG RAZVOJA


The Biology of Prenatal Development
DVD Documentation
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od sdukić 16/7/2011, 16:17

Jao kako je ovo dobro,čitavu trudnoću sam ispratila zahvaljujući ovom kalendaru razvoja i svaki put se vraćam ponovo na njega........Za sad sam u 37 nedelji i za sad odbrojavamo

sdukić

Broj poruka : 1
Datum upisa : 10.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od BiKsi :) 13/5/2012, 21:37Evo ga i jedan koristan "filmić"
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od BiKsi :) 16/10/2013, 00:11

Starost fetusa u nedeljama BPD FL HC AC (sve mere u mm)

12 21 8 70 56
13 25 11 84 69
14 28 15 98 81
15 32 18 111 93
16 35 21 124 105
17 39 24 137 117
18 42 27 150 129
19 46 30 162 141
20 49 33 175 152
21 52 36 187 164
22 55 39 198 175
23 58 42 210 186
24 61 44 221 196
25 64 47 232 208
26 67 49 242 219
27 69 52 252 229
28 72 54 262 240
29 74 56 271 250
30 77 59 280 260
31 79 61 288 270
32 82 63 296 280
33 84 65 304 290
34 86 67 311 299
35 88 68 318 309
36 90 70 324 318
37 92 72 330 327
38 94 73 335 336
39 95 75 340 345
40 97 76 344 354
41 98 78 348 362
42 100 79 351 371
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od sareni leptir 8/6/2014, 09:03

svaka cast urednici na ovakvoj temi ....mi smo jos mali ,ali divno je citati i znati sta nas sve ceka ...prelepo ! love  love  love  love  love
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 48
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

bebe - Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće Empty Re: Razvoj bebe od I do XL nedelje trudnoće

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu