KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tumačenje laboratorijske analize krvi

+12
Ema78
missile
maus
nesalela
maza1972
Vuchica
anak
Cranberry
Mrvica
cici
Tinche
nena beba
16 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od nena beba 3/10/2010, 07:07

(Normalne vrednosti krvne slike, kod kojih bolesti su povišene, smanjene,..)

http://www.stetoskop.info/Tumacenje-laboratorijske-analize-krvi-Normalne-vrednosti-krvne-slike-kod-kojih-bolesti-su-povisene-smanjene-3804-s3-content.htm?b6

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promene. Kada je reč o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: one koje su usmerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Kompletna krvna slika (KKS)
Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. KKS uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit

Eritrociti
Eritrociti (RBC), crvena krvna zrnca, su najzastupljenije ćelije a uloga im je da transportuju kiseonik vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Normalne vrednosti su od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce). Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti povećane u stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Hemoglobin
Hemoglobin (HGB) je sastojak crvenih krvnih zrnaca eritrocita. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa. Kada se oslobodi kiseonik prekopotreban za nesmetani rad ćelija, za hemoglobin se umesto njega vezuje ugljen dioksid. Ovaj ciklus se zatvara vraćanjem krvi u pluća, oslobađanjem ugljen dioksida i novim vezivanjem kiseonika. Normalna koncentracija je 110-180 g/L. Koncentracija hemoglobina je snižena kod anemija. Povećan je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija

Hematokrit
Hematokrit (HCT) predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Normalne vrednosti su za žene 0.356 - 0.470 l/l i kod muškaraca 0.41 - 0.53 l/l. Kod akutnog krvarenja hematokrit može da bude normalan, a u fazi oporavka se smanjuje. Kod anemije usled nedostatka gvožđa hematokrit je smanjen, jer eritrociti imaju manju zapreminu iako sam broj eritrocita ne mora da bude smanjen. Hematokrit je smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Takođe je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitaste žlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija. Povećane vrednosti hematokrita se viđaju kod dehidratacije i šoka.

Eritrocitne konstante
Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

MCV (mean cell volume) – prosečni volumen eritrocita - daje informaciju o veličini eritrocita. Normalne vrednosti su 81 - 99 fl
MCH (mean cell hemoglobin) - prosečna količina hemoglobina u eritrocitu. Normalne vrendosti su 29-32.9 pg

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosečna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita. Normalne vrednosti su 310 - 350 g/l

RDW (red cell distribution width) – mera varijabilnosti veličine eritrocita. Normalne vrednosti su 11,5-16,5 %. RDW specifično ukazuje na postojanje jedne ili više populacija eritrocita što je karakteristika pojedinih hematoloških bolesti eritrocitne loze, a ujedno je i važan prognostički pokazatelj efikasnosti lečenja i ekvivalentan podatak o anizocitozi koja se uočava u krvnom razmazu.

Promene vrednosti pojedinih eritrocitnih konstanti, naročito MCV parametra, dijagnostički su značajne u klasifikaciji pojedinih anemija i uvek se posmatraju u korelaciji sa dobijenim vrednostima broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. Povećane vrednosti eritrocitnog indeksa MCHC sreću se kod bolesnika sa teškim oblikom dehidratacije, dok se povećane vrednosti MCV mogu naći kod megaloblastne anemije (nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline), bolesnika sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (hronični opstruktivni bronhitis i emfizem), smanjenom funkcijom štitaste žlezde (hipotireozom), oboljenjem jetre (ciroza) i kod teških alkoholičara.

Leukociti
Leukociti (WBC), bela krvna zrnca, se stvaraju u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca; sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija. Normalne vrednosti su 3.9 - 10x109/l. Kada je njihov broj uvećan (leukocitoza), to ukazuje da telo proizvodi veći broj ovih ćelija, odnosno da je napadnuto, na primer bakterijama. Ako je njihov broj manji, povećava se rizik od infekcije. Nekontrolisana produkcija belih ćelija (leukemija) nastaje usled kancerozne mutacije mijelogenih ili limfogenih ćelija. Leukopenija, smanjenje broja belih krvnih zrnaca, javlja se kod virusnih infekcija, u stresnim situacijama, kod opšte slabosti organizma, kao i kod pacijenata na radioterapiji. Uzimanje pojedinih lekova takođe može da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i zato se kod takvih pacijenata moraju sprovoditi redovne laboratorijske analize.

Neutrofilni granulociti (NEU) su najzastupljeniji fagocitni leukociti. Neutrofilni granulociti su zrele ćelije koje mogu da napadaju i razaraju bakterije i viruse čak i u krvnoj cirkulaciji.
Normalne vrednosti su 40-70%

Monociti (MONO) zajedno sa neutrofilnim granulocitima čine osnovu fagocitnog odbrambenog sistema u organizmu. Monociti su nezrele ćelije čija je sposobnost da se bore mala, međutim, kada jednom uđu u tkiva, počinju da bubre i postaju makrofagi koji su izvanredno sposobni da se bore sa infektivnim agensima.
Normalne vrednosti su 1-10%

Eozinofilni granulociti (EOS) učestvuju u obrani organizma od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.
Normalne vrednosti su 0 - 6%

Limfociti (LYM) predstavljaju populaciju leukocita koja uključuje dve osnovne subpopulacije: T limfocite, koji učestvuju u ćelijskom imunitetu i B limfocite koji se transformišu u plazma ćelije koje proizvode antitela i tako učestvuju u humoralnom imunitetu. Normalne vrednosti su 20 - 50 %

Bazofilni granulociti (BASO) su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i učestvuju u alergijskom odgovoru.
Normalne vrednosti su 0-1%

Trombociti
Trombociti (PLT) su ćelije koje učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi . Normlane vrednosti su 140-450 x 109/l. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sniženi kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C... Višak izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu.

Morfološke osobine trombocita mogu se pratiti na osnovu dva indeksa koji se dobijaju elektronskim posmatranjem određenog volumena krvi u brojaču, a to su:

PDW (Raspodela trombocita po volumenu), normalne vrednosti 16-25
MPV (Prosečni volumen trombocita), normalne vrednosti 7,80-12 fl

Sedimentacija eritrocita
Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove ćelije talože je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica. Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja. Normalne vrednosti su 2-12 mm/h. Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ćelija, masivnih trovanja, u trudnoći i posle porođaja, kod TBC, reumatskih bolesti npr. akutne reumatske groznice i reumatoidnog artritisa, akutnog infarkta miokarda, nefroze, svim vrstama šoka, kod postoperativnih stanja, tumora, oboljenja jetre, menstruacija (neznatno ubrzanje). Usporena je kod novorođenčeta, policitemije, kongestivne srčane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija.

nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Tinche 3/10/2010, 14:05

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi 42399 ODLICNO!
Tinche
Tinche

Broj poruka : 6399
Godina : 45
Location : bgd
Datum upisa : 08.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od cici 24/10/2010, 20:58

Uz tvoju pomoc sam konacno dokucila vecinu skracenica koje mi pisu u otpusnoj listi f

poljubac za tebe !
cici
cici

Broj poruka : 2588
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 17.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Mrvica 22/11/2011, 21:51

Da li neko zna sta se desava kad su bela krvna zrnca samo malo iznad granice? Ja sam pitala i hematologa i ginekologa i oni kazu da to nije nista.
Granica je 10 a meni je rezultat 10.43. Ne znam koliko to utice u trudnoci, ali ne bih posle iznenadjenja.
Mrvica
Mrvica

Broj poruka : 3108
Godina : 43
Datum upisa : 04.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Cranberry 23/11/2011, 10:43

Mrvice, gornja granica je 10 ali u trudnoci mogu da budu i do 13-14 i nije nista alarmantno. Sve preko toga se ispituje, da se vidi ima li neke infekcije.
Meni su na prethodnom vadjenju krvi leukociti bili 16, onda se ispostavilo da imam bekterije u urinu i to sad lecim antibioticima, pa cu posle terapije ponovo raditi urinokulturu i KKS da vidim da li je bilo uspesno.
Elem, ako su ti leukociti 10.43 nemas razloga za sekiraciju Very Happy
Cranberry
Cranberry

Broj poruka : 212
Datum upisa : 11.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Mrvica 23/11/2011, 21:53

Hvala, ja sam mozgam i sve pregledam, trazim sebi brigu...
Mrvica
Mrvica

Broj poruka : 3108
Godina : 43
Datum upisa : 04.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od anak 30/4/2012, 16:02

Drage moje, ovo su moji novi nalazi mikrobiološke obrade:
serum CMV igg - 93 pozitivno
serum CMV igm negativno
serum toxo igg negativno
serum toxo igm negativno
serum rub igm RBM negativno
serum rub igg (RBG) 275 pozitivno.
Napominjem da mi je RBG uvek do sada bio negativan Shocked .

Molim nekoga ko zna nešto o ovome da mi objasni šta ovo znači.
Verujem da ima veze sa prestankom razvijanja ploda i kiretažom od jeseni.
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Location : BiH, Srbija, Hrvatska
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Vuchica 30/4/2012, 16:18

IgM refers to those antibodies that are produced immediately after an exposure to the disease, while IgG refers to a later response. IgG generally confers immunity to a patient so far as that particular disease is concerned.

Read more: Difference Between IgM and IgG | Difference Between | IgM vs IgG http://www.differencebetween.net/science/health/difference-between-igm-and-igg/#ixzz1tX7VVeQL

znaci to su antitela koja su nastala ranije u zivotu, nije nista skorasnje ili akutno
mislim da nemas razloga za brigu, mada verujem da ti je cudno sto ranije nisi imala pozitvan igg na rubelu
Vuchica
Vuchica

Broj poruka : 3208
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 09.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od maza1972 30/4/2012, 16:31

anak ::Drage moje, ovo su moji novi nalazi mikrobiološke obrade:
serum CMV igg - 93 pozitivno
serum CMV igm negativno
serum toxo igg negativno
serum toxo igm negativno
serum rub igm RBM negativno
serum rub igg (RBG) 275 pozitivno.
Napominjem da mi je RBG uvek do sada bio negativan Shocked .

Molim nekoga ko zna nešto o ovome da mi objasni šta ovo znači.
Verujem da ima veze sa prestankom razvijanja ploda i kiretažom od jeseni.
Nalazi su ti uredu.Ovo znači da si nekad u životu imala CMV i Rubelu i da sad imaš imunitet. Very Happy
Moguće je da si imala rubelu u tom periodu,da li je bilo male dece u blizini?
Ako ti je bio negativan ranije ,a sad pozitivan -onda si u međuvremenu pregrmela rubelu,nažalost u periodu rane trudnoće.Baš proveri ranije rezultate,sad si me zaintrigirala?

maza1972
maza1972

Broj poruka : 2255
Godina : 51
Datum upisa : 23.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od anak 11/5/2012, 16:39

Jesam Mazo, proverila. Žao mi je ali ja sam pogrešila, imala sam je i ranije, i to puno više.
A jesam bila u blizini dece tada Sad
Ne znam, najradije bih se stavila pod stakleno zvono posle aspiracije i probudila se kad se porodim, to je jedino rešenje da ostanem normalna Embarassed
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Location : BiH, Srbija, Hrvatska
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od nesalela 22/4/2013, 13:52

Mislim da nije loše da ovde ispišem moje iskustvo od pre mesec dana, jer je sve počelo običnom analizom krvi...ako neko misli da nije mesto ovoj priči ovde slobodno neka prebaci gde treba...

22.03.2013. zbog par modrica koje su mi se pojavile na rukama i nogama a nisu izazvane udarcima i malo više "čudnije mokraće" (tamnija i crvenkastija) otišla sam da uradim krvnu sliku. Zatim smo otišli da pazarimo za Stašin rođendan, skitamo itd... sledi poziv moje uplakane mame koja kaže da je laborant zvao hitno moju doktorku a oni mene nisu mogli da nađu pa su preko mame koje se tu leči, i mama kaže da HITNO uzmem od nje upute i odem u Urgentni centar...Ja pokušavam da je smirim da nije sigurno tako strašno i da stižem ubrzo.... Tresem se jer mislim da sve to nije ipak tako dobro ali ni ne sumnjam šta će da me snađe...
Ulazim kod mame ona ne prestaje da plače, uzimam nalaze, KS 2,85, Trombociti - donja granica je 145.000 a ja imam 6.000...strašno....Uimam upute, ulazim u kola i pravac urgentni...Tamo me sačekaju najstrašnije, skupili se svi živi, nedaju mi da idem sama, drže me pod ruku, mm u neverici ja ne znam šta me snašlo....vidim da je poprilično ozbiljno...pričaju nekim njihovim stručnim jezikom, ništa ne razumem, samo klimaju glavama....snimanje, rengnen, eho abdomena, napipavanje, vađenje krvi, smeštaju me na intenzivnu negu...jedna infuzija, druga, treća, silne inekcije, pada mrak, kažu sada imamo jedan invanzivni zahvat, možeš da vrištiš, vičeš ali da mrdaš ne smeš, rade na živo punkciju koštane srži iz grudne kosti...o bolu da ne pričam, kao dušu da su mi izvadili, ostajem da ležim izbezumljena...Donose dve kese krvi, sestre greju na stomacima, grudima, hitno mi daju krv...Sutradan krvna slika od silnih analiza opala za jedan milion...Pitaju me kako si, ja kažem dobro, ja se osećam dobro, ušla na nogama, ništa posebno nisam osećala, opet ponavljam par modrica na rukama i to je to....Oni ne veruju da su mi svi organi u redu...
23.03.2013. Stašin rođendan, ja ceo dan plačem, duša me boli, kažu ujutru je ustala i nabrajala sve drugare i rekla "nema tote a meni je lodjendan, ja sam tuzna"...ali kažu oseća da nešto nije u redu i ne pita za mene, samo se u jednom momentu povuče i postane plačljiva a oni je izvode napolje, u igraonicu, parkić samo misli da skrenu...ja ne pitam jer se toliko rasplačem da mi nije dobro, ona ne pita jer očigledno oseća se isto kao i ja....Ne znam da nađem reč koju bih upotrebila za taj osećaj osim - očaj....
.Pada mrak, opet dolaze i kažu moramo da stavljamo centralni kateter u vrat zbog plazmafereze, daju mi anesteziju ali nisu čekali da počne da deluje već odmah "navalili"... Bolelo, ali podnošljivo... Taj dan opet silne analize kažu spremju se da mi rade plazmaferezu, daju mi plazmu mešaju sa mojom krvi i pročišćavaju je...posle toga primam infuzije kalijuma, kalcijuma i ne znam čega još, urbazon, longacef, folan, eritromicin, omeprol....Meni više sve jedno, jer su sve na prepad radili i nisam ni znala šta me snašlo....Tako osam dana, prva plazmafereza je trajala 4,5 sata! Sedim toliko dugo, sve u meni utrne, nekada me puste da legnem ali drže cevčice dok se ja ne spustim, boje se da zaspim a meni duša spava...
Nalaz koštane srži u redu, delimično intoksiniran (prisustvo leka)...verovatno glupavi febricet koji sam pila po doktorkinom savetu i on mi je doprineo izgleda da mi trombociti naglo opadnu, bila sam prehlađena, pa Staša pa sam baš slabo jela jer nisam imala apetita uopšte, koliko sam mogla na silu jela sam, a pritom na poslu haos i stres oko nekih velikih tendera i tako....sve to je zajedno doprinelo da me snađe šta me snašlo...
Osam dana sam primala plazmaferezu, Nenad, mama i sestra dolazili svaki dan, donosili ručak i sve što treba, i to mi je malo po malo vraćalo snagu...jer sam bila prikovana za krevet pet dana i snage nisam imala ni malo... Tada sam se i psihički trgla, ojačala i poslednja plazmafereza je trajala 1,5 sati što znači da mnogo zavisi kako si psihički i onda telo izvuče snagu i aparat ubrza proces....Dobijam informaciju da postoji mogunost da izađem 03.04. iz bolnice, znači još 5 dana...super, i to nije loše, subota, nedelja, analize, sve skače rapidno krvna slika 4,2, hgb 145, trombociti 150.000...sve u redu čak su iznenađeni kako sam brzo napredovala...Na moje iznenađenje ali i mojih ukućana ponedeljak jutro kažu ti mala ideš kući pa za dva dana kontrola, ne daju otpust ali mogu kući....Zovem moje oni ne znaju gde udaraju, niko nije očekivao....Čekam da mi daju terapiju koju treba da pijem, načelnik dolazi i kaže zašto nisi otišla, ja kažem nemam terapiju, sestra kaže dala sam joj, opet odlazi i vraća se i tvrdi da mi je sestra dala, ja otvaram torbu i pokazujem mu da je prazna, nema lekova....on besan izlazi, doktorka dolazi i piše terapiju i teraju me kući. Na kontroli saznajem od doktorke, koja se izvinjava, da su imali neke teške slučajeve i sepse i svačega nečega i da je načelnik želeo da što pre napustim bolnicu, ali ja to tada nisam znala.... Od terapije pijem pronizon koji mi smanjuju na dve nedelje po 5 mg, omeprol, folan i aspirin...Imunološki nalazi, sumnjali su na neku sistemsku bolest (lupus) HVALA BOGU u redu, sada imam sredinom maja da odradim još neke imunološke analize ali krupnije stvari su u redu, još jednom kažem HVALA BOGU....
Moj susret sa Stašom ne znam ni kako da opišem, ona zbunjena a ja ne prestajem da plačem, nemam snage da je uzmem u ruke, u krilo, grlim je ljubim, ona skroz u neverici i zbunjena....Ležim na krevetu ona me češlja, mazi i samo govori mama poći će, biće dobo...tek posle nedelju dana se opustila, a pošto je htela da je ja uporno vodim u wc ja nisam mogla da je dignem ona je odlučila da je najbolje da piški na nošu koju NIKADA nije htela da pogleda, shvatila je da tako mogu i to je to....Sazrela je za tih 10 dana, omatorila ali ipak je to i na njoj ostavilo veliki trag....Izašla sam iz bolnice 01.04. ni manje ni više nego na prvoaprilski dan...
Jedno gorko i teško iskustvo...prošlo je....biće bolje, mora, sada znam šta i kako....Napomena svima, nemojte se lenjiti i bar na 6 meseci raditi krvnu sliku, mnogo govori o svemu, osnovna analiza je dovoljna....
Veliki pozdrav od mene, poljubac...


Poslednji izmenio nesalela dana 22/4/2013, 20:07, izmenjeno ukupno 1 puta
nesalela
nesalela

Broj poruka : 3879
Godina : 44
Location : Beograd
Datum upisa : 22.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od maus 22/4/2013, 14:07

Lelo draga...uf...
Natera mi suze na oci...Bitno je da je sve ok. A prosla si pakao...
U pravu si za proveravanje ks. Ma sve analize i preglede treba redovno raditi.
Ljubim te draga, Ljubi Stasu. zagrljaj
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Tinche 22/4/2013, 14:20

Leluska, hvala Bogu da je sve dobro proslo.

Ljubim te mila...
Tinche
Tinche

Broj poruka : 6399
Godina : 45
Location : bgd
Datum upisa : 08.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od missile 22/4/2013, 14:25

Lela, hvala ti što si podelila ovo iskustvo s nama! Drago mi je da sada dobro, čuvaj se!!!! cvet
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Vuchica 22/4/2013, 14:28

missile ::Lela, hvala ti što si podelila ovo iskustvo s nama! Drago mi je da sada dobro, čuvaj se!!!! cvet
yes

Ovakvi postovi zaista potresu, ali su i veoma poucni... Moramo se sami brinuti o svome zdravlju...

Vazno da si sada dobro, Lelo... cvet cvet

Vuchica
Vuchica

Broj poruka : 3208
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 09.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Ema78 22/4/2013, 15:40

U bre Lela, pa tebe bas bas strefilo, hvala bogu da je sve sada ok.

osmeh srce

Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od sareni leptir 30/10/2013, 20:07

                           REF VREDNOSTI :

CRP       -7,85-----    DO 5,00  
GLUKOZA -5,17-------DO 6,10
TG        -0,67--------OD 0,80- 2,00
HDL-------1,44------  DO 2,28
FE---15----------------OD 10,7 -32,2
NATRIJUM--138--------- OD 135-145
K--------4,31-----------OD 3,50-5,10
LDL--2,53--------------OD 1,60-3,40
AST-----24------------OD 0-40
ALT----28-------------OD0-40 SE ---30 !
 FIBR.--4,9

ERITROCITI --6      REF VREDN:(0-12)/UL
LEUKOCITI ---0                      (0-10)
KRISTALI ----0                       (0-3)


dali nesto iz ovoga mozes zakljuciti ?! uvek ali uvek imam od malena povecanu SE....(mada kazu da hoce i od bolova u zglobovima ,a ja to imam ...kad kad i na promenu vremena ...)
od InVitroVeritas Danas u 6:37 pm

Brbljiva, CR Protein ti je povišen, imaš li neku upalicu ili bakteriju? Sve ostalo je OK. Imaš li nalaz leukocita, dole piše da nije rađenood zvoncica36 Danas u 6:52 pm

InVitroVeritas ::Brbljiva, CR Protein ti je povišen, imaš li neku upalicu ili bakteriju? Sve ostalo je OK. Imaš li nalaz leukocita, dole piše da nije rađeno...
[color]
Glukoza bi trebala da bude niža i SE ogromna.Malo sam dopunila.


od InVitroVeritas Danas u 6:54 pm

Evo ti za povišenu Sedimentaciju. Da, Zvonce, vidim, glukoza malo povišena, nije strašno ali pripazi.

Sedimentacija eritrocita
Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove ćelije talože je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica. Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja. Normalne vrednosti su 2-12 mm/h. Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ćelija, masivnih trovanja, u trudnoći i posle porođaja, kod TBC, reumatskih bolesti npr. akutne reumatske groznice i reumatoidnog artritisa, akutnog infarkta miokarda, nefroze, svim vrstama šoka, kod postoperativnih stanja, tumora, oboljenja jetre, menstruacija (neznatno ubrzanje). Usporena je kod novorođenčeta, policitemije, kongestivne srčane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija.

_________________

od InVitroVeritas Danas u 6:56 pm

Ja mislim da Se ide uz ovaj povišen CRP, imala si neko žarištance;-) Videćeš šta će doca da kaže, ne brigaj, srediće se.


[/color]
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 48
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od sareni leptir 30/10/2013, 20:12

leukociti su radjeni koliko vidim ...pise .
 za crp sam pitala dr opste prakse i kao ..verovatno ti je upala od zglobova ,a ja zaista to i imam cesto.ne uvek ,ali imam.
 jedino SE neznam od kada vise imam,ali imam od malena i niko nista ne nalazi.osim sada uporne ureaplazme.
 za glukozu mi nisu nista rekli ,ali vidim da je ok.ali nebi trebala da joj dozvolim da ide navise.
 neznam sta vise da pregledam i da ustanovim odakle ta zarista.klinika za vto mi nista ne govori po tom pitanju.
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 48
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od BiKsi :) 30/10/2013, 20:27

Slozila bih se sa ostalim devojkama. Valjalo bi glukoza malo da ide dole, a da se nadje od cega je zariste, jer neko postoji po toj sedimentaciji, i da je od reume ili artritisa, ne verujem da bi trebalo da ide toliko gore.Ne znam brbljiva sta bih ti jos rekla, il predlozila, pravo da ti kazem.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Ema78 30/10/2013, 22:22

Brbljiva, bolovi u zglobovima na promenu vremena nemaju bas neke veze sa sedimentcijom, osim u  slucaju da imas dijagnostikovnu  reumu , tj artritis. Dijagnozu postavlja reumatolog.
Ja sam godinama imal bas bas problem sa tim, sve zivo sam ispitivala, i sve je proslo samo od sebe, kada sam kreula ozbiljno da se bvim svojom ishranom i da vezbam. Sad opet pocinje...Shocked 

Sa druge strane, proveri status zuba i sinusa.  Potrebno je da uradis samo otp,tj veliki snimakvilica, da se slucajno tu ne krije problem. Pored maksilarnih( vilicnih sinusa) postoje i frontalni i etmoidalni sinusi, koji mogu biti hronisno upaljeni. Oni se ne vide na otp-u, vec na snimcima lobanje, ali z to ti treba uput... nadlezni za ovu oblast su maksilofacijalni hirurzi, evetualno oralni hirurzi, i lekari opste prakse. Snimke tumaci radiolog, osim otp-a, to moze svki stomatolog. Takodje, pre samog procesa vto, ukloni sav kamenac i ocisti sve dzepove , ako ih imas .


zagrljaj 
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Ema78 30/10/2013, 22:24

Ubice me Tince, otisl sam offf...Shocked 
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od sareni leptir 30/10/2013, 22:29

ema ,hvala ti ..eto za sinuse se nisam setila.imala sam ja obicaj da svoje zube sredim ,jedino nisam sada kamenac ocistila ,to bih mogla da uradim ,ali mozda je malo kasno jer vec krajem sl nedelje idem tj selim se u Le ,zbog bocki .znaci blizu je jako vto.
 zubi su mi ok ,i posle prve vto sam ja sve to sredila .
 lepo si se setila sinusa i nisam znala da to moze biti uzrok CRP. ovde je mali grad i nekad davno sam uradila snimke lobanje gde mi je receno da mi je nosna supljina povredjena (tako nesto ).
 kada sam bila osmi razred ,isamarao me jedan decko i to bas bas ,mi je razbio nos...
nema kod nas nekih dobrih lekara da bi mi ustanovili sinuse ,inace imam problem sa ocima tj kapcima ,nesmem na promaju ,oci me bole ,taj deo nosni ,ceoni.koliko puta znam da nocu ustanem i stavim hlčadnu maramicu preko ociju da mi umiri bolove ,i tako mi prodje.skoro sam bila bolesna i rekose da se sinusi prazne i spustili se na grudni deo ,pa sam zato kasljala.
hvala ti svakako.ali ta sedimentacija mi nije jasna....
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 48
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Ema78 31/10/2013, 11:07

imas pp, da ne idemo off
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Niny 4/4/2014, 10:40

Vadila sam krv, sve je više manje ok, osim ALT=68 (0-42) i AST=40 (0-37)

Takodje, natrijum mi je malo snizen. 134 (136-145)

Bela krvna zrnca malo povisena. 11.2 (3.4-9.7)

Najviše me brinu ALT i AST, mada dr kaže da su malo pivišeni i da može biti od lekova (10 kom dnevno). Šta mislite?

Gvožđe je ok, 17.62 (6.6-28.3) konačno, jupiii  yes Bubreg ok, to mi je jako važno zbog te operacije koju sam imala, moram da ga često proveravam u trudnoći, i preko krvi i preko uz-a.
Niny
Niny

Broj poruka : 3309
Godina : 46
Location : Bgd
Datum upisa : 16.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od BiKsi :) 4/4/2014, 13:46

Niny, hoće u trudnoći da se poremete vrednosti, najbolje možda da ponoviš sledeće nedelje, čisto zbog tih enzima jetre, al verujem da je od lekova.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

analize - Tumačenje laboratorijske analize krvi Empty Re: Tumačenje laboratorijske analize krvi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu