KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Uopsteno o polnim bolestima

2 posters

Ići dole

Uopsteno o polnim bolestima Empty Uopsteno o polnim bolestima

Počalji od Jelence 3/1/2008, 01:07

Spolno prenosive bolesti (sexually transmitted diseases - STD) predstavljaju drugu najčešću skupinu bolesti u žena između 15 - 45 godina. Javljaju se s učestalosti od oko 10%, a češće se u ovoj dobnoj skupini javljaju samo bolesti povezane s trudnoćom (15 - 20%). Ulcerativne spolne bolesti kao sifilis postale su rijetke, a obolijevanje od gonoreje je u zadnjih 20 godina opalo za 95%. Klamidije su jedine spolno prenosive bakterije, koje su i dalje podjednako rasprostranjene u svim dobnim skupinama. Najveći problem predstavljaju spolno prenosivi virusi: infekcija s humanim papiloma virusom (HPV) poprimila je epidemijske razmjere, dok se infekcija s herpes virusom povećala pet puta u populaciji adolescenata.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Spolno prenosive bolesti se razvijaju obično pritajeno s dugim asimptomatskim fazama, tako da se u oboljelih ne očituju klinički znaci bolesti, zbog čega nosioci bolesti koji za nju uopće ne znaju, nesvjesno prenose infekciju na druge osobe. Glavni čimbenici rizika za spolno prenosive bolesti su nedovoljna upućenost, promiskuitet osobito kod nezaštićenog spolnog odnosa, analni spolni odnos, loši socijalni uvjeti kao i loša zdravstvena zaštita.
Uopsteno o polnim bolestima Zid

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Osobiti značaj imaju STD u razdoblju adolescencije, odnosno u populaciji tinejdžera. Američki znanstvenici upozoravaju da je četvrtina svih STD u dobnoj skupini od 15 - 19 godina, pri čemu najveći značaj ima velika četvorka: klamidija, gonoreja, herpes i HPV. Glavni razlog za porast učestalosti spolno prenosivih bolesti u mlađoj populaciji je osim biološkog (osobita osjetljivost stanica genitalnog sustava prema infekciji u ovom uzrastu) i kulturološko - odgojni čimbenik.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Iako postoji općenito porast uporabe kondoma kod mlađih tinejdžera, njegova uporaba je i dalje na nezavidno niskoj razini. Većina adolescenata potcjenjuje rizik zaraze. Nerijetko je uporaba kondoma neispravna ili dolazi do prekida njegove uporabe s napredovanjem veze. Stariji partneri djevojaka i mlađih homoseksualaca često neće podržati njihovu želju za uporabom kondoma. Pa čak i kod sasvim ispravne uporabe kondoma, neki se virusi kao što su herpes virus ili HPV mogu prenijeti s mjesta koje kod zaražene osobe nije prekriveno kondomom. Oralni seks također nije safe sex, pa iako neće dovesti do neželjene trudnoće, postoji mogućnost prijenosa spolnih infekcija, zbog čega se sve češće viđaju slučajevi oralnog herpesa ili oralne gonoreje.


Uopsteno o polnim bolestima Buletic Spektar genitalnih infekcija u žena obuhvaća osim upale rodnice (colpitis ili vaginitis) ili stidnice (vulvitis) čitav niz oboljenja, koji se osim pojedinačno javljaju i u uzročno - posljedičnoj vezi u različitim kombinacijama. Upala vrata maternice (cervicitis), upala sluznice maternice (endometritis), kao i upala jajovoda i jajnika (salpingitis / adnexitis) su pri tome veoma često nerazdvojivi kako u etiološkom, tako i u kliničkom odnosno terapeutskom pogledu, te se označuju jednim izrazom upalna bolest zdjelice (pelvic inflammatory disease - PID). PID se javlja s incidencijom od 100 - 200 / 100.000 žena, odnosno u dobu adolescencije: jedna od 8 djevojaka!


Uopsteno o polnim bolestima Buletic Kasno dijagnosticirane i neliječene spolne bolesti mogu imati ozbiljne posljedice. Infekcija može naime, nakon upale jajovoda i jajnika, dovesti do stvaranja ožiljkastih promjena, apscesa i neprohodnosti jajovoda, pri čemu rastu rizici za neplodnost i nastanak ektopične (izvanmaterične) trudnoće. Rizik od neplodnosti nakon jedne epizode PID iznosi 15%, nakon dvije epizode PID 35% i nakon tri ili više epizoda PID čak 55%. Rizik javljanja izvanmaterične trudnoće nakon PID je povišen 7 - 19 puta. Neke spolno prenosive bolesti poput HPV infekcije mogu izravno utjecati na nastanak raka vrata maternice, a nekim spolnim bolestima majka može zaraziti dijete prilikom poroda.
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uopsteno o polnim bolestima Empty Re: Uopsteno o polnim bolestima

Počalji od Jelence 3/1/2008, 01:11

Većina mladih ljudi, i osobito adolescenata potcjenjuje vlastiti i rizik partnera u nastanku spolno prenosivih bolesti: krugovi u kojima se kreću mladi tipično su mali, a unakrsne infekcije česte. Otuda i potreba za uporabom kondoma kod svakog spolnog kontakta u ovoj životnoj dobi. Čak i kod pravilne uporabe kondoma uzročnici nekih infekcija (humani papiloma virus, herpes) mogu se prenijeti s dijelova spolnih organa koji nisu prekriveni kondomom.
Uopsteno o polnim bolestima Buletic Za prenošenje spolnih bolesti dovoljan je samo jedan spolni odnos.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Oralni seks nije safe sex, pa iako nema rizika od neželjene trudnoće, postoji mogućnost prijenosa drugih spolno prenosivih bolesti, kao što su prije svega gonoreja, HPV, herpes i manje vjerojatno AIDS. Novija istraživanja ukazuju na češću pojavu raka ždrijela i krajnika u partnera žena s HPV infekcijom.
Uopsteno o polnim bolestima Buletic Pridržavajte se pravila o uporabi kondoma: Porazgovarati o toj temi prije nego što se vaš partner uzbudi.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Ozbiljnost bolesti se ne može procjenjivati samo na temelju jačine simptoma kojima se bolest očituje. Tako candida izaziva snažne tegobe (crvenilo, svrbež, peckanje, žarenje) koje djevojku ili ženu navode da se bez odlaganja javi liječniku, dok je u biti bezazlena infekcija. Nasuprot tome, kod klamidijske infekcije u većini slučajeva nedostaju simptomi, a sama bolest može uzrokovati tešku upalu jajovoda koja će ostaviti neplodnost.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Niti jedna spolno prenosiva bolest ne liječi se spontano. Stoga ne valja čekati da bi se vidjelo što će se dogoditi.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Na spolne bolesti se ne stječe imunitet. To znači da se od već preboljele i izliječene bolesti može ponovno oboljeti.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Kod pojave simptoma neke spolno prenosive bolesti, treba bez čekanja otići liječniku. Nikako se ne preporučuje samoliječenje ili liječenje po savjetu prijatelja ili prijateljice koji su bolovali od slične bolesti. Samoliječenje može biti potpuno bez učinka ako su mikroorganizmi postali otporni na klasične antibiotike, a u nekim je slučajevima čak i opasno jer neki lijekovi mogu privremeno prikriti simptome dok se bolest i dalje razvija.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Čim se javi sumnja na neku spolnu bolest, treba se suzdržati od spolnih odnosa sve do završetka liječenja i o bolesti svakako obavijestiti partnera jer je to podjednako važno za njega kao i za vas.


Uopsteno o polnim bolestima Buletic Pravilno održavanje higijene je veoma važan čimbenik u borbi protiv spolno prenosivih bolesti. Za preporučiti je pravilo ni previše ni premalo. Spolni organi nisu naime prljavi organi - te ih ne treba prati prejakim antiseptičkim sredstvima! Na taj način se uništava prirodna obrambena barijera u rodnici - vaginalna flora (lactobacillus vaginalis) i stvara otvoreni prostor za izvanjsku infekciju. Sasvim dovoljno je svakodnevno pranje spolnih organa vodom i odgovarajućim tekućim sapunom (za preporučiti svakako one s niskim pH, npr. Dercome Femme). Ispiranja rodnice u svakodnevnim, uobičajenim uvjetima nisu potrebna.

Uopsteno o polnim bolestima Buletic Spolno aktivne djevojke i žene trebaju svakako jedanput godišnje napraviti ginekološki pregled s PAPA testom, kako bi se pravovremeno prepoznale promjene koje neliječene mogu dovesti do drugih nepotrebnih ginekoloških komplikacija.
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uopsteno o polnim bolestima Empty Re: Uopsteno o polnim bolestima

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 17:55

Najčešće spolno prenosive infekcije

Spolno prenosive bolesti pokazuju u posljednjim desetljećima velike promjene u uzročnicima, simptomatologiji, težini i prognozi. "klasične" spolno prenosive bolesti kao sifilis i gonoreja sve su manje zastupljene, a u morbiditetu se sve više pojavljuju bolesti izazvane ne tako davno otkrivenim uzročnicima (klamidija, ureaplazma, humani papiloma virus i dr.). Danas su najvažnije spolno prenosive bolesti one uzrokovane virusima i to: virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji je uzročnik AIDS-a, virusom genitalnog herpesa, humanim papiloma virusima i virusima koji uzrokuju hepatitis B i C. Najraširenija bakterijska spolno prenosiva infekcija uzrokovana je bakterijom Chlamydia trachomatis.

Koji su karakteristični znakovi spolno prenosivih infekcija?


Sve navedene spolno prenosive bolesti ne izazivaju lako uočljive i karakteristične poteškoće, a kod infekcije klamidijom one mogu posve izostati. Simptomi su još manje uočljivi kod muškaraca. Tako se događa da zaražene osobe, ne znajući da su zaražene i ne tražeći liječničku pomoć, infekciju šire svim svojim spolnim partnerima. Iako je mijenjanje spolnih partnera jedan od čimbenika rizika za seksualno prenosive infekcije, upravo "nevidljiva" prisutnost mikroorganizama u populaciji mladih, može dovesti do zaraze i u onih djevojaka i mladića koji nisu skloni promiskuitetu. Već prvi ili drugi partner može uzrokovati infekciju klamidijom ili humanim papiloma virusom, što može dovesti do dugotrajnih poteškoća, a i do trajnih posljedica. Ako djevojka/mladić osjeća bolnost, svrbež ili ima druge promjene kože u području spolovila ili čmara, pojačani ili promijenjeni iscjedak iz rodnice ili penisa, poteškoće pri mokrenju, bolove ili krvarenje prilikom spolnog odnosa, treba se obvezno javiti svome liječniku radi otkrivanja zaraze i liječenja.

Koje posljedice mogu uzrokovati spolno prenosive infekcije?

Ako se pravovremeno i rano ne prepoznaju i ne liječe, spolno prenosive infekcije mogu uzrokovati neplodnost muškarca i žene, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje, te utjecati na zdravlje potomstva. Infekcija HIV virusom koji izaziva AIDS je i danas smrtonosna. Protiv virusnih spolno prenosivih bolesti nema djelotvornog lijeka. Samo protiv hepatitisa B postoji cjepivo, koje je uvedeno u redoviti program obveznog cijepljenja. Bakterijske spolno prenosive bolesti se uspješno liječe antibioticima.

Sprječavanje prenošenja i širenja spolno prenosivih infekcija


Hormonske kontracepcijske pilule ne štite protiv spolno prenosivih bolesti.
Temeljni principi glede smanjivanja rizika, prijenosa i širenja vrijede za sve spolno prenosive bolesti. Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od spolnih odnosa s nepoznatim osobama i (ili) uzajamno vjerni odnos dviju nezaraženih osoba (ako imate spolni odnos sa zdravim partnerom koji ima spolne odnose samo s vama). Ako postoji sumnja o mogućoj zarazi u prijašnjoj seksualnoj vezi ili vezama, potrebno je poći liječniku radi što ranijeg otkrivanja zaraze i liječenja. Djelotvornu zaštitu protiv spolno prenosivih infekcija, a i protiv neželjene trudnoće, pruža redovita uporaba kondoma. Sigurnost zaštite kondomom ovisi o njegovoj kakvoći i pravilnoj primjeni. Najsigurniju zaštitu pruža kondom od lateksa premazan spermicidnim kontraceptivnim sredstvom, koji je prije uporabe bio čuvan na suhom i hladnom mjestu. Koristi se točno prema priloženoj uputi, do roka uporabe otisnutog na paketiću.


Što je važno zapamtiti?

* Potpunu sigurnost pruža jedino suzdržavanje od seksualnih odnosa s nepoznatim osobama.
* Samo u seksualnom odnosu dviju zdravih, nezaraženih osoba, nema rizika prenošenja i širenja infekcije.
* Razgovarajte o prijašnjem seksualnom životu sa svojim partnerom ili partnericom.
* Ako postoji sumnja o mogućoj zarazi u prijašnjoj vezi ili vezama, potrebno je potražiti liječnika radi što ranijeg otkrivanja zaraze i liječenja.
* Zapamtite da zaraza ne mora biti znak promiskuiteta, a da su simptomi često oskudni te da osoba nije svjesna da je nosilac infekcije.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uopsteno o polnim bolestima Empty Re: Uopsteno o polnim bolestima

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu