Korisni saveti za zdravu ishranu

Ići dole

Korisni saveti za zdravu ishranu

Počalji od HappyGirl taj 22/12/2007, 15:53

Nekoliko korisnih saveta za zdravu ishranu

Sigurno ste u dilemi kad čujete sintagmu "zdrava hrana". Da biste je razrešili, evo nekoliko pravila kako se trebate hraniti.

1. Način na koji se jede je veoma važan (zapamtite da nikada ne treba da jedete u hodu, na brzinu, gledajući televiziju), jedite opušteno i u miru i dobro žvaćite hranu jer varenje počinje već u ustima.

2. Izbegavajte nervozu - stres ometa pravilan proces varenja.

3. Trebalo bi da imate tri do pet obroka dnevno, što znači da ne zaobilazite užinu.

4. Praktikujte da u isto vreme uzimate doručak, između 8 i 9 sati, a večeru najkasnije do 19 časova. Sve funkcije u organizmu se odvijaju prema biološkom časovniku, određenim ritmom, pa i varenje hrane.5. Birajte hranu prirodnog porekla bez mnogo aditiva i drugih hemijskih primesa jer tako čuvate svoju jetru, bubrege i organe za varenje.

6. Svi mogu uživati u hrani ako znaju da je pravilno biraju, kombinuju i da se opredeljuju za namirnice sa manje kalorija.

7. Sa zadovoljstvom pripremajte obroke, vodite računa da prilikom obrade namirnica što više sačuvate njihove hranljive i zaštitne materije. Neka sve bude bareno, prženje zaboravite. Uzimajte što više voća i povrća.

8. Promenite navike ako su dosada bile loše, jer i čaša soka od ceđenog svežeg voća i povrća može biti dobar doručak uz parče integralnog hleba.

9. U toku dana uzimajte dosta tečnosti, do dva litra, i pijte vodu uvek pre jela.10. Prilikom kupovine namirnica čitajte etikete o sastavu hrane, aditivima, energetskoj vrednosti (na primer 1 gram masti=kacl)

11. Ako znate da ne spadate u osobe koje se mogu kontrolisati pri uzimanju hrane, ne kupujte namirnice bogate mastima i ugljenim hidratima.

12. Ne pripremajte više hrane nego što vam je potrebno (dnevna potreba odraslog organizma za proteinima može se nadoknaditi i sa 150 gr belog mesa ili 200 do 250 gr ribe)

13. Nikada ne jedite između planiranih obroka, jer razne grickalice imaju veliku kalorijsku vrednost.

14. Posle obroka budite aktivni, ne idite odmah u krevet i ne uvaljujte se pravo u fotelju.

Dijeta se često pogrešno tumači kao ograničavanje uzimanja hrane, a ona nije ništa drugo nego način ishrane pogodan za određenu preventivu ili terapiju. Budite oprezni kod skidanja kilograma. Medicinski je dozvoljeno da mesečno oslabite do tri kilograma, a kod mnogo gojaznih osoba i do pet kilograma. Izbegavajte dijete pomoću kojih možete da smršate jedan do 15 kilograma za 10 dana ili nekoliko nedelja - ne zbog toga što se kilogrami ne mogu skinuti nego što takve šok dijete mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, a i kilogrami se posle toga brzo nadoknade.

Planirana dijeta ne sme da podrazumeva unošenje manje od 1.200 kacl i mora zadovoljavati sve potrebe organizma u toku dana.

Ne zaboravite pravilo: pravilna ishrana + pravilna fizička aktivnost + briga za ceo organizam = zdravlje i lepota.

_________________
Što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. Luka 18:27

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
avatar
HappyGirl

Broj poruka : 13525
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu