Ishrana i aktivnost u trudnoći

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 17/2/2012, 00:04

Pre mesec dana sam našla na veoma dobro praćenje ishrane po nedeljama. Imala sam nameru da svaku nedelju prevedem, pa da postavim, ali nikako mi se ne da, tj. mrzi me.
Evo sad čitam da u 19-oj je vrlo bitno za bebu da unosimo masti. Međutim masti koje su čvrste na sobnoj tempetaturi izbegavati (margarin, maslac, masna mesa...), a jesti više namirnica koje sadrže nezasićena masne kiseline-orahe, maslinovo ulje, ribu...
Evo linka http://similac.com/pregnancy/19-weeks-pregnant
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Orline taj 20/3/2012, 21:52

Dobar link, miro...

KO je ono pominjao da ne sme propolis u trudnoći?

Ja imam nekog meda sa mleči i propolisom, pa sam mislila da to dokusurim, ali mi se negde mota taj propolis...
avatar
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 46
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 20/3/2012, 23:13

Ma, moja drugarica (inače pedijatar) je alergična na med, pa je ona tu priču ispričala mojoj sestri. Objasnila joj je da je moguće da je to zato što je njena majka u trudnoći koristila propolis, a na faksu im je neki prof pričao o tome da većina dece čije su majke koristile propolis u trudnoći, kasnije budu alergična na med i mlečne proizvode.
Dugo sam tražila po internetu i nigde, ali nigde nisam našla potvrdu za tu tvrdnju. Međutim, saznala sam i da se nije puno ni istraživalo. Ja sam morala dva puta da koristim propolis. Bilo je ili da ode na pluća, pa da dobijem temperaturu.... ili da se bacim na propolis.
Možda bi drugarice mamice koje su koristile propolis (a znam da ih ima) mogle da se prijave ovde, pa da vidimo da li je i jednoj od njih dete alergično.
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 24/3/2012, 13:08

Jedno pitanjce devojke,

Meni je hematolog prepisao folnu i B vitamin pre VTO i da se javim u 8 nedelji, e sad ja sam juce saznala da je VTO uspela i dr mi je dala mamavit koja vec sadrzi to. Pitala sam je da li da nastavim sa ovim sto je hematolog rekao ona je rekla da da.
Da nije to prevelik unos vitamina, sta mislite? Mamavit, folna, beviplex?
Napominjem da pijem glukophage i zato imam manjka vitamina B ali bas toliko da ga unosim?
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 7/4/2012, 02:57

Shenon, ispiškićeš višak, ne brini. Samo pazi kod A, E i D vitamina da ne preteraš, jer se oni zadržavaju u telu, a višak može naškoditi.
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 7/4/2012, 03:06

Energetske potrebe u trudnoći

Energetski unos u trudnoći mora biti dovoljno veliki da bi omogućio dovoljno energije za:
povećani intenzitet metabolizma majke
formiranje rezervi masti kod majke i fetusa
štednju proteina kao osnovnih organskih gradivnih materija u organizmu.

Da bi se sprečilo trošenje proteina potreban je minimalni energetski unos od 36 kcal/kg dnevno.

Tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće (od 4. – 9. meseca) se preporučuje dodatni unos od 300 kcal dnevno, tako da ukupne energetske potrebe iznose oko 2200-2500 kcal dnevno (10-15% povećanja).

Ovakav unos ne zadovoljava energetske potrebe izrazito krupnih i fizički akltivnih žena, čije potrebe ponekad dostižu i 3000 kcal dnevno.

Potrebe za unosom proteina u trudnoći

Preporučeni unos proteina u trudnoći iznosi oko 60 g dnevno (povećanje od 10-15 g dnevno u odnosu na ženu koja nije trudna). Smatra se da je dobro povećati unos proteina i pre nego što dođe do trudnoće (radi zadovoljenja inicijalnih potreba). Povećan unos proteina je potreban da bi se zadovoljile potrebe nastale usled:
brzog rasta fetusa
uvećanja materice, mlečnih žlezda i placente
povećanja ukupne količine proteina krvi koje nastaje usled povećanja ukupne zapremine krvi majke i fetusa za 40-50%
formiranja amnionske tečnosti
formiranja rezervi potrebnih da se trudnoća iznese do predviđenog termina, obavi porođaj i započne laktacija (dojenje)

Glavni izvor proteina su namirnice koje sadrže kompletne proteine (mleko, jaja, sir, meso). Ove namirnice, istovremeno, obezbeđuju i druge nutritiente: kalcijum, gvožđe i vitamine grupe B.
Dodatni izvori proteina se mogu obezbediti iz povrća (mahunasto povrće) i žitarica.

Potrebe za unosom masti u trudnoći

Rast i razvoj tkiva, naročito formiranje struktura ćelijskih membrana nervnih ćelija ploda, zahteva odgovorajuće povećanje unosa esencijalnih masnih kiselina.

Doziranje dodatnih količina esencijalnih masnih kiselina je strogo individualno i preporučuje se sprovođenje pod nadzorom stručnjaka.

Postoje mišljenja da je korisno da se povećani dnevni unos esencijalnih masnih kiselina obezbedi suplementacijom (veštački preparati) jer to olakšava doziranje i smanjuje rizike od velikog povećanja energetskog unosa, kao i od unosa neželjenih vrsta masti (zasićene masne kiseline, holesterol).

Potrebe za unosom minerala u trudnoći

U toku trudnoće potrebno je da organizam majke na raspolaganju ima dovoljne količine svih minerala i oligoelemenata.

a. potrebe za unosom gvožđa u trudnoći
Poseban značaj u ishrani trudnica ima gvožđe. Potrebe za unosom gvožđa u trudnoći se povećavaju za jednu trećinu i iznose 27 mg dnevno. Ponekad je potrebno da trudnica, pored hrane bogate gvožđem, uzima dodatne preparate gvožđa (suplementacija) u dozama od 30-60 mg. Ukoliko trudnica ima već prethodni nedostatak gvožđa (različiti tipovi anemija) preparatima se dnevna doza podiže do 200 mg dnevno. Korišćenje preparata gvožđa se mora obavljati uz kontrolu lekara uz redovne hematološke analize (praćenje koncentracije hemoglobina), zbog rizika od nastanka anemije usled hemodilucije (zapremina krvi se povećava i do 50%). Obezbeđivanje dovoljne količine gvožđa u hrani (jetra, meso, jaja, zeleno povrće) omogućava i formiranje rezervi gvožđa u jetri fetusa potrebnih za vreme nakon porođaja.
Povećan unos gvožđa (pogotovo suplementacija) može imati neželjene posledice poput pojava gastrointestinalnih problema (muka, gađenje, povraćanje) i otežane apsorpcije drugih oligoelemenata, naročito cinka (kompetincija za isti transportni sistem sa gvožđem u sluznici creva).

b. potrebe za unosom kalcijuma u trudnoći

Suprotno ranijim mišljenjima, trudnice treba dnevno da unose 1000 mg kalcijuma, što je jednako uobičajenom dnevnom unosu žena u dobu od 19. do 25. godine.
Dnevni unos kalcijuma, koji je ima veliki broj uloga (neophodan za formiranje koštanog tkiva, za koagulaciju krvi, mišićne kontrakcije i brojne druge metaboličke funkcije), se ne mora povećavati jer povećane potrebe majke istovremeno povećaju apsorpciju kalcijuma iz creva.
Kalcijumom bogate namirnice su mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće.

Potrebe za unosom vitamina u trudnoći

U trudnoći postoje povećane potrebe za vitaminom A, vitaminima B-kompleksa, vitaminom C i vitaminom D. Ukoliko su povećane potrebe za ovim vitaminima zadovoljene, organizam trudnice će na raspolaganju imati i dovoljne količine vitamina E i K.

Vitamin A u trudnoći

Dnevne potrebe za vitaminom A u trudnoći iznose 770 g RE (retinol- ekvivalenata). Ova količina se obezbeđuje kvalitetnom ishranom i jednaka je onoj koju obično unose žene.
Slabo uhranjene trudnice i one sa višeplodnom trudnoćom moraju povećati unos jer vitamin A je neophodan za razvitak ćelija, razvoj epitelnih tkiva, formiranje i razvoj kostiju i zuba.
Namirnice sa visokim sadržajem vitamina A su jetra, jaja, puter i margarin, tamnozeleno i žuto povrće, voće...

Vitamin D u trudnoći

Tokom trudnoće se mogu povećavati potrebe za kalcijumom i fosforom neophodnim za formiranje skeleta fetusa (u zavisnosti od izlaganja dnevnom svetlu). Zato se povećavaju i potrebe za unosom vitamina D koji povećava apsorpciju i iskorišćavanje ovih minerala. Dnevni unos unos ne sme biti manji od 5g (200 IU).
Hrana bogata vitaminom D je mleko, jetra, jaja i neke vrste margarina.

Vitamini B-kompleksa u trudnoći

Tokom trudnoće su potrebne dodatne količine vitamina B-kompleksa (mada ih kvalitetna ishrana obezbeđuje u dovoljnim količinama). Vitamini B-kompleksa su neophodni koenzimski faktori u brojnim metaboličkim reakcijama uključenim u energetski metabolizam, sintezu tkivnih proteina i funkcionisanje nervnog i mišićnog tkiva.
Posebno su povećane potrebe za unosom folne kiseline tokom trudnoće. Da bi se sprečio nedostatak folne kiseline (posebno kod višeplodnih trudnoća) i nastanak malokrvnosti majke (megaloblastna anemija) korišćnjem preparata se dnevno obezbeđuje višestruko veća doza od standadne doze za odrasle (600 g umesto 400 g dnevno). U poslednje vreme se smatra da dovoljne doze folne kiseline u trudnoći mogu pomoći u prevenciji teških urođenih nervno-koštanih poremećaja (spina bifida i anencefalija).

Vitamin C u trudnoći

Dnevne doze vitamina C se u trudnoći povećavaju sa standardnih 75 mg na 85 mg dnevno. Na taj način se organizmu trudnice stavlja na raspolaganje dovoljna količina ovog vitamina koji je veoma važan za razvoj vezivnih tkiva i vaskularnog sistema, kao i za povećanje apsorpcije gvožđa u trudnoći.
Izvori vitamina C su sveže voće i povrće.

PROBLEMI VEZANI ZA ISHRANU U TRUDNOĆI

U toku trudnoće mogu nastati brojni funkcionalni problemi gastro-intestinalnog trakta.

Najčešći poremećaji gastrointestinalnog trakta u trudnoći su:
mučnina i povraćanje (oko 50% trudnica)
opstipacija (zatvor)
hemoroidi
nadimanje u želucu...

Većina ovih poremećaja nema ozbiljne posledice te prolaze same po sebi, ili uz promene režima ishrane i ponašanja.

PROMENE U TELESNOJ MASI TOKOM TRUDNOĆE

Tokom trudnoće dolazi do povećanja telesne mase koje prosečno iznosi 11-16 kg (uz velike individualne varijacije). Povećanje telesne mase se dešava usled povećanja mase struktura majke i fetusa. Nacionalna akademija nauka SAD preporučuje da se veličina povećanja telesne mase uskladi sa telesnom masom trudnice pre trudnoće po sledećem principu:
žena normalne težine pre trudnoće treba da poveća masu za 11.5-16kg
žena ispod normalne težine pre trudnoće treba da poveća masu za 13-18kg
žena iznad normalne težine pre trudnoće treba da poveća masu za 7-11.5kg
Analize pokazuju da se povećanje telesne mase tokom trudnoće postiže na račun vode (62%), masti (31%) i proteina (7%). Najveći deo vode se nalazi u strukturama koje su vezane za fetus (oko 2/3). Trećina vode koja se nalazi u tkivima majke može se nakupljati u donjim ekstremitetima, ali se i pored toga ne preporučuju ozbiljne restrikcije unosa vode i soli.
Značajan medicinski problem predstavlja pojava gojaznosti nakon porođaja, jer postoji rasprostranjeno mišljenje da porodilje treba da održavaju istu telesnu masu i nakon porođaja (to predstavlja garanciju da će majčino mleko biti kvalitetno, i da će novorođenče dobro napredovati!).
Brojna istraživanja su dokazala da postepeno smanjenje težine nakon porođaja (0.5kg nedeljno) ne utiče na kvalitet mleka i napredovanje novorođenčeta, a istovremeno ima povoljan efekat na zdravlje majke.avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 7/4/2012, 10:39

Mirjana hvala puno!!!
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od dr mali pariz taj 7/4/2012, 15:05

Šenon, ako ti je hematolog zbog neke mutacije prepisao folnu, onda ti sigurno neće škoditi unos i kroz mamavit, koji ima manje folne nego folnak.
Sa rastom trudnoće i potreba za folnom je veća.

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još  
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
avatar
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 40
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 7/4/2012, 19:38

Znam da mi treba folna ali ja pijem i folnak i 2x1 beviplex i mamavit (koji ima sve). Hematolog jeste prepisao folnak i beviplex i rekao da se javim 8 nedelja nakon transfera a u medjuvremenu mi u Frontu dali mamavit.
Posto taj mamavit ima b vitamina kao i beviplex ja sam samoinicijativno izbacila jednu tabletu beviplexa i pijem samo jednu pa cu u maju zakazati kod dr Miljica. A folnu isto pijem u prevelikim kolicinama, ali ako se izbacuje mokracom visak onda nema veze.
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od dr mali pariz taj 7/4/2012, 19:45

ako piješ folnak plus mamavit koji ima manje folne-to nimalo nisu prevelike količine.

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još  
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
avatar
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 40
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 1/5/2012, 19:58

Hmmmm, valjda i sex moze da se svrsta u aktivnosti pa da ne otvaram novu temu Embarassed

Zanima me vase misljenje pogotovo kad je trudnoca ostvarena vantelesnom.
Mislim, cekale smo jako dugo, beta pozitivna i onda dodje strah od svega...

Sta su vam dr savetovali?

Ja sam 4 god cekala na pozitivnu betu, presrecna bila kad sam docekala i cuvala se svega, doktor mi je branio seks i u toku stimulaciju sve do 1 ultrazvuka u 7. nedelji za srcanu radnju. Posle mi niko nista nije rekao a ni ja nisam pitala jer nisam htela da rizikujem.
Medjutim danas nismo uspeli da se suzdrzimo Embarassed Pao s... bez mog orga... jer se bojim kontrakcija...
Mozda sam trebala sacekati drugi ultrazvuk i pitati dr ali eto nisam...
Koja su vasa misljenja, treba li biti opusten ili oprezan?
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od lilly13 taj 1/5/2012, 22:45

i ja sam planirala pitati dr na kontroli šta on misli o sexu
znam da smo teško došle do trudnoće, ali stvarno imam poteebu. Ako dr kaže NE, izdržaću, šta da radim Rolling Eyes

Moje razmišlajanje, hm, pa pošto se VTO trudnoće tretiraju kao i normalne i ako nema nekih dodatnih komplikacija ne vidim zašto ne, ...
Meni nije jasno šta je kod sexa sporno penetracija ili orgazam?
avatar
lilly13

Broj poruka : 1504
Godina : 36
Location : Banja Luka
Datum upisa : 29.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Orline taj 1/5/2012, 22:53

Večita dilema. Very Happy
Neke moje drugarice koje su prirodno "iz prve" ostale trudne su imale različite stavove. Jedna nije dala mužu da joj pridje devet meseci, dok je druga imala redovne odnose skoro do pred porodjaj.
Ja nisam imala tu dilemu, olakšano mi je odsustvom muža Laughing
I ginekolozi imaju različite stavove, posebno kod nas sa IVF-a. Dok jedni tvrde da se treba ponašati normalno ako nema komplikacija u vidu hematoma ili krvarenja, tj. pretećeg pobačaja, drugi su za to da se suzdržava u prvom trimestru. Za drugi nisam čula da je neko branio ako je sve u redu.
Mislim da orgazam pravi veći problem zbog kontrakcija uterusa, nego sam penetracija. Naravno, agresivna i strastvenija penetracija takodje može da smeta.
Ne znam šta da vam kažem, meni i da je muž bio tu, ne bismo mogli, em sam imala hematom, em veliki cervikalni polip koji bi sigurno prokrvario.
Kad dodje biće vreme za AC, pa ni tada nema ništa od sex-a, to je sigurno.
Vi za svaki slučaj pitajte i vaše ginekologe, pa da razmenimo iskustva.
avatar
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 46
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 1/5/2012, 23:52

Ja nisam ni pitala. Tu smo temu zatvorili onog dana kad sam krenula sa stimulacijom. Puno puta mi "padne na pamet", ali biće dana za megdana, a onda će stvarno biti tektonskih poremećaja Laughing
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 2/5/2012, 09:46

Hvala devojke. Mislim da je orgazam veca dilema nego penetracija zbog grcenja materice.
U mom slucaju muz ne navaljuje vec sam ja problem, cak i sanjam pa mi se desava u snu da skoro dodje do hmm.. zadovoljstva Very Happy
Vrlo neodgovorno s moje strane sto nisam sacekala da me dr pregleda.
Suzdrzacu se do sledeceg ultrazvuka pa javljam sta dr kaze.
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mali Princ taj 2/5/2012, 10:31

Meni je dr rekao NE.
A za prirodne trudnoce je rekao ako nema nikakvih tegoba moze - ali bez jake penetracije i bez ejakulacije unutra.
avatar
Mali Princ

Broj poruka : 1962
Godina : 43
Location : Bgd
Datum upisa : 10.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od lena taj 2/5/2012, 11:29

shenon :: Mislim da je orgazam veca dilema nego penetracija zbog grcenja materice.
U mom slucaju muz ne navaljuje vec sam ja problem, cak i sanjam pa mi se desava u snu da skoro dodje do hmm.. zadovoljstva Very Happy
Vrlo neodgovorno s moje strane sto nisam sacekala da me dr pregleda. Suzdrzacu se do sledeceg ultrazvuka pa javljam sta dr kaze.

Ne mora da znaci da je org. vece dilema nego penetracija - zbog pritiska na grlic, a posteljica bila nisko, meni su rekli da bi upravo penetrac. bila rizik - DAKLE, NISTA SEX!!! I mi smo stavili tacku na tu vrstu aktivnosti od pozitivne bete... Bogami, jos traje ta tacka ...

Uostalom, ima org. i bez penetr., je l' tako?

Shenon, ja sam se plasila sta sve sanjam! Mogla sam da se zakunem da sam osecala grcenje materice nakon "tih" snova. Dr samo odmahnula rukom na te moguce org. u snu!
avatar
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od lena taj 2/5/2012, 11:30

A padaju mi na pamet i moguce infekcije, koliko god da ste dugo zajedno, verni, cisti, uredni, odgovorni i sta sve ne... Ipak je drugo stanje, drugo stanje!
avatar
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 2/5/2012, 14:27

Sinoć sam čitala u knjizi "Šta da očekujete dok čekate bebu". Ni akušeri nemaju jedinstven stav, zbog toga što može da se desi i da dođe do spontanog. I to ne samo zbog grča od orgazma, već i zbog vaginalnih infekcija, bakterija u mokraći koje se mogu dobiti u toku odnosa, itd. Tako da je Lena u pravu.
A "te" snove sam imala i ja...jedan za sad'


Poslednji izmenio Mirjana dana 2/5/2012, 17:21, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od lena taj 2/5/2012, 16:58

Mirjana :: A "te" snove sam imala i ja... jedan za sad"

Ha, ha Hm, hm ... Mirce, Mirce, ma da ti nisi od onih sto se uvek zaustavljaju na "imala sam 1"?! Ajd, spasava te ono "zasad"!!! Very Happy
avatar
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Mirjana taj 2/5/2012, 17:22

lena ::
Mirjana :: A "te" snove sam imala i ja... jedan za sad"

Ha, ha Hm, hm ... Mirce, Mirce, ma da ti nisi od onih sto se uvek zaustavljaju na "imala sam 1"?! Ajd, spasava te ono "zasad"!!! Very Happy
Ju Embarassed Embarassed Embarassed Ko vam je rekao? lol!  b  b  b
avatar
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 41
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od darija79 taj 3/5/2012, 09:33

Sad mi je lakse,definitivno nema sex do Nove Godine  b
Meni je i u prvoj trudnoci dr. zabranio sex od 4 meseca zbog skracenog grlica,tako da mi nece tesko pasti.
A kad smo kod snova i ja sam imala jedan Embarassed .....ali vredan,pa sam krivila samu sebe zbog toga.
Definitivno smo ugrozene,bice sex na pretek...samo da se nase bekane rode zive i zdrave Very Happy
avatar
darija79

Broj poruka : 474
Godina : 38
Location : Vojvodina
Datum upisa : 28.12.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Botox taj 3/5/2012, 09:51

mi smo imali samo jednom sex za sada i to za uskrs Very Happy
uopste mi se ne sexa aon je napaljen ko spanska musica
tacno mi dodje da ga raspizdim necim u glavu i zakljucam u orman dok se ne porodim
al dobro
rekla sam mu da izdrzi jos malo da mi se ne penje po nervima, pa cu razmisliti u drugom trimestru
cital;a sam da je tada sex uglavnom bezpedan, nego eto, treba se cuvati u tom prvom
i objasnim mu da je to sad sve tamo dole fragilno a on samo na sex misli.... muski mozak
avatar
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 32
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od shenon taj 3/5/2012, 10:48

Laughing Laughing Laughing E Bojana crkoh ti od smeha. Kod nas obrnuto, ovaj moj bezi od mene!  b  b  b
avatar
shenon

Broj poruka : 448
Datum upisa : 16.11.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Botox taj 3/5/2012, 10:51

hehe, rekla sam mu da cita malo po netu, da nisam jedina koja ne da lol! lol! hahahaha, reko, mozda mu bude lakse Very Happy
avatar
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 32
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Ishrana i aktivnost u trudnoći

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu