TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Strana 1 od 40 1, 2, 3 ... 20 ... 40  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 13/4/2009, 09:47

Štitna(tireodna)žlezda jedna je od najveći žlezda u našem tjelu,smještena je na prednjoj strani vrata,između grkljana i gornje ivice grudne kosti.
Zadužena je za lučenje hormona tironina(T3),tiroksina(T4)i kalcitonina,veoma važnih za pravilnu funkciju ljudskog organizma.Hormoni štitne žlezde djeluju snažno na razmenu materija i hemijske procese u organizmu,a značajni su i za razvoj centralnog nervnog sistema.Funkcionalna sposobnost i aktivnost štitne žlezde proveravaju se određivanjem bazalnog metabolizma,koji je ubrzan u slučaju Bazedovljeve bolesti,a usporen u slučaju miksedema.

PREVENCIJA
U slučaju hipotireoze nema pravih preventivni mjera i njen nastanak je praktično nemoguće spriječit.Važno je da se bolest što ranije prepozna i da se spriječi nastanak komplikacija.Kod urođene hipotireoze,kao posledica neprepoznavanja bolesti javlja se kretenizam,koji je na sreću danas sve rjeđi i zbog toga što se nivo TSH hormona određuje odma nakon porođaja,što rezultira pravovremanim započinjenjem terapije.Što se tiče hipertireoze,vredi pomenuti da su pušači izloženi dvostruko većem riziku kod pojave Bazedovljeve bolesti.Ukoliko postoje simptomi hipertireoze,treba smanjiti količinu stresa,izbjegavati kofein i ostale stimulativne supstanice i svakako ostaviti cigarete.


HIPOTIREOZA-nedovoljno aktivna tiroidna žlezda
Ova žlezda utiče na gotovo sve telesne funkcije,uključujući rast,energiju,težinu plus,nivo holesterola,kao i zdravlje kože,očiju i kose.Hormon tiroksin transportuje se u sve ćelije,a kada njegov nivo opadne,ceo organizam usporeno radi što izaziva konstantan osjećaj umora.Nedovoljna aktivnost štitne žlezde naziva se Hipotiroidizam,a javlja se 20 puta više kod žena nego kod muškaraca.Hipotireoza može biti primarna,sekundarna i tercijarna.Primarna hipotireoza nastaje kad poremećaj u samoj žlezdi uzrokuje smanjenje proizvodnje hormona;sekundarna se javlja u slučaju poremećaja rada žlezde hipofize koja ne luči dovoljno hormona TSH,neophodnog za funkcionisanje štitnjače.Tercijarnu hipotireozu uzrokuje poremećaj u funkciji hipotalamusa,dela mozga koji reguliše rad hipofize i izlučivanja hormona TRH.

Uzroci hipotireoze
Najčešći uzroci su upalni procesi koji oštećuju ćelije tiroidne žlezde,pa ona nije u stanju da proizvodi dovoljanu količinu hormona.U mnogim slučajevima reč je o autoimunoj bolesti koja se zove HAŠIMOTOV tiroiditis.Događa se da se naš imunološki sistem zbuni i umjesto da napada infekciju,okreće se protiv organizma.U rjeđim slučajevima hipotireodizam nastaje kao posledica terapije za preterano aktivnu štitnu žlezdu.

Simptomi
Najčešći simptomi nedovoljnog rada štitne žlezde su:umor,povećanje tjelesne težine,mentalna usporenost,suva koža,opadanje kose i obrva,depresija,optipacija,zimogrožljivost obline i neredovne menstruacije.Ponekad je žlezda uvećana,jer se trudi da proizvede više tiroksina,pa nastaje gušavost.

Lečenje
Lečenje podrazumeva svakodnevno uzimanje tableta tiroksina,ali važno je i utvrditi pravu dozu,Ukoliko se pretera,može se previše pojačati aktivnost štitne žlezde,ali ako se ne uzima dovoljno neće se ublažiti nepovoljni simptomi.S obzirom na to da postoji smanjno lučenje hormona tiroina i tiroksina,veoma je važno ishranom unositi jod.Nedeljna potreba za jodom iznosi 1 mg.

HIPERTIREOZA-pojačano lučenje hormona štitne žlezde
Hipertireoza je stanje prekomjernog stvaranja hormona štitnjače,koje je relativno često kod žena između 20.i 50.godine života,a u poslednje vreme sve se češće javlja i kod muškaraca.Najčešće je posledica autoimunog procesa tokom kojeg tjelo ne prepoznaje štitnjaču kao svoju strukturu,pa proizvodi antitjela protiv nje,što ima za posledicu prekomjernu stimulaciju njene funkcije.

Uzroci hipertireoze
Najčešći uzorak hipertireoze (70-80% oboljelih)jeste autoimuna bolest štitnjače(Morbus Graves Basedow)a ređe toksična noduralna ili multinodularna gušavost kada jedan ili više čvorova u štitnjači postaju prekomjerno aktivni i izlučuju višak hormona.Hipertireoza može nastati i kada tumor hipofize(adenom)povećano svara TSH koji stimuliše stvaranje hormona štitnjače.

Simptomi
Povišen nivo tiroidnih hormona odražava se na funkcionisanje kompletnog organizma a posledica je ubrzanje metabolizma.Bolesnici se najčešće žale na nervozu,nemir i emocionalnu nestabilnost,nesanicu,pretjerano znojenje i slabo podnošenje vrućine,ubrzan rad i lupanje srca,ačestale stolice,malaksalost,gubitak težine bez obzira na pojačan apetit,tanku kosu koja biva proređena i često opada,krte nokte, nepravilan menstrualni ciklus........

Lečenje
Hipertireoza se leči antitiroidnim lekovima,radioaktivnim jodom ili hiruškim putem.
Može se propisati i sedativ kako bi se pacijent umirio.Adrenergički blokatori služe za kontrolu simptoma tremora,nemira i tahikardije.Radioaktivni jod je lek izbora za osobe srednjeg doba i žene koje nisu trudne.Primenju je se oralno,obično u manjoj dozi.


ISHRANA
Treba uzimati bjelančevine u količini 1-1,5g po kilogramu tjelesne težine.Hrana treba da je kalorična jer bolesnici gube u težini.Potrebno je unijeti oko 4.000 kalorija dnevno.Vitamini,naročito B i C moraju da se uzimaju u dovoljnoj količini,a treba piti od 2-3L tečnosti dnevno.

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 13/4/2009, 09:49

t


Poslednji izmenio sami dana 7/4/2010, 21:16, izmenjeno ukupno 1 puta

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od natalija taj 13/4/2009, 18:14

Ja imam hipotireozu skoro 9 godina, sa dobrom dozom leka ne osećam bitne probleme, inače sam pred stimulaciju za vantelesnu pojačala dozu sa 100 mg, na 125 mg, Štitna je radila super, ali sada pred novustimulaciju sam morala da smanjim dozu jer mi je tsh 0.017, što znači da sam predozirana. pet dana sam prestala sa letroksom, zatim sam nastavila radnim danima da uzimam 100 mg, a vikendom 125 mg.
Posle pet dana pauze radila sam tsh i ft4, rezultate očekujem sutra

natalija

Broj poruka : 704
Datum upisa : 18.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 13/4/2009, 21:22

Odma si krenula sa tako visokom dozom Letroxa.
Ja trosim Letrox nepun mjesec dana i to 25mg
znaci jednu tabletu polam na 4 djela.
Koliko znam normalna vrednost je od 0,4-4,0 znaci tvoj TSH je dobar.
Ja u Petak idem vadit nalaz a u subotu kod Endokrinologa ako mi se bude snizio tsh krecem,nakon menge sa pripremama za VTO

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od HappyGirl taj 13/4/2009, 21:46

sami ::Ako imate bilo kakvi problema vezani za štinu možete ovdi pisat,
nadam se da ce nam Admin to dozvoliti?

Joj sami draga, ma ko još mari za administratora .Radi šta ti volja i uživaj Wink Very Happy

_________________
Što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. Luka 18:27

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."

HappyGirl

Broj poruka : 12802
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 13/4/2009, 21:50

lol! Hvala Happy love ljubav

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od natalija taj 14/4/2009, 17:13

Pa nije u redu, tsh mi je kao što sam napisala bio 0.017 a ide od 0.4- 4.0 tako da sam morala da smanjim dozu letroksa.

Početna doza pre 8 godina mi je bila 0,50mg letroksa, pa se kasnije pojačavala.a evo sada se smanjuje.

Danas sam dobila rezultat posle 5 dana ne uzimanja terapije
TSH 0.30
FT4 12.2
Sada sam na dozi od 100 mg

natalija

Broj poruka : 704
Datum upisa : 18.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 14/4/2009, 20:26

Bas te u potpunosti ne razumem!
Ako je normalna vrednost 0,4-4,0
onda ti mora biti u redu to je u granicama normale.
Ajde ti napisi i vrednoti posto svaki labaratorij ima svoje vrednosti.

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 14/4/2009, 20:44

Evo sad cu ti ja napisat svoje vrednosti:
Prvi put kad sam radila TSH bio je:5,261 a njegova normalna vrednost je 0,470-4,640 znaci da mi je visi od normalne vrednosti.
Posle sam radila T3-1,8 -Ref,Vred.-1.2-2,7 znaci uredu
T4-87,3-ref,vred.-52-172 i ovaj je uredu
Mat-Mikrozomalana At<10 -----<34 rekli su da je i ovaj uredu
FT4-15,7 ref,vred-10,3-23,1 uredu
FT3-6,53 ref,vred-2,3-6,3 ovaj je blago povisen
Ponovni TSH -6,59 ref,vred-0,4-4,0 znaci povisen
Gledajuc tvoje nalaze izgledaju mi odlicno,no dobro znam da primas terapiju ali znaci da si dovela štitnu u red i ne treba da se brines

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od natalija taj 15/4/2009, 17:47

Pa ne može biti u redu ako je meni tsh 0,017 a počinje od 0,4- 4,27. meni je sada TSh bio ispod normale, a prvi put kada su mi otkrili bio je 10,7 i počela sam sa malom terapijom, a godinama mi se polako povećavala terapija, bio je u redu neko vreme, ali sada sam predozirana i moram da smanjim terapiju da bih tsh dovela u raspon od 0,4 - 4,27


0,4 je više od moje 0,017 (prosto rečeno ja sam baš na nuli a normalno je da imaš 0,4. Kada je TSH ispod referentnih vrednosti to znači da je u pitanju hipertireoza(ubrzana funkcija), a kada je viši od referentnih vrednosti onda je HYpotireoza(smanjena funkcija)


I sada mi je 0,30 što je opet ispod 0,40 znači još malo pa sam u referentnim vrednostima.


Ja sam odavno žlezdu dovela ured što sam ti gore i napisala, bitno je samo što pre otkriti i početi sa lekovima kasnije se živi normalno samo povećavaš ili smanjuješ dozu.

natalija

Broj poruka : 704
Datum upisa : 18.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 17/4/2009, 16:43

v Natalija,0 apsolutno nisam racunala  b mislila sam na 17 a ono 0,17 tek sad vidim v u potpunosti si upravu.
Evo i ja sam danas uradila nalaz tsh,snizila sam ga dosta neznam hocul moci krenut u postupak.Sutra idem kod Endokrinologa i vidjecu sta ce mi reci Rolling Eyes
Danasnji TSH je 4,14 a vrednost mu je od 0,4-4,0 znaci za 14 mi je visi.
Koliko je tebi trebalo vremena da dovedes stitnu u red?

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nabla taj 18/4/2009, 03:15

Sami, preporucuje se za reprodukciju da TSH bude do 2.5, bez obzira sto su ref. vrednosti do 4.
Prekopirala sam sta je meni Radoncic o tome pisao na temi koju je postavila Orline na pdf Zenski sterilitet.

nabla

Broj poruka : 2812
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nabla taj 18/4/2009, 03:18

Evo:
Citat:
Nadalje, kako je TRH (tireotropni hormon koji potiče stvaranje TSH) zajednički deliberator oba hormona, jako je važno da i TSH bude u granicama normale, što je po novijim podacima optimalno na oko 2-2,5IU (normala za mnoge laboratorije je do 4,5, pa i 5, ali je za reprodukciju bitno da je niži).

nabla

Broj poruka : 2812
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od natalija taj 18/4/2009, 12:31

U pravu je nabla, mora ti biti oko 2 da bi krenula u postupak.

natalija

Broj poruka : 704
Datum upisa : 18.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 18/4/2009, 13:44

Evo danas sam bila kod Endokrinologa i povisila mi dozu Letroxa,
3 dana cu trosit po 50ug a ostala 4 dana u sedmici 25ug Letroxa
Rekla mi da mogu poceti sa pripremama za VTO a pre samog odlazka u Skoplje da ponovim TSH i FT4 (za neki 15-20 dana)

Nabla da i meni su rekli da TSH dovedem do sredine normale.

Doktorica je bila jako ljubazna,radila mi UZ štitna je u savršenom redu i nebi trebalo da prestavlja veliki problem ova sadašnja visina TSH sa ovom dozom koju mi sad preporucila treba da se snizi tocno do te razine koja je potrebna za VTO
Tako mi rekla Doktorica yes
Da pitala me jos i za Prolaktin,i on povlaci TSH sa sobom.
Kada je pogledala nalaz i prolaktin je malo povisen,pitala me dal trosim sto:Dostinex rekla je da ce se sve to sredit za ovaj mjesec dana i da se ne brinem previse.

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nabla taj 19/4/2009, 11:42

Super ti je doktorica, retko koji endokrinolog koji se ne bavi problemom steriliteta, zna za te nove preporuke po pitanju visine TSH.
Za mesec dana ima da budes ko bombonica Very Happy

nabla

Broj poruka : 2812
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sami taj 19/4/2009, 11:57

Da nebla doktorica je stvarno za petice Wink
Nadam se da cu biti ko bonbona za mjesec dana yes
Ali su me bili i namučili sa ovim mojim tsh affraid
Sad mi preostaje da trosim lekove i cekam veštica kad ona stigne drugi dan se javljam svom Dr. i ako on bude imao isto misljenje kao i Endokrinolog
ubrzo bi putovali do Skoplja po svoje beba beba yes

Sami

Broj poruka : 4087
Godina : 41
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od _luna_ taj 27/4/2009, 13:07

Posle neuspele stimulacije kod Ljubica 2006.g. (jedan prazan folikul)
na pretragama ATG-AT 171,6 referentne vrednosti 0-1:100 titar.

Preporucuje 10 gr imunoglobulina,skida me s` dnevnog reda i preporucuje donaciju.
Tadasnji FSH 16,4.

Posecujem endokrinologa koji konstatuje da je sve u redu.
TSH 0,21 ref 0,3-5,5 mu/L
FT3 5,2 ref 3,1-6,5 pmol/L
FT4 22,9 pmol/L

Preskocicu detalje akcija u medjuvremenu,o tome cu u dnevniku.

Dakle:
Odlazim kod Vujovicke.
Nalazi od 12.03.2009,drugog dana ciklusa.

ATG-At 318,6 ref 0,0-25,3 IU/ml

Dijagnoza:Thyreoditis chr.lumph.Hashimoto susp.

Na ultrazvucnom pregledu,ima cvorica i vidljiva upala na levom reznju.

Po pitanju Hasimota za sada ne radimo nista,samo Cyclo Progynova 3 meseca,
i provera ima li folikula.

Nikada mi niko nije prepisao nikakvu terapiju za Hypotireozu!?
Za sada neka ostane na ovome ,ali moj cilj je da otklonim problem
implatacije jer mi ni donacija nije uspela.

Ima li devojke koja je pod terapijom uspela da zatrudni?

_luna_

Broj poruka : 89
Datum upisa : 08.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nabla taj 27/4/2009, 18:38

Luuuuna ff Very Happy

bas sam se obradovala kad sam videla nick Very Happy

Zao mi je za donaciju! Jesi uzimala neku terapiju u Pragu za ATg At? (antitireglobulinska?)

hashimoto kod nekih pravi problem, kod nekih ne. Ahana sa SC-a je imala i povisen fsh i hashimoto i Vujovicka je rekla da ne moze u tom trenutku na IVF dok ne sredi opste stanje organizma. Ona je nije poslusala i vec u narednom IVF-u ostala trudna i nije bilo nikakvih komplikacija tokom trudnoce. Ne znam da li je bila pod nekom terapijom.

A sta kazu Mardesic i Goca?

Ajde probaj da postavis tvoje pitanje na sajtu gde odgovara Radoncic! On se dosta razume u imunologiju.

nabla

Broj poruka : 2812
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od _luna_ taj 27/4/2009, 21:07

Ma,tu sam ja...pratim sve forume samo retko kad imam sta da kazem.
Kao sto rekoh,napisacu na dnevniku sta se izdesavalo pa cemo prokomentarisati malo.
zagrljaj

_luna_

Broj poruka : 89
Datum upisa : 08.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od natalija taj 28/4/2009, 17:44

Evo mene opet, začin u svakoj čorbi :)

Attg AT 514,00
Attg TPO 271,00
Dakle jaaako povišena. Ja sam kod Goce, na Fostimonu već treći dan. Internista me od njih zvala i rekla da su anitela verovatno bila razlog za prethodnu neuspešnu vantelesnu. rekla je da ćemo ih suzbiti kortikosteroidom (Pronizon 10 mg dnevno) Ja se nadam da će ovo upaliti.
prosto ne mogu da verujem da mi ovo nikada niko nije proverio ni pre ni posle vantelesne. a inače imam primer žene iz blže okoline koja nije imala dece dugo, i na kraju joj lekar prepisao kortikosteroide i ostala je trudna odmah tog meseca (to je bilo pre 20 godina)

Nije mi jasno kako se niko pre Goce i njenog interniste nije setio da mi da ovako0 nešto kada imam Hipotireozu već godinama, a samim tim i antitela. Još nešto, niko mi nije rekao da treba da pijem Selen, tek sada su mi rekli za to.

Baš su detaljni što me je oduševilo, i svašta nešto sam naučila kroz ovaj proces IVF

natalija

Broj poruka : 704
Datum upisa : 18.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nabla taj 28/4/2009, 20:37

Natalija, super za otkrice!!! Very Happy

Nisu te slali na razgovor sa Miljicem (hematologom)?

Nato, jel si na kracem ili dugom protokolu?


Luna, jedva cekam Dnevnik yes

nabla

Broj poruka : 2812
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od _luna_ taj 29/4/2009, 10:13

Natalija,nadam se da ce uspeti,samo napred.
Ni meni niko nije preporucio Selen.
Sa Pronizonom i Imunoglobulinom sam pokusala i nije upalilo.
U kom periodu pocinjes sa Pronizonom?

Nabla,napisah ga,ali sam preskocila dosta toga.Sve vise sam dezorjentisana.

_luna_

Broj poruka : 89
Datum upisa : 08.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nena beba taj 29/4/2009, 12:57

natalija, a zato selen?

nena beba

Broj poruka : 4741
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od nena beba taj 29/4/2009, 12:57

mislila sam "zasto"?

nena beba

Broj poruka : 4741
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: TSH-Štitna žlezda-Hipotireoza-Hipertireoza

Počalji od Sponsored content Danas u 22:48


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 40 1, 2, 3 ... 20 ... 40  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu