KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

+13
Ema78
Simona
plavaptica
Shizika
cicsa80
KoMetaK
MAAKKI
bubi80
caci
pcelica
missile
BiKsi :)
Vecka
17 posters

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 22/10/2013, 22:07

Milan je bio planirana i jako zeljena beba.
Trudnocu smo cekali 7 meseci. Nadali smo se pozitivnom testu za docek 2011te godine, ali smo se jako razocarali negativnim testom Rolling Eyes 
Nismo odustajali, narednih 2 nedelje radili smo svakog jutra testove i poredili crtice, zagledali i trazili nevidljivu crtu... da bismo resili da agoniju prekinemo za docek Srpske Nove godine i uradimo betu, ciji smo rezultat dobili samo par sati pre doceka. Beta je bila vrednosti 6667, a vec 2 nedelje nakon toga ugledali smo kako kuca nas malo srce 
Od 10te nedelje bila sam na terpaiji, pila sam utrogestan, a kako je trudnoca poodmicala, doza mi je bila povecavana.
Na pocetku trudnoce imala sam povisenu tt, do 38, a najcesce 37,5. Po objasnjenju dr, to je bila progestaronska t, koja se ponovo javila u trecem trimestru.
Od 7 meseca pocele su sumnje na manjak plodove vode. Pojedini dr su smatrali da imam manjak plodove vode, dok su drugi smatrali da je sve ok. Lezala sam na patologiji u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Moj dr bio je Dr. Ivan Bojovic, ali kako sam zbog mucnine, povracanja, sumnje na manjak plodove vode, oticanja nogu lezala na patologiji, svi lekari redom su me pregledali.
Kada sam zatrudnela imala sam 45kg (172cm visine), a porodila sam se sa oko 70, u trudnoci sam se ugojila oko 25kg.
Porodjaj je zavrsen zakazanim raskim rezom, 13. Septembra. Operaciju je uradio dr Ivan Bojovic, u Gradskoj bolnici na Zvezdari. Posle silnih peripetija i setanja po raznim lekarima da bih dobila ft1p, napokon sam skupila svu papirologiju. Indikacija za cr bla je moj poremecaj centra za ravnotezu, tacnije Menierov sindrom, trajno ostecen centar za ravnotezu i timpanoplastika (vestacka bubna opna), zbog cega moj orl hirurg smatra da je za mene porodjajni napon veoma rizican.
Nakon porodjaja carskim rezom, otpusteni smo kuci nakon 6 dana, 18. septembra bili smo kod kuce, da bih 25 dana nakon porodjaja zavrsila ponovo u bolnici pod rizikom da dobijem sepsu, zato sto mi jedan konac nije bio izvadjen i stvorila mi se upala trbusne duplje. Nakon oko 2 nedelje lezanja na ginekologiji, terapije koju nisam sigurna koja je bila, upala trbusne duplje je izlecena, ali sa tim i zaustavljena laktacija.
Pocinje nova borba, borba za nastavka, ili bolje receno ponovim pocetkom dojenja bebe, koja se za to vreme kod kuce navikla na flasicu, ja sam posumnjala da je beba mene zaboravila, tada su poceli razni strahovi. Tek skoro sa bebinih 3 meseca uspela sam da uspostavim ponovo laktaciju da beba ima bar 2 podoja dnevno, ali tada sam morala da prestanem sadojenjem jer se moje stanje sa centrom za ravnotezu pogorsalo, i ponovo su usledili napadi Menierovog sindroma. Od dojenja sam na svoju veliku zalost morala da odustanem, da bih mogla da pocnem da uzimam terapiju.

To je bilo ukratko o porodjaju i postporodjajnom periodu.
Moj sin sada ima 2god, veoma sam ponosna na njega iako cesto nisam sigurna da li sam dovoljno dobar roditelj za njega.

Ovo smo moj mali Mika i ja

[Only admins are allowed to see this image]

Ovo je slika mog malog princa Milana nekoliko sati nakon rodjenja
[Only admins are allowed to see this image]


Poslednji izmenio Vecka dana 29/9/2015, 03:23, izmenjeno ukupno 1 puta

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 22/10/2013, 22:40

Sad videh da nisam jos neke detalje napisala, a sada cu da dodam :)

Milan je rodjen 13.septembra, na rodjenju je imao 3250, 50cm dugacak, 38 obim glave.
Sa 2 meseca utvrdjeno je da ima bakteriju esherihiu coli, sumnja se na spazam creva, sto hirurg nije potvrdio.
Sa 3,5meseci na sistematskom utvrdjeno je da ima hipertonus. Na Institutu za Cerebralnu paralizu kod dr. Mele Vidakovic dobili smo dijagnozu i terapiju tek kada je imao 4,5meseci (toliko smo cekali na pregled), sa nepunih 6 meseci hipertonus je izlecen, Mika je poceo da se podize na dlanove dok lezi na stomaku i da puzi sa rukama savijenim u laktovima, a nogama savijenim u kolenima.
Prvi zubic izbio nam je sa 6 meseci.
Sa 8 meseci je prvi put stao na noge u krevecu.
Sa 10 meseci utvrdjeno je da ima pesak u bubrezima, nakon teze upale bubrega, temp. 40 koja je uporno trajal 5 dana, a on poceo da piski krv. Bio je na profilaksi godinu dana. Nakon izlaska iz bolnice (2 nedelje), utvrdjeno je da je u bolnici dobio Rota virus, zbog kog smo isli do 2 god na uz glave i mozga. Takodje je utvrdjeno da je dobio alergiju na krajvlje proteine, laktozu, jaje, zato sto je za vreme boravka u bolnici pored infuzije dobijao pogresne kasice, tj dobio je hranu koju mu ja jos uvek nisam uvela. Alergija na jaja trajala je do 11 meseci, sa 13 meseci mu je uvedeno jaje od kad vise nema alergiju. Alergija na kravlje mleko trajala je mesec dana, dok je alergija na laktozu potrajala 6 meseci.
Nekoliko puta nakon toga vracala mu se upala bubrega i urinarna infekcija. Sa godinu i 10 meseci zavrsili smo sa profilaksom.
Sa 14 meseci dobio je prvi put bronhitis, koji se ponavljao narednih 6 meseci. Alergotestovima utvrdjena mu je alergija na kakao, orahe i kikiriki, sto je ujedno najverovatnije bio uzrok njegovog visemesecnog bornihitisa. Alergija na kakao i kikiriki prosli su u roku od par meseci, dok alergiju na orahe jos uvek ima.

Zbog svih urinarnih infekcija i problema sa bubrezima, po savetu lekara dnevne pelene smo skinuli vec sa 14 meseci. Sa 21 mesec skinuli smo i nocne pelene.
Prve stamostalne korake napravio je sa 11 meseci, a prohodao je totalno sa 13.
Sa 12 meseci poceo je sam da jede kasikom cvrscu hranu.
Sa 18 meseci poceo je da prica i odmah sklapa recenice. Takodje u tom uzrastu sam je poceo da jede supu kasikom, viljuscicom ostalu hranu, da se skida.
Sa nepune 2 god poceo je sam da podize gacice i pantalonice posle piskenja (iako ga to jos uvek mrzi), sam da obuva carape (sto ga takodje mrzi, iako zna), i sam da skida i obuva papuce, sandale, cipele, patike. Pokusao je sam da veze pertle ali je sam uvezao cvorove.
Sa 2 god i par dana poceo je da razlikuje i imenuje boje. Jos uvek ih ne razlikuje najtacnije, ponekad ih mesa. Najjasnije razlikuje narandzastu, a nepogresivo zelenu i crvenu, zbog semafora.
Kolica smo takodje izbacili kada je napunio 2 god.
Sada smo u fazi oblacenja pantalonica i majica, iako ga to ne interesuje previse. VOli da sklapa kocke, a omiljene igracke su mu autici.
Imamo jedan veliki problem a to je sisanje palca, koji sisa od kada smo bili na institutu sa njegovih 10 meseci, a sisanje palca mu je ocigledno u svom bolu bio najveca uteha. Tada je odbacio cuclu i pocela je faza sisanja palca koje ne znam jos uvek kako da se resimo.
Milan mnogo voli drugu decu, svoje brace i sestre od tetki, ali isto tako i drugare. Nadam se da ce uskoro dobiti brata ili sestru, a sigurna sam da ce ga to jako ciniti srecnim.
Toliko za sad, pisacu jos. :)
Mnogo volim da pisem o svom malom andjelu!

[Only admins are allowed to see this image]

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od BiKsi :) 22/10/2013, 23:51

Vecka, sa srećom nek ti je otvaranje roditeljskog dnevnika i da vam se ubrzo ostvari želja da Milanu podarite brata ili sestru! I da od sada pa u buduće Milan više nema zdravstvenih problema, svaka čast šta ste sve pregrmeli!

cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet cvet 
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od missile 23/10/2013, 13:24

Vecka,

srećno otvaranje roditeljskog dnevnika!!! osmeh srce

Tvoj Milan je zaista sjajan i hrabar dečko, nek je živ i zdrav i nek uskoro dobije društvo! Wink

smajli angel
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 23/10/2013, 16:41

Hvala vam puno na dobrodoslici!
Imala bih jos puno toga da napisem o njemu, i o nama nama zajedno, ali ne znam odakle da pocnem, i kada da stanem da ne bih preterala.
Milan i ja smo danas zajedno sili haljinu. Ja sam drzala krojeve, on je po ivici papira crtao linije po platnu. Milan je moja desna ruka u svemu i sve radimo zajedno. Ukupno nekoliko dana za ove dve godine nismo proveli zajedno. Znam da ovo zvuci jako posesivno (i nadam se da cemo to brzo promeniti), ali ja Milana nikada ne ostavljam na nocenje kod bake i deke, ili nekog drugog, nikada ga ne ostavim na cuvanje dok bih ja obavila nesto, Milan i ja radimo sve zajedno. Milan sa mnom ide u kupovinu, na preglede, na druzenje, cak je i moj posao takav da on moze biti svakog trenutka sa mnom (drzim kreativne radionice za decu). Danas smo sili haljinu za mamu (tj za mene :) ), a popodne cemo zajedno da pravimo breskvice. Kada ga mm ili moji roditelji odvedu u setnju da bih ja mogla da obavim nesto ili jednostavno da se naspavam, nemam mira i totalno se izgubim dok on ne bude ponovo pored mene.
Sada imamo vec i problem odvajanje, jer sam ga jako vezala za sebe, ali i to cemo uraditi nezno i postepeno da njemu ne bi bilo tesko. Meni jeste jako lepo da je on svakog trenutka sa mnom, ali znam da moramo prekinuti tu "neraskidivu vezu". :)

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od pcelica 25/10/2013, 09:23

Vecka, srecno otvaranje roditeljskog dnevnika.
Milan je predivan decak. Da bude zdrav i snazan i da se uskoro resi i te preostale alergije.
Imas super posao i bas lepo sto Milan moze i to vreme da provede sa tobom.
ljubav
pcelica
pcelica

Broj poruka : 282
Godina : 45
Location : Novi Sad
Datum upisa : 17.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od caci 25/10/2013, 10:50

Dobro dosle na ove lepe strane.
Da ih ispunjavate samo sa lepim pricama o vasem uzrastanju.
Milan je sladak ko med.
Svasta ste toga prosli , neponovilo se.
ljubav ljubav 




caci
caci

Broj poruka : 4530
Godina : 42
Location : Tetovo,Macedonija
Datum upisa : 22.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 25/10/2013, 16:35

Hvala vam na dobrodoslici! osmeh srce smajli angel 

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od bubi80 27/10/2013, 13:39

Srecno otvaranje dnevnika!srca srca srca srca srca 

Milan je stvarno sjajan i hrabar mali decak! osmeh srce 

Svasta ste pregrmeli i nek to ostane iza vas!

cveće
bubi80
bubi80

Broj poruka : 521
Godina : 43
Datum upisa : 07.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od MAAKKI 27/10/2013, 19:50

Srecno otvaranje dnevnika, Milan je jedan veoma dobar decak smajli angel 
Zelim da vam se sto pre ostvari zelja za jos jednu seku bebe 
MAAKKI
MAAKKI

Broj poruka : 4783
Godina : 56
Location : ravnica
Datum upisa : 08.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od KoMetaK 27/10/2013, 21:20

Dobrodosla i neka je sa srecom otvaranje dnevnika!
NEka je MIlan ziv sdrav i srecan i da uzivate sa njim!
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 50
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od cicsa80 27/10/2013, 22:22

Vecka, sa srecom otvaranje dnevnika. Svasta ste pregurali a Milance prava hrabricina. likeit as 
Vidim da je u bolnici dobio rota virus. Zar nije bio vakcinisan?
Da vam se uskoro ostvari zeljica family b b b b b b b 
cicsa80
cicsa80

Broj poruka : 2716
Godina : 43
Location : Novi Sad
Datum upisa : 23.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 5/11/2013, 09:17

Hvala vam puno na dobrodoslici!

Nije bio vakcinisan za Rota virus. Dobio ga je sa 10 meseci, ne znam kada ide vakcina za to, ali niko mi nije ni spomenuo. Kako virus napada decu do 6god, a devojcica koja ga je nama prenela ima punih 6, nekoliko dana je bila pored nas i krevetu, a niko nije posumnjao da se o tome radi. Na zalost, i mi smo posle 5 dana prenosilo drugoj deci virus na institutu, cak i jednoj devojcici od 8god! Mika joj je bukvalno povracao po kosi dok je ona cucala pored njega pored kreveca i igrala se sa njim. Sad
Lepa vest je da je poslednji ultrazvuk mozga savrsen kao i predhodni, temenjaca mu se lepo zatvorila i sada nemamo brige vise oko toga. Opasnost je prosla. :)
ali, posto su nam s posle ukidanja profilakse vratile urinarne infekcije, vraceni smo na profilaksu. Nadam se, ne ponovo na godinu dana. Profilaksa mu jako srozava imuni sistem. Sad
sto se tice njegovog spazma creva, koji hirurzi i nutricionista nisu potvrdili, prirodno uspevamo da resavamo stvar, napokon posle 2 god. Milan sada ima 2god i skoro 2 meseca. Stalno smo bili na sirupu isilax, pio ga je po 10ana da mu se stolica uravnotezi, pa 10-20ana ne, za to vreme sve ponovo pocne mucno, pa se ponovo vratimo sirupu.
Razne metode nisu kratkorocno delovale, ali kako se vec navikao da svakodnevno jede supe i razno voce, unosi masnoce, napokon nam sada to i deluje. Sada mu se cak desi da se ukaki u gace. Da je druga situacija sada bih sigurno vec ludela, jer on je pelene skinuo pre skoro godinu dana i cemu to kakenje u gace, ali u ovoj situaciji sam presrecna. Napokon moze kad i gde hoce d kaki i onda se cak i u igri zanese, sto je za mene dokaz da vise nema ama bas uopste muke. Isilax sirup vise ne pije.

Kako je moj nestasni decak jako zainteresovan za naprednu tehnologiju, ceka svaki trenutak da docepa kompijuter, mobilne telefone, daljinske... Tako je u jednom svom obletnaju pre 10tak dana uspeo da mi pokvari kompijuter, laicki nisam uspela da vidim sta nije u redu, tako da smo bez kompa vec 10tak dana. A on je vrlo svesan svoje greske, pa mi se tako iz cista mira priljubi i kaze mi "izini mama, pokajio sam jompijutej". Znam da nije namerno, samo je bio neposlusan.

Sada je u fazi da sa mnom sije. Dok ja vadim kroj i secem platno, on mi nesto kao cita sa krojnog lista i uputstva, kad sijem stoki pored mene i kao nadgleda, pa iz cista mira kaze "auuu, sto ce to da bude lepooo!". Uvek je pored mene i uvek me nasmeje, a sasila sam mu i svecani prsluk koji nosi pa trckara i vice "moja mama meni napajila jepo, i ja sam sad jep decak!" trazi prsluk da nosi stalno, po komsiluku, u wc, u grad, na spavanje, stalno. Very Happy

Ukrasavam ja tortu za slavu, a Mika stoji pored mene, peva rodjendansku tortu, pa na kraju kaze "hajde sad a jedemo tortu". Ja mu kazem, to nije torta za rodjendan, vec za slavu! A on krene da peva rosjendansku pesmu slavi. Kad su moji roditelji upalili secu za slavu, on je orenuo da svecu stavi na tortu i da duva. Very Happy

Eto malo nasih ludorija, dete mi ima ispade i umorem od smeha sa njim svakog dana. :)

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 5/11/2013, 09:24

Kako se ispravlja post?
Htela sam da napissem da mu se fontanela totalno zatvorila, i da je sve ok, ali da je od gela od uz mozga dobio temenjacu (nismo oprali gel vise od 6h sa kose. Sad
i temenjaca nam se posle povukla, jedva sam se izborila da ga ne sisamo, jer je mm bio uporan, ako ne spadne temenjaca za 2 dana, sisanje! Ali uaspeli smo! I ovo nam je vec treci put da ima temenjacu, tj da je imao. Ne povratilo se!

Ponekad se pitam zasto sve to mora da se desava nama, a onda samo kazem sebi da se dete jaca i bice veliki jak decak, i sigurna sam da nikad nece doziveti moju sudbinu (meni je carski rez bio 9.ta operacija u zivotu). Ovo su sad samo iskusenja, ali necemo duhom pasti, ne damo se!

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od BiKsi :) 5/11/2013, 20:20

Samo kad je sve to za vama, koliko samo muka i koječega je vas snašlo, nadam se i verujem da je jedan mirniji period pred vama!

On je neka opasna šlihtarica koliko ja vidim! :) TO za duvanje slavske sveće, he, he, he, nije jedini, čujem ima dece kojima je to asocijacija na divan dan, što je i logično i da stalno krenu da duvaju! :)

Ostajte mi zdravi!
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 6/11/2013, 00:04

Hehe da, znam i ja da deca nessto posle drugog rodjendana postaju svesna istog i da uzivaju u rodjendanima :)

da, on je prava slihtarica. Od rodjenja sam ga ucila o "lepom", ucila ga da se zahvali, da pohvali druge... A postigla eto kakav efekat Very Happy
inace je jako poslusan, ali i dosetljiv. Kako smo stalno zajedno, on je moj mali cicak i privezak, ali pomaze mi mnogo. :)

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 7/11/2013, 21:12

Ne znam kako sa telefona da ubacim slike.
Moje zlato najvece danas je sa mamom pravilo keksice i napravio je totalno samostalno masnicu i seku! Jedva cekam da okacim sliku ! Samo da vidim kako :)

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 8/11/2013, 08:10

Zaboravila sam medju prvim postovima da napisem da smo odmah posle drugog rodjendana pregrmeli upalu slepog creva. Na svu srecu, moj mali decak je bio dovoljno jak da je izlecimo antibioticima, ali zato ako se ponovi necemo moci da izbegnemo operaciju...

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 8/11/2013, 22:06

Imamo jedan problem: sisanje palca.
Palac sisa od kad je bio prvi put na institutu, kada je zbog urinarne infekcije bio 13 dana na institutu, kada mu je otkriveno da ima pesak u bubrezima koji je krenuo da ispiski (ne smem da zamislim kroz koji bol je prolazio). Tada je dobio i rota virus i alergiju na kravlje mleko i kravlje proteine. Od sve muke koja ga je snasla, prestao je da sisa cuclu i poceo da sisa palac. Kako je bio sav upetljan u creva od infuzije, mucio se sa povracanjima, prolivima i piskenja krvi, predpostavljam da mu je sisanje palca bila jedna uteha. Pred kraj boravka na Institutu dobio je i respiratorni virus, sinusi su mu biliprepuni slajma i orl lekar me je posavetovao da mu ne branim da sisa palac dok je pun slajma, jer ga sisanje palca sprecava da dobije upalu uva, jer sav slajm iz sinusa sisajuci uvlaci u grlo i guta, tako da se ne sliva na usi. Kada je prosao taj mesec agonije i moje zlato je bilo stabilnog zdravstvenog stanja, ostala nam je navika sisanje palca bez kog ne moze da zaspi.
Od tada je proslo 16 meseci, a on je sve cesce poceo da sisa palac. Prvo samo za supavljivanje, posle i kad je gladan, zedan, uplasen, srecan. Vecinu emocija poceo je da izrazava kroz sisanje palca, a na taj nacin kako ga sisa uvek mogu da odredim njegovo raspolozenje. Kada je ljut ili nervzan, bukvalno zvace palac, kad mu se spava malo ga sisa, malo trlja oci, i tako u krug, kad je zedan cokce dok sisa palac, kad je uplasen oper, na neki cudan nacin... Citava filozofija, a jos nisam nasla nacin da tu naviku izbacimo na bezbolan nacin.
Stavila sam mu biber jednom prilikom. Zgrozio se. Sad kada spomenem biber negoduje, ali ipak sisa palac, rasplace se,... Ako mu namazem prst necim ljutim, kiselim, trci u kupatilo i pere ruke, pa nastavi da sisa palac, a jos se i jako rasplace, emotivno se razdrma. Objasnjavanje retko pomaze, ili pomogne trenutno, ali posle 5min ponovo pocne.
Veceras sam mu na sakicu (sisa samo desni palac) navukla carapu i objasnila da ima rukavicu. Gledao je misice sa carape, nabrajao miki mause sa nje i kad mu je dosadilo skinuo ju je. Onda sam mu je ponovo navukla na ruku i zabranila da skine, kad je video da sam ozbiljna legao je na jastuk i zaspao bez bunta. I sto je najvaznije, bez sisanja palca! Plasim se da ova metoda nece pomoci i sutra. Nekoliko puta sam ga uspavljivala u krvetu kod sebe masirajuci mu dlanove rako da mu kao slucajno palac ne moze dohvatiti usta, ali sam primetila da je tako poceo da se navlaci na spavanje sa mnom pa sam od ove metode odustala.
Ne znam jesam li previse gruba sa varapom. To je palilo kad je imao mesec-dva da ne stekne naviku sisanja palca, ali sad je veliki i plasim se da ne napravim neki psihicki problem ovako.
Ne znam sta cu vise, samo znam da zelim da prestane da navlaci upale grla koje su bar jednom u mesec-dva, i da mu izlecim zulj i izgrizenu kozu na palcu koja je deformisana vec vise od godinu dana. I zelim da sprecim deformisanje zubica, jer se toga jako plasim. Sad

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 8/11/2013, 22:13

Od kad smo se mm i ja dogovorili i poceli sa metodama odvikavanja palca pre otprilike 2 meseca, poceo je ponovo da piski u gace, iako se mesecima pre toga nije upiskio. Sad

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Shizika 8/11/2013, 23:41

Vecka, zashto povezujesh upale grla sa sisanjem palca? Jedino vrijeme kad pomislim da je shteta shto moje dijete ne sisa je kad po hladnom vremenu udishe na usta umjesto na nos.
Nekako mi se chini da je problem sa isturanjem zubica sekundaran u odnosu na emocionalnu stabilnost. Nece se desni tek tako deformirati, a kao teenager valjda mozhe nositi protezu da to koriguje kao i mnogi drugi.
Zhulj na palcu zvuchi ozbiljnije. Mozhda da mu ponudite da odabere neku plishanu igrachku koju ce trljati uz obraz kad je uznemiren umjesto da sisa palac? Odaberite neshto s kracim dlakama radi disajnih puteva. Takodjer pokushaj da mu odvratish misli i uposlish ruke, da pravite neshto sa play-dough ili plasticinom.
Mozhda ste sve ovo vec probali ali ja se sada nicheg vishe ne mogu sjetiti.
Pishkenje u gace je sasvim razumljiv nachin pobune za tu dob, i opomena da nije spreman da napusti svoju "utjehu". Nije lako nakon svega shto je proshao, junachina mala. v  Naravno, nije ni vama roditeljima lako ali uz toliku posvecenost sigurna sam da cete uskoro isplivati iz te faze. cvet 
Shizika
Shizika

Broj poruka : 5408
Godina : 54
Datum upisa : 14.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 9/11/2013, 12:35

Hvala ti na detaljnom odgovoru! Svaki savet nam mnogo znaci!
Sto se upale grla tice, pedijatar nam je potvrdila da jeste cesto od sisanja grla, jer stalno u grlu ima bakterije, koje posisa sa palcem, jer palac stavlja u usta uvekm u prljavom prevozu, u parku, iako je pun prasine, peska, blata, on palac stavi u usta. Sad
zulj mu je sve veci i nezgodniji, cesto se zakrvari. Ne znam kako to da mu lecim, jer se plasim da ce bilo koji preperat opet, posisati, pa moze biti jos gore ne daj boze za njegov organizam. Stavljala sam mu na prst i gel iz apoteke Grozozo. Od njega je povracao. Tada je imao godinu i po dana.
Sto se zuba tice, plasim se da ako se jednom deformisu, tesko ce se ispraviti. Ja sam od sisanja palca iskrivila malo prednje zube (sisala sam palac 10godina), nosila sam protezu sa 15god, koja je bila agonija jer su mi se zubi ispravljanjem boleli, svrbeli... Kada sam bila trudna, zubi su mi se ponovo iskrivili kao da nisam nosila protzu. Kod mene je to jako malo primetno, ali imam problema sa zvakanjem jer nemam pun zagrizaj.
Vidim da mu je tesko da se odrekne palca, jako tesko. Znajuci da sam i ja prestala da sisam palac tek kad sam htela da pocnem da lakiram nokte, znam da mu je to jaka navika.
Sto se skretanja paznje tice, pokusali smo, ali izgleda nismo dovoljno uporni. Ima autice se kojima spava, ali njih grli jednom rukom, drugom sisa palac.
Pleydo obozava, igra se i sa testom i sa raznim masama za modelovanje sa mnom, ali to nam pomaze u toku dana, ali za uspavljivanje ne. Takodje se desi da sisa palac i prljav od tih masa, pa se plasim da ne bude jos posledica.
Plisane igracke ne voli. Sad

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 9/11/2013, 21:56

Da se upisemo ponovo!
Nekoliko puta sam htela da ga naucim da piski stojeci ali je plakao i odbijao, pa smo se vratili na sedenje.
Danas je prvi put piskio stojeci i to je sam trazio! Very Happy

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Shizika 9/11/2013, 23:31

Vidim sad konekciju izmedju sisanja palca i problema sa grlom, nisam ukapirala da milan bash jako chesto sisa, ima li shanse da prihvati drugi palac, da barem taj zhulj odmori?
Ne znam jesi li primjetila da imamo nutricionistu na forumu, mozhesh pitati za savjete vezano za ishranu: [Only admins are allowed to see this link]
Bravo za pishkenje stojeci! igra 
osmeh srce 
Shizika
Shizika

Broj poruka : 5408
Godina : 54
Datum upisa : 14.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Vecka 9/11/2013, 23:47

Very Happy da mi je nekad neko rekao da cu se zbog piskenja stojeci tako radovati ne bih verovala Very Happy

sto se ishrane tice, par puta sam kretala da pisem post nutricionisti, pa nisam uspel da formulisem pitanje i na kraju ostavila za poslee i zaboravila.
Ja se samo nadam da ce se sve vezane alergije zaustaviti, jer prestane jedna pocne druga, i tako niz. Sad
danas smo malo i ratovali, ali zaspao je bez palca, jer smo se mm i ja dogovorili da mu izbacimo odjednom zauvek, da ne bi bio zbunjen "zasto za spavanje moze, a inace ne", pa nam je uspavljivanje sve teze, jer je sve svesniji da nema sisanja palca.
Sisa ga bukvalno stalno, cak i kad jede desi se da pravi pauzu, malo da posisa palac pa da nastavi jelo. Pedijatar je primetila zulj na prstu i da sisa palac i kad smo bili u ordinaciji, dobili smo uput za logopeda zbo sisanja palca. Logoped smatra da moze da se pojavi problem u izgovaranju odredjenih glasova zbog sisanja palca ili cucle sa 2god, pa smo se dogovorili da ako ne uspe odvikavanje krenemo na terapiju logoped-psiholog, da pocnemo psiholoski da uticemo na celu situaciju.
Mnogo se svega toga plasim, pustila bih ga da jednostavno bude dete, ali plasim se i svih posledica sisanja palca. Na drugi palc se gadi, kao i na cuclu, tako da ga ne menja. Moze se desiti samo da su mu oba palca u ustima kad mi tera inat jer ga opominjem, ali bez desnog ne prolazi. Sad

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥ Empty Re: Milan i Branislav ostvarenje sna! ♡♥

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu