Pasivno pušenje podstiče bolesti kod dece

KUTAK :: BEBE :: Razno

Ići dole

Pasivno pušenje podstiče bolesti kod dece Empty Pasivno pušenje podstiče bolesti kod dece

Počalji od HappyGirl taj 7/1/2008, 13:27

Pasivno pušenje podstiče alergije kod dece


Mala deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece povećati rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate. Novo ispitivanje švedskih naučnika je pokazalo da su četvorogodišnja deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imala veći rizik od pojave alergija na alergene u zatvorenom prostoru, kao što su grinje i mačja dlaka, kao i alergija na hranu

Moguće je da pasivno pušenje izaziva kod dece inflamaciju na zidovima disajnih puteva koja ih može učiniti osetljivim na supstance koje izazivaju alergije, ukazali su naučnici, predvođeni dr Evom Lanero s Instituta „Karolinska” u Stokholmu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu „Toraks” (Thorax), prenela je agencija Rojters.

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 porodica s decom rođenom u periodu između 1994. i 1996. Od roditelja su tražene informacije o tome da li su pušili u vreme kada su njihova deca bila stara dva meseca, godinu dana i dve godine.

Kod dece su, kad su imala četiri godine, obavljana testiranja krvi za antitela na niz uobičajenih alergena, kao što su mačke, grinje i buđ, kao i hrana, poput mleka, jaja i žitarica.

Istraživači su utvrdili da su deca koja su bila izložena duvanskom dimu u dobi od dva meseca imala 28 odsto više izgleda da imaju antitela ili na alergene u kućnom vazduhu ili u hrani.

Izgledi na pojavu osetljivosti na mačke bili su dvostruko veći kod dece koja su bila izložena pasivnom pušenju u vreme kada su bila stara dva meseca. Ta dece su takođe imala blizu 50 odsto više verovatnoće da imaju antitela na alergene u hrani.

Ovi nalazi, kako je istakao tim naučnika, daju podršku teoriji da rano nanošenje štete sluznici koja oblaže disajne puteve može učiniti decu osetljivijom na alergene. Oni takođe daju roditeljima još jedan razlog da ne izlažu svoju decu duvanskom dimu.


Poslednji izmenio HappyGirl dana 26/11/2010, 20:55, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13622
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Pasivno pušenje podstiče bolesti kod dece Empty Re: Pasivno pušenje podstiče bolesti kod dece

Počalji od HappyGirl taj 26/11/2010, 15:49

Pasivno pušenje godišnje ubije 600.000 ljudi
26. novembar 2010. 13:16 > 13:19

Od pasivnog pušenja u svetu svake godine umre 600.000 ljudi, od čega jednu trećinu čine deca izložena duvanskom dimu kod kuće, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja Svetske zdravstvene organizacije.

Rezultati istraživanja, koje je rađeno u 192 zemlje, pokazali su da je pasivno pušenje naročito opasno za decu kojoj preti veći rizik od iznenadne smrti, upale pluća i astme.

Pasivno pušenje izaziva kardiovaskularne bolesti, oboljenja respiratornih organa i rak pluća, podseća SZO.
SZO je naročito zabrinuta za 165.000 dece koja svake godine umru od respiratornih infekcija izazvanih duvanskim dimom, uglavnom u jugoistočnoj Aziji i Africi.

Deca su najviše izložena pasivnom pušenju od svih ostalih grupa stanovništva, naročito u njihovim domovima.
"Kombinacija infektivnih bolesti i pasivnog pušenja predstavlja smrtonosnu kombinaciju", kaže Armando Peruga iz SZO koji je rukovodio istraživanjem.

Osim toga što im preti povećani rizik od niza respiratornih bolesti, pluća dece koja udišu duvanski dim mogu se sporije razvijati nego pluća dece koja rastu u domovima u kojima se ne puši.

Istraživači su utvrdili da je 2004. godine duvanskom dimu bilo izloženo 40 odsto dece, 33 muškaraca nepušača i 35 odsto žena koje ne puše.

Najveći broj ljudi izloženih pasivnom pušenju živi u Evropi i Aziji, a duvanskom dimu najmanje su izloženi nepušači u Južnoj i Severnoj Americi, istočnom Mediteranu i Africi, zaključili su istraživači.
Rezultati studije su pokazli i da pasivno pušenje ima teške posledice po žene, budući da ono svake godine ubije oko 281.000 žena u svetu.

Razlog za to je činjenica da za žene u mnogim delovima sveta postoji bar 50 odsto veća verovatnoća da budu izložene pasivnom pušenju nego muškarci, navodi SZO.

(Tanjug)
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13622
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


KUTAK :: BEBE :: Razno

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu